Köpeklerde Karma Aşı Hangi Hastalıklardan Korur?

Köpeklerde Karma Aşı Hangi Hastalıklardan Korur

Köpeklerde karma aşı bebeklikten büyüklüğe kadar köpeği koruyan aşılardır. Özellikle yavru köpeklerde risk oluşturan hastalıkları önlemek adına karma aşı kullanılır. Veteriner hekim kontrolünde karma aşı köpeğin yaşına ve cinsine en uygun şekilde verilir.

Bir köpeği tek aşıyla birden çok hastalığa karşı korumak için karma aşılar kullanılır. Tek aşının içerisinde bulunan maddeler ile tek dozda önemli bir etki yaratmak mümkündür. Birden çok çeşidi olan karma aşı veterinerin önerisiyle tek doz halinde yapılır.

Yavru köpekler için özellikle ölümcül olan aşağıdaki hastalıklardan köpeğini korumak için karma aşısının yapılması önemlidir. Karma aşıya yavrunun anneden aldığı bağışıklığa bağlı olarak 6-7 haftalıkken başlanır. Bu aşı 3-4 haftalık Arallıklarla 15-20 haftaya kadar köpeğe yapılır.

Köpek Gençlik Hastalığı İçin Aşı

Kuduzdan sonra köpek ölümleri içinde en büyük paya sahip hastalıktır. Bulaşıcı ve viral olan köpek gençlik hastalığı sadece köpekleri değil birçok etçil hayvanı etkilemektedir. Solunum, sindirim ve sinir sisteminde hızlı bir şekilde gelişerek bozulma meydana getirir.

Genellikle 3 ile 12 ay arasındaki yavru köpeklerde görülen bir hastalıktır. Yüksek ateş ile kendini gösteren bu hastalık 3-6 ay yaş grubunda sık görülür. Çok fazla olmasa da 1 yaşından büyük köpeklerde de görülür.

Köpeklerde Karaciğer Hastalığı (Enfeksiyöz Canine Hepatitis)

Köpek karaciğer hastalığı Adenovirusu tip-1 olarak oluşur. Özellikle karaciğeri etkileyen bu hastalık köpek gençlik hastalığında olduğu gibi solunum, sindirim ve sinir sistemini etkiler. Bulaşıcı ve viral bir hastalıktır.

Ölümcül olan bu hastalığın önlenmesinde karma aşının etkisi büyüktür. Belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Kanama
  • Pıhtılaşma sorunları
  • Halsizlik
  • İştah eksikliği gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Kanlı İshal Hastalığı (Parvoviral Enteritis)

Köpeklerde kanlı ishal hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Hızlı bir şekilde geliştiği için önceden önlem alınmadıysa kontrol edilmesi de zordur. Bu nedenle oluşmaması için önceden karma aşının yapılmış olması gerekir.

Ani ölüm getiren bu hastalık kusma, ishal ve dışkıda kan oluşumu belirtileri ile teşhis edilir. Bulaşıcı olan bu hastalığın önlenmemesi durumunda başka köpeklerinde risk altında olmasına neden olunur.

Yavru köpeklerde 4 ile 8 hafta arasında kalp kaslarındaki bozulmaya bağlı olarak kalp yetmezliği ile ölüme neden olur. Kanamalı mide ve bağırsak hastalığını da tetikleyerek ölümle sonlanabilir.

Leptospirosiz

Leptospirosiz memeli hayvanlarda görülen ani bir hastalıktır. Çok hızlı bir biçimde geliştiği için kronik hastalık olarak seyreder. Erken tanı ve tedavi yöntemlerine gidilmediği takdirde köpeklerde ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.

Belirtileri şu şekildedir:

  • İdrarda kan görülmesi
  • İshal ve dışkıda kan görülmesi
  • Sindirim sisteminin bozulması
  • Sarılık
  • Böbrek bozuklukları gibi belirtiler gösterir. Bulaşıcı ve bakteriyel bir hastalıktır.

Köpeklerde Parainfluenza

Parainfluenza hastalığı birçok köpeğin iç içe bulunmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak kendini gösteren bu hastalık farklı nedenlerle oluşabilir. Kuru ve sürekli bir öksürükle beliren bu hastalık kapalı ortamlarda oluşur. Bunu önlemek için aşı önem taşır. Karma aşı yavru köpeklerde %95 oranında güvenli bir bağışıklık sağlar.

Köpeklerde Kuduz Aşısı

Merkezi sinir sistemini bozan kuduz hızlı gelişim gösteren ölümcül bir hastalıktır. Köpek ölümlerine en çok neden olan hastalıktır. Bulaşıcı ve viral olan bu hastalıkta hızlı bir şekilde aşı yapılmamışsa köpeğin kurtulması imkansızdır.

Bu hastalık kuduz olan bir köpeğin başka bir köpeği ısırdığında virüslü salyasını ona bulaştırmasıyla oluşur. Isırma esnasında açık yara oluşur ve virüs salya aracılığı ile o yaradan kana karışır.

Kuduz etkili aşılama tekniği ile kontrol altında tutulur. Kuduzun aşı dışında bilinen başka bir tedavisi yoktur. Yavru köpeklerde kuduz aşısı 3 aylıkken yapılır. Her yıl periyodik olarak bu aşılar yapılır.

Köpeklerde Bronchicine Aşısı

Köpek boğmacası hastalığı olarak bilinir. Her yaş grubunda görülen bu hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kuru öksürükle ortaya çıkan bu hastalık bulaşıcıdır. Yetişkin köpeklerde daha kolay atlatılsa da yavru köpeklere ölüme neden olabilir. Yaşlı köpeklerde ise bronşit olarak seyreder.

Köpek boğmacası barınaklarda, köpek çiftliklerinde ve hayvan hastanelerinde sıklıkla bulaşır. İlk aşı köpek 6 ile 8 aylıkken yapılabilir. Daha sonra her sene periyodik olarak yapılır.

Köpeklerde Corona Aşısı

Depresyonla karakterize bu hastalık iştahsızlık, kanlı mukus, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Beyinde sorun oluşturan bu hastalık depresyon oluşturur ve bulaşıcıdır. Köpekte parvo virüse olan direncide büyük ölçüde düşürür.

Köpeklerde Kist Aşısı

Genellikle köpeklerde kist aşısı sık görülen ve yaşam kalitelerini düşüren parazitlerin oluşumunu engellemek için yapılan bir aşıdır. Köpek sağlığı kadar insan sağlığı için de önemli bir aşıdır. Bu parazitlerin insanlara bulaşması riskine karşılık aşıların tam yapılması gerekir.

Parazitler köpeklerin bağırsaklarında uzun süre yaşayarak büyük sorunlara neden olurlar bu bakımdan oluşumunu engellemek için düzenli olarak aşısı yapılmalıdır.

Köpeklerde Lyme Aşısı

Birçok evcil hayvanda görülen bu hastalık özellikle köpeklerde görülür. İnsanlara da bulaştığı için takibi önemlidir. Hayvandan hayvana kan emilme yolu ile bulaşır. Özellikle yüksek ateş ve eklemlerde ağrı ile ortaya çıkar. Vücuttaki birçok sistemi kötü etkileyen bu hastalığın en belirgin belirtileri:

  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Depresyon
  • Halsizlik be bitkinlik
  • Lenfadenopati

Yüksek ateş ile beliren bu hastalıkta tek doz aşı yeterli değildir. İlk aşılamadan 2-3 hafta sonra 2. karma aşı dozu verilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeğin Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap