- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru ve yetişkin köpeklerin olması gereken aşılar konusunda köpek sahiplerinin mutlaka bilgi edinmesi gerekir. Köpeklerin sizinle birlikte sağlıklı ve mutlu bir ömür yaşayabilmeleri için bazı hastalıklara karşı aşı olması şarttır. Aşılar, birkaç ay boyunca tekrar tekrar yapıldığı için aşı döneminde köpeğinizi sık sık veterinere götürmeniz gerekebilir. Evcil hayvanınızı tehlikeli ve ölümcül olabilecek hastalıklara karşı korumak için aşılarının tam olarak yapıldığından emin olmalısınız. Köpek aşıları arasında çok farklı aşı türleri bulunmaktadır. Bu yazımıza hem yavru hem de yetişkin köpeklere yapılan aşılar hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilirsiniz.
Yavru Köpeklere Bordetella Bronchiseptica Aşısı
Yavru köpekte Bordetella Bronchiseptica aşısı erken dönem hastalıkları önlemek için son derece önemlidir. Henüz birkaç haftalık olan yavru köpeklerin vücudu dışarıdan gelebilecek virüs saldırılarına karşı savunmasızdır. Bu nedenle enjekte veya nazal sprey yöntemi ile Bordetella Bronchiseptica aşısı yapılması gerekir. Bu bakteri çok bulaşıcı olduğu için yavru köpekte şiddetli öksürük, boğmaca, kusma ve nadir de olsa ölüm gibi sorunlara yol açabilir.
Köpek Distemperi (Gençlik Hastalığı) Aşısı
Köpekte distemperi hastalığı halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinir. Bu hastalık enfekte bir hayvandan geçen son derece bulaşıcı bir virüsün neden olduğu sağlık sorunudur. Virüs köpeğin solunum, gastrointestinal ve sinir sistemine saldırır. Köpeklerde gençlik hastalığı belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Göz ve burunda akıntı
- Ateş
- Öksürük
- Kusma
- İshal
- Nöbetler
- Seğirme ve felç
Bu belirtilerle öne çıkan distemperi hastalığına karşı gerekli aşının yapılması gerekir. Çünkü distemper hastalığının bir tedavisi yoktur. Enfekte köpekler virüsü aylarca tutabilir ve metabolizma direnci düşük olan köpeklere ölümle sonuçlanan vakalar görülebilir.
Köpek Hepatiti Aşısı
Köpek hepatiti aşısı yaptırmak için veterinere gitmeniz yeterlidir. Bulaşıcı bir hastalık olan hepatit, karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere dalak ve akciğer gibi iç organları olumsuz etkiler. İnsan hepatit formu ile ilgisi olmayan köpek hepatiti belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Hafif ateş
- Mukoza zarının tıkanması
- Kusma
- Sarılık
- Mide büyümesi
- Karaciğer ağrısı
Köpek aşıları arasında hepatit aşısının da mutlaka zamanında yaptırılması gerekir. Çünkü köpek hepatiti tedavisi olmayan bir hastalıktır. Gerekli aşıları olan pek çok köpek hastalığın hafif formunu zorlanmadan atlatabilir.
Köpek Parainfluenza Aşısı
Köpekte parainfluenza aşısı çok gerekli olmamakla birlikte köpeğin vücut direncini güçlendiren bir aşı türüdür. Soğuk algınlığı gibi durumlarda köpeklerde aşırı öksürük problemi görebilir. Köpeğin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen parainfluenza hastalığına karşı vücut direncini artırmak ve tedavi olmak için bu aşılar yaptırılabilir.
Köpek Koronavirüsü Aşısı
Köpekte koronavirüs aşısı, insanalarda Covid-19 ile bağlantılı olarak vurulan aşılarla aynı değildir. Köpeklerde hastalık yaratan koronavirüs, insanlardakinden farklı bir virüstür. İştah kaybı, kısma ve ishal gibi semptomlar ile ortaya çıkan bu hastalığı geçirmek için aşı olmak faydalı olabilir. Veterinerler koronavirüs hastası olan köpeklere ilaç vermek yerine yaşam kalitesinin arttırılmasını tavsiye etmektedir.
Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı (Dirofilariyaz) Aşısı
Köpeklerde kalp kurdu aşısı, yavru köpeklerin veterinerde muayene edildiği dönemlerde yapılabilir. Yavru köpekler yaklaşık 12-16 haftalık olduklarında veterinerde kalp kurdu önleyici aşısı olabilirler. Köpeğin kalbinde belirli bölgelere yerleşen bu kurtlar, vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişini engelleyebilir. Kurtlar köpeğin içinde 14 cm boyutlara kadar ulaşabilir ve hızla çoğalması halinde hayvanı ölüme götürebilir.
Leptospirosis Aşısı
Köpeklerde leptospirosis hastalığı bakterilerden kaynaklanır ve bazı köpeklerde bu hastalığa dair hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Köpeklere bulaşan leptospirosis bakterisi suda veya toprakta yaşayabilir. Zoonotik bir hastalık olduğu için insanlara bulaşabilen bir bakteridir. Köpeklerde leptospirosis hastalığı durumunda şu belirtiler ortaya çıkar:
- Yüksek ateş
- Kusma
- Karın ağrısı
- İshal
- İştahsızlık
- Şiddetli halsizlik ve uyuşukluk
- Sertlik
- Sarılık
- Kas ağrısı
- Böbrek ve karaciğer yetmezliği
Köpeklerde Lyme Hastalığı Aşısı
Köpeklerde lyme aşısı yapılmadığı zamanda son derece bulaşıcı bir virüs yüzünden köpeğiniz hastalanabilir. Genellikle kenelerle bulaşan lyme virüsü köpeğin topallamasına, iştahının kesilmesine ve kısmi felç olmasına yol açabilir. Zamanında yaptırılmayan aşılar yüzünden lyme hastalığına yakalanan köpeklerde böbrek ve kalp yetmezliği gibi durumlardan ölümcül sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.
Köpeklerde Parvovirüs Aşısı
Köpeklerde parvovirüs aşısı dört aylıktan küçük köpeklere yapılamadığı için hayati risk taşır. İştah kaybı, kusma ve ateş gibi şikayetlerle görülen parvovirüs aşırı dehidrasyona yol açtığında 2-3 gün içinde köpeği ölüme götürebilir. Tedavisi olmadığı için gerekli koruma aşılarının zamanında yaptırılmış olması gerekir.
Köpeklerde Kuduz Aşısı
Köpeklere kuduz aşısı yavru köpeklere yılda bir kez yaptırılması gereken aşılardandır. İsteğe bağlı olmadığı için yasaların gerektirdiği gibi veterinerler tarafından yapılması şarttır. Merkezi sinir sistemine saldıran kuduz virüsü köpeklerde aşırı salya akması, su korkusu, felç ve ölüme sebep olabilir. Kuduz insanlara geçen bir hastalık olduğu için vakit kaybetmeden tedaviye başvurulması gerekir. Köpek aşıları hakkında detaylı bilgileri uzman veteriner hekimlerden alabilir, köpeğiniz için gerekli aşıları bu şekilde takip edebilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpekler Soğukta Üşür Mü?