- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde bronşin aşısı köpeklerde meydana gelen üst solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olan bir virüsten korunmak için uygulanan bir aşıdır. Senelik olarak tekrarının uygulanması gerekmektedir.
Köpeklere Uygulanan Aşı Takvimi Nedir?
Köpekler için uygulanan aşıların zamanları aşağıdaki gibidir:
- 6. hafta, iç – dış parazit aşısı,
- 8. hafta, karma 1. doz,
- 9. hafta, bronşit (Kc) aşısı,
- 10. Hafta, Corona Virüs aşısı 1. doz,
- 11. Hafta, karma aşı 2. doz,
- 12. Hafta, lyme aşısı 1. doz,
- 13. Aşı, kuduz aşısı,
- 14. Hafta, Corona Virüs aşısı 2. doz,
- 15. Hafta lyme aşısı 2. doz,
- 16. Hafta mantar aşısı 1. doz,
- 18. Hafta mantar aşısı 2. doz şeklindedir.
Köpeklere Uygulanması Gereken Aşılar Nelerdir?
Köpeklere uygulanması önerilen aşılar aşağıdaki gibidir:
- Puppy DP: Annesinden erken zamanda ayrılmak zorunda kalan yavru köpekler için uygulanan bir karma aşı türüdür. Canine parvovirus ve Canin Distemper yani gençlik hastalığına karşı koruyucu bir özelliği vardır.
- Karma Aşı: 5 farklı virüse karşı köpeklerde koruyucu özelliğe sahip bir aşıdır. Karma aşının koruyculuk sağladığı virüsler; Parvovirüs, Distemper, Adenovirüs, Parainfluenza ve Leptospira Canicola şeklindedir.
- Bronşin: Bordetella bronchiseptica bakterisine karşı koruyuculuk özellik gösteren bir aşıdır. Köpek boğmacası olarak bilinen üst solunum yolları enfeksiyonu oluşturan ve bulaşıcı olan bir hastalık için uygulanmaktadır. Bronşin aşısı 2 farklı yolla uygulanır. Biri enjeksiyon yöntemi diğeri ise nazal boşluğa uygulamadır. Enjeksiyon ile uygulamada, uygulamadan 3 hafta sonra tekrar edilmesi gerekir. Ancak nazal boşluğa uygulamada tekrara gerek duyulmaz.
- Corona Virüs Aşısı: İştahsızlık, kanlı ishal ve kusma gibi belirtileri bulunan virüslere karşı koruma sağlayan bir aşıdır.
- Lyme Aşısı: Borrelia burgdorferi, B. Garinii, B. Afzelii türü bakterilere karşı koruma sağlayan bir aşı türüdür. Lyme hastalığı, aynı zamanda insanlara da bulaşabilir. Hastalık, lxodes cinsi keneler ile yayılır. Hastalığın belirtileri ise ateş ve eklemlerde ağrı şeklindedir.
- Kuduz Aşısı: Kuduz hastalığına neden olan Rabies virüsüne karşı koruma sağlayan bir aşı türüdür.
- Mantar Aşısı: Microspora canis bakterisine karşı koruyucu özellik gösteren bir aşıdır. Mantar aşısı, 2 hafta ara verilerek 2 doz halinde uygulanır.
Karma Aşısı Hangi Virüsler için Uygulanır?
Karma aşısının etkili olduğu virüsler aşağıdaki gibidir:
- Parvovirüs: Bu virüs köpeklerde kusma, dışkıda kan ve ishal şeklinde kendini belirtir. Ölümcül bir virüstür.
- Distemper: Solunum, sinir ve sindirim sisteminde olumsuzluklar yaşanmasına sebep olur. Yavru köpeklerde ölüm oranı oldukça yüksektir. Bulaşıcı bir virüstür.
- Adebovirüs: Genellikle solunum sisteminde etkisini gösterir. İnfeksiyöz Tracheobronşitis veya Kennel Cough olarak isimlendirilen köpek öksürüğü hastalığına sebep olur.
- Parainfluenza: Üst solunum yollarında enfeksiyona neden olmaktadır.
- Leptospira Canicola: Böbreklerde bir hasar oluşmasına neden olur. Kanlı ishal ve sarılığa sebep olan bir hastalıktır.
Aşılar Nasıl Çalışmaktadır?
Aşıların çalışma prensibi genel anlamda canlıya bağışıklık kazandırma amacı güder. Eğer ki köpeğiniz herhangi bir enfeksiyon ile karşılaşırsa, bağışıklık sistemi bir yanıt vererek o enfeksiyon ile savaşmaya başlar. Fakat savaşma evresinde köpeğiniz, hastalığa yenik düşebilir. Bu aşamada köpeğiniz aşılanırsa, bağışıklık sistemi yine aynı yanıtı vererek savaşmaya başlar. Fakat buradaki farklılık hastalığın meydana gelmemesidir. Böylece bir hastalık belirtisi yaşanmadan hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olacaktır. Aşılama, enfeksiyonu ortadan kaldıracak antikorlaron oluşmasını sağlar. Daha sonrasında ise vücudun karşılaştığı enfeksiyonu immün sistem hatırlayarak vücudu korur. Aşılama, köpeğinizi hastalığı kapmaktan korumaz fakat köpeğiniz hastalığa yakalandığı zaman ya hiç belirti göstermeden atlatır ya da aşılanmamış köpeklere kıyasla daha az belirti göstererek hastalığı atlatır.
Köpekler Ne Zaman Aşı Olmalıdır?
Köpeklerin aşılaması, 9 haftalıkken başlamalıdır. Aşının tekrar dozları bulunmaktadır. 2 – 4 hafta içerisinde tekrar dozları uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemini düzenli aralıklarla uyarmak için 2 tekrarın yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde bağışıklık sistemi, yeterli düzeyde devreye giremez. Hastalığa karşı yeterli seviyede bağışıklık seviyesi de tekrar dozlarıyla birlikte aşılardan 7 – 10 gün sonrasında oluşur.
Aşılar Ne Kadar Zamanda Bir Tekrarlanmalıdır?
Aşıların tekrarı düzenli aralıklar ile uygulanmalıdır. Aşı tekrarları, köpeğinizin yaşına ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte genel anlamda bütün aşılar yıllık tekrarlar şeklinde uygulanır.
Aşılama Köpekleri Ne Kadar Korur?
Aşılama köpeklerin büyük çoğunluğunu etki ettiği süre boyunca hastalıklardan koruyucu etki gösterir. Ancak bazı durumlarda aşılama işe yaramaz. Bu durumlar:
- Virüslerde meydana gelen varyasyonlar: Grip virüsünün birçok varyasyonu mevcuttur. Aşılama ile sadece birkaç türe antikor üretilmektedir. Üretilen antikorlar ise virüsün her varyasyonuna karşı koruma sağlamayabilir.
- Doğuştan aktarılmış olan antikorlar: Yavru köpek, doğduğunda aldığı ilk sütle annesinden bazı çok faydalı antikorlar alır. Bu antikorlar, uygulanan aşı ile birlikte etkisini kaybedebilir. Böylece immün cevabı durdurabilir. İlk sütle yavru köpeğe geçen antikorların vücutta kalma süresi, canlıdan canlıya göre değişmektedir. Bundan dolayı da her yavru köpeğin aşıya başlamak için en uygun zamanı da farklı olmaktadır. İlk sene aşı uygulamalarının çok dozda yapılmasının sebeplerinden bir tanesi de budur.
- Köpeğinizin aşı uygulaması sırasında sağlıklı olmaması durumu: Köpeğiniz aşılama sırasında eğer ki başka bir hastalığa sahip ise immün yanıt durabilir. Bundan dolayı da aşı uygulaması yapılmadan önce veteriner hekiminizin köpeğinizi iyi bir şekilde muayene etmesinin sebebi bu durumdur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?