Köpeklerde Aşı: Köpeklere Aşı Yapılmazsa Ne Olur?

Köpeklerde aşı yavruluk döneminden itibaren yapılması gerekir. Doğada bulunan her canlı doğal seçilim yoluyla hayatta kalır. Doğal seçilim kaynakların yetersiz olduğu bir çevrede, güçlü olanın hayatta kalmasıdır. Özellikle kedi ve köpek gibi kalabalık doğumlu hayvanlarda, yavruların çeşitli hastalıklarla öldüğü bu sayede nüfusun dengelendiği gözlemlenir.

Köpeklerde Aşı Yapılmasının Önemi

Beslenme yetersizliği doğada olduğu kadar şehirde de canlıların ana sorunudur. Düzgün beslenemeyen hayvanlar hastalıklara karşı dirençsizleşir ve ölür. Bu sayede her sene çok fazla yeni nesil gelir, hastalıkları meydana getiren virüsler her yere bulaşabilir. Köpekler olmasa da virüsler senelerce toprakta veya nesnelerde kalır. Eğer köpeğime aşı yaptırmazsam ne olur? diye merak ediyorsanız; köpeğiniz yürüyüşlerde bu hastalıklara maruz kalacaktır.

Evde baktığınız köpek dostunuz dışarıda bu virüslere sıklıkla maruz kalır ve aşılanmadığı sürece bu virüslerden biri tarafından enfekte olma riski taşır. Köpeğiniz risk grubundaki virüslerden hastalanmasa bile taşıyıcı olarak diğer hayvanları enfekte edebilir. Köpeğinizle geziye çıktığınızda köpeğiniz ağaç altlarında, direklerde, çöp konteynırı yakınlarında, araba lastiklerinde diğer köpeklerin vücut salgılarıyla temas edecektir.  Köpeklerde etkili olan bir virüs çeşidi Parvo virüsü doğada senelerce hayatta kalabilir. Bu da daha fazla hastalıklı alan ve daha çok risk demek.

Özellikle, yavru köpekler hastalıklara karşı daha dirençsizdir ve virüslere hemen reaksiyon gösterirler. Eğer evcil hayvanınız aniden hastalık belirtisi göstermeye başlarsa, aklınıza hemen ciddi hastalıkların gelmesi kaçınılmaz. Eve geldiğinizde şunu düşünebilirsiniz “En son hangi köpekle birbirlerine yaklaştılar? Acaba diğer köpek hasta mıydı? Acaba bu bölgede hasta köpekler veya salgın olabilir mi?”.

Örneğin köpeğinizin mamasını değiştirdiniz ve köpeğiniz ishal oldu. Aşı yaptırmadıysanız, aklınıza ilk gelen kuşkusuz köpeğinizin dışarıda “Parvo Virüs” kapıp kapmadığıdır. Sürekli şüpheyle yaşamak aşı yaptırmadığınızda yaşayabileceğiniz olumsuzluklardan birisidir.

Aşı Olmayan Köpeklerin Yakalandığı Hastalıklar

Köpeklerde Aşı: Köpeklerde Parvo Virüs

Aşılanmayan köpeğiniz hastalıklara karşı dirençsiz kalır ve köpeklerin en zalim düşmanı olan Parvo Virüs bu hastalıkların başında gelir. Tıp biliminde “ CPV-2″ olarak bilinmekte.  İshal ile kendini gösteren Parvo Virüs kısa zamanda bütün köpekler arasında yayılma ve hasta etme özelliği olan bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle yavru ve yaşlı köpekler bu virüse karşı en dezavantajlı grubu oluşturuyor. Eğer köpeğiniz henüz yavruysa ve aşılanmadıysa onu dışarıya çıkarmak hastalığa maruz kalmasına sebep olabilir. Küçük ve aşısız köpeklerin evde bakılması ve tuvalet ihtiyaçlarının evde karşılanması sağlıkları açısında önemli.

Parvo Virüs ağız yoluyla bulaşır. Ortak kaplar, yalanan ve çiğnenen nesneler risk grubundadır. Enfekte olan köpekler aynı hızla virüsü yaymaya başlar. Eğer evde birden fazla köpeğiniz varsa bir bulaşıda hepsi tehdit altına girebilir. Köpekler 20 haftaya kadar daha fazla risk altındadır. Parvo Virüs köpeklerin kan hücrelerine saldırarak pek çok semptom gösterir.

Parvo Virüs, halk arasında köpek kanlı ishali olarak bilinen hastalığa sebep olur. Genel olarak köpeklerin en çok yakalandıkları ve rutin olarak aşılandıkları üç hastalıktan birisidir. Köpeğinize aşı yaptırmayı düşünmüyorsanız onu ömür boyu etkileyebilecek Parvo Virüs hastalığına karşı korumayı düşünebilirsiniz. Eğer aşıların maddi boyutlarını düşünüyorsanız belediyeler ve belediye veterinerlerinin düzenlediği kampanyalardan faydalanabilirsiniz. Büyükşehirlerde gezici “hayvan aşı karavanları” ve indirim tarifeli aşılar işinizi kolaylaştırabilir.

Köpeğiniz 6 haftalıktan itibaren Parvo Virüs aşısı olabilir.  İki hafta sonra ikinci dozu yapılan aşının kalıcı olarak koruma sağlaması için bir yaşında üçüncü dozu yapılır.

Köpeklerde Kuduz Virüsü

En son salgın vakaları onlarca sene önce olan kuduz hayvandan insana bulaşabilen ender hastalıklardan. Bu sebeple büyük bir tehdit olarak görülüyor. Belediyelerin sıkı tedbirleri ve sürekli aşılamalar sonucu günümüzde kuduz vakaları yok denecek kadar az. Kuduz virüsü doğal yaşamda tabiatta hayvanlarda olduğu için hiçbir zaman tam bir güvenlik söz konusu olamaz.

Eğer köpeğiniz aşılanmadıysa ve kazara birini ısırırsa bu kişi kuduz riskine karşı köpeğinizin uyutulmasını isteyebilir. Sadece kuduz aşısı olan köpekler karantinaya alınır. Böyle olumsuz bir durumda köpeğinizi kaybetmeniz veya onu kurtarabilmeniz tamamen sizin vereceğiniz aşı tercihinizle ilgili.

Kuduz virüsü salya ile bulaşır ve köpeğinizden size ve sevdiklerinize bulaşabilir. Belediyeler sokaklarda ki bütün köpekleri kuduz için aşılar. Sizde sahiplendiğiniz hayvanı bir belediye barınağında veya veterinerinde aşılatabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap