Yavru Köpekler Isırmayı Ne Zaman Bırakır?

Yavru Köpekler Isırmayı Ne Zaman Bırakır

Yavru köpeklerin ısırmayı bırakma zamanı yetişkinliğe yaklaştıkları zaman dilimidir. Yavru köpekler ellerinizi, halı kenarlarını, oyuncakları, koltukları ısırma gibi eylemlere sahiptir. Nesneleri çiğneme ve ısırma durumu etrafı keşfetmek istemelerinden kaynaklanır. Yavru köpeğinizin bu süreçte ısırmak istemesi oldukça doğaldır. Yavru köpeğinizin etrafı artırmak istemesinden dolayı ona kızmanız doğru bir davranış değildir.

Yavru köpeklerin ısırması, 18’inci ayını geçtikten sonra daha da azalmaya başlar. Isırmaya meraklı olan yavru köpekler, annelerinden 2 aylıkken ayrılan köpeklerdir. Anne köpekler yavrularını ne zaman ısırmaması gerektiğini, ısırmayı bırakmalarını sağlar. Erkenden annelerinden ayrılan yavru köpekler ise bu kazanımı kazanamazlar. Isırma eğitimi yavru köpeklerde annelerin yanında başlar.

Yavru Köpekler Isırmayı Nasıl Bırakır?

Yavru köpekler ısırmayı bırakması durumu zaman alır. Yavru köpeklerin ısırgan tavırlar göstermesi normaldir. Strese girdiklerinde, etrafı keşfetmek istediklerinde ve korktuklarını da ısırma gibi tutumları vardır. Anne köpeğin yanından erken ayrılan yavru köpekler ısırmayı öğrenemezler ve aksine ısırma eğilimleri daha fazladır.

Yavru köpeğin ısırmayı bırakması için yetişkinlik evresine yaklaşmasını beklemeniz gerekir. Yetişkinlik evresine yaklaştığında köpeğiniz ısırmaya devam ediyorsa yapmaması gerektiğini öğreterek ödüllendirmeniz gerekir. Isırmayacağını ödülle anlayan köpekler artık ısırmayı bir süre sonra bırakır. Köpeğinizin ısınmaması için komutlar öğretmeniz şarttır. Isırmama konusunda yavru köpeğinize eğitim vermezseniz yetişkin döneminde de aynı tutumu sergiler.

Yavru Köpeğin Isırma Nedenleri Nelerdir?

Yavru köpeğin ısırma nedenleri olarak birçok sebep gösterilir. Yavru köpekler birçok tepkilerini ısırarak gösterir. Yavru köpekler birçok ifade yetkisini kazanana kadar ısırma yolunu seçer. Yetişkinliğe doğru ısırma oranları oldukça azalır. Yavru köpeğin ısırma nedenleri şunlardır:

  • Yavru köpeğiniz oyun oynamak istediğinde sizi ısırma gibi tepkiler, yavru köpeğiniz oyun oynamak istediğinde sizi ısırdığı zaman korkmanıza gerek yoktur. Kardeşlerini ısırarak oyuna çağırdığı gibi sizi de ısırarak oyuna çağırdığını gösterir.
  • Yavru köpeğiniz diş çıkartıyor olabilir. Yavru köpekler de insanlar gibi dış çıkardıklarında damarlarında kaşıntılar oluşur. Süt dişlerinin yerine kalıcı dişleri geleceği zaman yavru köpekler elinizi ısırabilir. Bu ısırganlı tutumu dişlerinin taşınmasından kaynaklıdır.
  • Yavru köpeğinizin stres altında olması da ısırmasına neden olur. Birçok duyguyu yetişkin köpeklere göre ifade edemediklerinden dolayı ısırma yöntemi onlar için birer ifade biçimidir. Yavru köpeğiniz stres altındaysa, bulundu bulunduğu ortamı benimsemediği ise ve yavru köpeğinizi tetikleyen bir durum varsa elinizi ya da bacağınızı ısırır bu durumdan sizi haberdar eder.
  • Yavru köpeğiniz sinirlendiği zaman da ısırma tepkileri verir. Bunun nedeni ise köpeğinizin agresif bir ruh karakterinde olmasıdır. Köpeğinizin sinirli bir şekilde ısırdığını fark ettiyseniz ortamdan uzaklaşmanız gerekir.

Yavru Köpek Isırması Nasıl Önlenir?

Yavru köpeğin ısırmasından önlenmesi, köpeğinizi eğitmeden geçer yavru köpeğiniz duygularını ifade etmek için ısırdığından dolayı yetişkinlik evresine geçerken eğitmenimiz daha kolaydır. Yavru köpeklerin ısırması durumu şu şekilde önlenir.

  • Ek olarak yavru köpeğinizi eğitmeniz gerekir. Yavru köpeğiniz ısırmaya başladığında köpeğinize sert bir tavırla ona yapmaması gerektiğini hayır komutu ile öğretmeniz gerekir. Birkaç denemeden sonra artık köpeğiniz bu komutun ne olduğunu öğrenecek ve yapmamaya başlar.
  • Yavru köpeğinize diş taşıyabileceği bir oyuncak almanız gerekir. Yavru köpeğiniz yetişkin dişlerine geçerken damarlarında oluşacak kaşıntıları aldığınız oyuncak sayesinde kolaylıkla atlatır. Dişlerini çıkarırken sizi ısırması yerine oyuncağını ısırır.
  • Yavru köpeğiniz oyun esnasında ısırıyor ise anında ayağa kalkın ve oyunu bırakın böylece yavru köpeğiniz ilk başta şaşıracaktır. Daha sonra ise ısırdığından dolayı oyun oynamak istemediğinizi anlayacak ve ısırma eylemlerini bırakacaktır.
  • Yavru köpeğinizin enerjisini atacağı bir alan oluşturmanız da ısırma durumlarını engelleyecek önemli faktörlerdendir. Enerjisini attıktan sonra yorulan köpeğiniz ısırmayı bırakır.
  • Yavru köpeğinizi ısırmayı öğretirken onu korkutmamalı ve yavru köpeğinize bağırmamalısınız.
  • Yavru köpeğinizi ısınmaması konusunda eğitim veriyorsanız cezalardan kaçınmanız önemlidir. Cezalar yanlış sonuçlar doğurur. Yavru köpeğiniz bu cezalardan hoşlanmayacağı ve daha da hırçınlaşıyor sizi ısırmaya devam eder.
  • Köpeğinize ısırması konusunda eğitimin olumlu sonuçlanmasını istiyorsanız ödül verirken dikkatli davranmanız gerekir. Ödülleri yanlış algıladığında ısırmaya devam eder.

Yavru Köpek Isırdığında Ne Yapmalıyız?

Yavru köpek ısırmasına yapmamız gerekenler, yavru köpeğin dikkatini dağıtmaktır. Yavru köpekler doğası gereği ısırırlar. Bu ısırma sürecinde yavru köpeğinizin dikkatini dağıtmanız, yavru köpeğinizin enerjisini atmasını sağlamanız ve yavru köpeğinizin ısınmaması doğrultusunda ödüller vermeniz gerekir. Yavru köpeğinize bu süreçte muhakkak ısırma oyuncağı almanız tavsiye edilir. Eğer köpeğinizin sizi ısırmasını durduramıyor olsanız veterinere götürüp tavsiyeler almanız oldukça işe yarar.

Yavru köpekler kontrol dışı sırmalar yapar. Bu sıkıntıların nedeni kendilerini ifade etmek istemelerinden kaynaklanır. Yavru köpekler ısırıklarına birden ayağa kalkmanız, uyanmanız, oyuncağı ile dikkatini dağıtmanız bir süre köpeğinizin siz kırmasına engel olur. Köpeğinizin size sırtında ilk yapmanız gereken şey köpeğinizin dikkatini dağıtarak bulunduğunuz ortamdan uzaklaşmanızdır.

Yavru Köpek Isırınca Kuduz Yapar mı?

Yavru köpek ısırığının kuduz yapması, aşıları tam olmayan yavru köpekler için geçerlidir. Kuduz aşısı vurulmaya aşıları tam olmayan yavru köpekler sizi ısırdığı zaman kuduz olma ihtimaliniz vardır. Yavru köpeğinizin aşılarını yaptırmadıysanız ve sizi sıradaysa direk sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır.

Yavru köpeklerin ısırması durumunda aşıları tam ise sıkıntı yaşanmadan durum atlatılır. Fakat yavru köpeğinizin aşıları yok ise yavru köpeğinizin kuduz virüsü taşıma ihtimali oldukça yüksektir. Önlem almak amaçlı yavru köpeğinize aşılarını yaptırmanız gerekir.

Yavru köpek sahiplendiğiniz de veterinere götürmeden eve getirirseniz kuduz durumundan daha farklı sorunlarla da karşılaşma olanağınız yüksektir. Yavru köpek sahiplendiğiniz de ilk olarak veterinere götürüp tüm aşılarını tamamlamaktır. Böylece köpeğin ısırma durumunda büyük bir sorunla karşı karşıya kalınmadan atlatılır.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Kulak Kesimi Ne Zaman Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap