Köpek Yaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Köpek yaşı hesaplaması gelişim evrelerinin ve ruhsal davranışların ele alınması ile hazırlanan metot ile hesaplanır. Bu metot her zaman doğru sonucu vermez fakat çoğunlukla kabul edilebilir sonuçlar ortaya çıkarır. Bu hesaba göre köpeklerde, köpeğin yaşadığı yıl sayısı 7 ile çarpılarak, insan yaşına göre yaşı bulunur. Örneğin 4 yıl yaşamış olan bir köpek insan yaşamına göre 28 yıl yaşamıştır. 4 yaşında içinde bulunduğu gelişim evreleri ve ruhsal davranışlar, 28 yaşındaki bir insanın gelişim evresine ve ruhsal davranışına benzer.

Cins köpeklerde ise bu durum daha farklıdır. Cins köpek yaşı hesaplaması hayatta oldukları her yıl, 7 ile değil 10 ile çarpılır. Bunun sebebi cins köpeklerin, özel laboratuvarlarda çiftleştirilmesidir. Bu durum cins köpeğin, normal bir köpeğe göre ömrünün kısalması gerçekleşir. Örnek olarak 4 yıl yaşamış bir köpek, insan hayatına göre 40 yıl yaşamıştır.

Köpek Yaşının Hesaplanmasını Sağlayan Başka Formüller Var mıdır?

Köpek yaşının hesaplanmasını sağlayan başka formüller de bulunmaktadır. Bu formül ile köpek yaşının bulunduğu evre ile insan yaşının bulunduğu evrede davranış şekilleri birbirine daha benzerdir. Bu formül (16*ln(köpeğin yaşı) +31) formülüdür. Bu hesaplama gerçek sonuca en yakın hesaplama şeklidir.

Bu formüle göre 1 yaşındaki köpeğin insan yaşına göre dengi 31 yaştır. 4 yaşındaki bir köpeğin insan yaşına dengi 53 yaşındadır. Bu sonuç oldukça net ve doğru yaşlar ortaya koymaktadır. Bu sebeple köpeğin yaşını 7 ile çarpmaktan daha güvenilir bir yoldur.

Köpek Yaşı Hesaplama Yöntemi Doğru Mudur?

Köpek yaşı hesaplama yöntemi çoğu zaman doğru yaşı gösterir. Köpeklerin gelişim evreleri ile ruhsal davranış sürecinin birbirine denk geldiği yaş dönemleridir. Köpek hesaplamada ortaya çıkan insan yaşı ile köpeğin içerisinde bulunduğu yaş evresi birbirine yakındır. Bu sebeple köpeğin yaşını 7 ile çarpmak doğru bir yöntemdir.

Köpeklerin yaş hesabında bazen uyuşmazlıklar görülebilir. Fakat bu tarz istisnalar kabul edilerek uygulanır.

Köpeklerde Yaş Evreleri Nedir?

Köpeklerde yaş evreleri, köpeğin yaşının hayatının hangi dönemi olduğunu ifade eder. Köpekler belirli yaş aralıklarında belirli bir dönemi yaşar ve buna göre davranışlar sergiler. Köpeğin yaşı, bulunduğu dönemi ifade edebilir. Köpeğin yaşı çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık evlerini ifade eder. Bulunulan evreye göre köpeğin hareket kabiliyeti, davranış biçimi ve ruhsal durumu değişkenlik gösterir.

Köpeğin 2 ila 6 aylık olduğu dönem çocukluk dönemi olarak ifade edilir. 6 ay ile 2 yıl arasındaki dönem ise köpeğin ergenlik dönemidir. 2 ila 7 yaş, köpekler için yetişkinlik dönemidir. 7 yaş sonrası ise yaşlılık dönemi olarak adlandırılır. Köpekler farklı yaş evrelerinde farklı davranışlar sergilemeye başlarlar.

Köpeklerin Ergenliği Nasıldır?

Köpeklerin ergenlikleri, insanlar gibi biraz zorlu geçebilir. Köpeğin 6. ayı ile başlar, 2 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde köpekler daha inatçı, daha özgür ve lider davranışlar sergiler. Bu dönemde çiftleşme istekleri oldukça artar. Çiğneme alışkanlığı gelişir. Ergen bir köpek, diğer köpeklerle çeşitli çatışmalara girebilir. Bu çatışmalar, diğer köpeklere güç gösterisi yaparlar. Bunun sebebi artan testosteron hormonudur. Testosteron hormonunda yaşanan artış, köpeğin güç gösterisi yapmasına sebep olur.

Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkan Çiğneme Dürtüsü Nedir?

Ergenlik döneminde ortaya çıkan çiğneme dürtüsü, yavru köpeklerin dişinin çıktığı dönemde ortaya çıkan çiğneme dürtüsü ile birbirine benzemektedir. Bu dönemde yetişkin dişleri ortaya çıkar ve yerleşme şekli köpeği rahatsız edebilir. Bu sebeple çiğneme dürtüsü geliştirir. Çiğneme dürtüsünün bir diğer sebebi ise tıpkı yavru köpeklerde olduğu gibi çevreye karşı merak geliştirmesi ile de ortaya çıkabilmektedir.

Köpeğin ergenlik döneminde ortaya çiğneme dürtüsü çıkmışsa yapılması gereken ona bir çiğneme oyuncağı vermektir. Bu çiğneme oyuncağı ile dişlerinde hissettiği rahatsızlığı hafifletecek ve başka şeyleri çiğnemesini engelleyecektir. Bu dişlerde oluşan rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkan çiğneme dürtüsünü hafifletir.

Merak ile ortaya çıkan çiğneme dürtüsünün çözümü ise tehlikeli eşyaları köpeğin etrafında bulundurmamak ve böyle eşyaların bulunduğu ortamda köpeği yalnız bırakmamaktır. Bu çözüm yöntemleri köpeğin ergenlik döneminde ortaya çıkan çiğneme dürtüsünü kontrol altına almayı sağlar.

Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkan Çatışmalar Nasıl Kontrol Edilir?

Ergenlik döneminde ortaya çıkan çatışmaların kontrol edilmesi köpeğin güvenliği ve diğer köpeklerin güvenliği için önemlidir. Köpekler bu dönemde testosteron hormonunun artmasıyla beraber diğer köpeklerle gövde gösterisine başlar. Bu durum köpeğin herhangi bir durumda zarar görmesine ya da zarar vermesine sebep olabilir. Bu sebeple kontrol altına alınmalıdır.

Ergenlik döneminde olan köpeğin diğer köpeklere bunu yapma eğilimi onu överek durdurulabilir. Bu dönemde olan köpek, başka köpeklere karşı arkadaşça bir tutum sergilediğinde köpek övülmeli ve ilgi gösterilmelidir. Burada ödül mamaları işe yarayabilir. Köpek, başka bir köpeğe iyi davranırsa ona ödül maması verilmesi bu davranışına teşvik eder.

Köpeğin Yaşlılık Döneminde Davranışlarında Nasıl Değişimler Olur?

Köpeğin yaşlılık döneminde bazı davranış değişiklikleri ortaya çıkmaktadır. Köpekler 7 yaşından sonra artık yaşlılık dönemine girmiş olur ve bu dönemde hareket oranları oldukça düşer. Köpek yaşı hesaplaması bu dönem insanların yaşlılık dönemine denktir. Daha çok uyuma eğilimi gösterir ve oyun oynamaya olan ilgi ve isteklerini kaybederler. Diğer köpeklerle daha az iletişim kurarlar. Bu dönemde organları artık yorulduğu için çeşitli hastalıklar kendisini göstermeye başlar.

Köpeğin ergenlik döneminde yaşadıkları ilgi istemediği anlamına gelmez. Bu dönemde köpeğin sahibine çok ihtiyacı olduğu bir dönemdir. Bu sebeple köpek övülmeli ve ilgi gösterilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerle Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap