Pekinez Köpek Cinsi Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Pekinez köpek cinsi, eski Çin devleti içinde kutsal sayılan canlılar arasında olan, bundan dolayı da hala Çin ve Çin topluluğu için oldukça değerli olan köpekler arasında yer alır. Günümüzde dünyanın her yerinde bakılmaya başlanmış olan canlılardan biridir. Çin’de ortaya çıktığı bilinen bu cins, bulundukları evlerden kötü ruhları kovan canlılar olarak bilinmelerinden dolayı evlerde bakılması uygun kabul edilen canlılardır. Çin’den sonra önce Avrupa’ya sonra da İngiltere’ye gitmiş olan bir cinstir. Tarih olarak ne zamandan beri var oldukları bilinmese de çok eski zamanlardan beri evlerde olduğu bilinen canlılardır. Pekinez türü canlıların uzun tüyleri vardır ve küçük köpek ırkına mensup canlılardan biridir. Diğer küçük köpekler gibi evde bakılmaya uygunlardır.

Pekinez’in Özellikleri Nelerdir?

Pekinez cinsi, uzun zamandır dünyada var olduğu bilinen küçük ırk köpeklerden biridir. En dikkat çekici özellikleri küçük olmalarına rağmen zeki bir köpek ırkı olmalarıdır. Pekinez’in özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Yükseklikleri en fazla 20 cm, ağırlıkları ise 3,5 kg ile 6 kg arasında değişen canlılardır. Boylarına göre ağır oldukları bilinen cinsler arasında yer alırlar.
  • Kürklerinin bej ve kahverengi olduğu bilinir. Ancak renk, Pekinezler için ayırt edici özellikler arasında yer almaz. Bu renklerden farklı oldukları da görülür.
  • Hareket etme ihtiyaçları fazla değildir. Ancak hareketsiz kaldıkları zaman da bu duruma hızlıca alışabilirler. Bundan dolayı mutlaka gün içinde en az 1- 1,5 saat arasında egzersizlerinin yaptırılması önemlidir.
  • İletişim yetenekleri kuvvetli köpek cinslerinden biridir. Ancak yalnızca tanıdıkları kişilerle iletişim kurar, onların dışında kalan kişilere karşı mesafeli durma eğilimi gösterirler. Tanıdıkları kişiler genellikle evlerinde ailelerine mensup olan kişiler olur. Sahiplerine gösterdikleri sevgi ve ilgiyi bu kişilere de gösterirler.
  • Kürklerinde çok fazla tüy vardır. Tüylerinin sık olmasından dolayı hem yaz hem de kış mevsimlerinde tüy ve deri bakımlarının yapılması gereken canlılar arasındadırlar.
  • Kendileri dışında kalan cinslerle pek iyi anlaşamazlar. Özellikle kendilerinden farklı ırktaki köpekler kendilerine dost olarak görünmez. Ancak kendi ırklarından olan köpeklere karşı oldukça nazik canlılardır.

Pekinez Köpek Cinsi Karakteri Nasıldır?

Pekinez, zeki olmasından dolayı genellikle uysal ve akıllı duran bir köpek olarak bilinir. Anak bu özelliklerinin yanında Pekinezler oldukça inatçı köpeklerdir. Pekinez’in karakteri için bunlarla beraber sevecen kadar saldırgan olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Sevecenliği genellikle kendi ırkı ve sevip tanıdığı insanlar için geçerlidir. Kendisi dışında kalan ırklara ve canlılara karşı saldırganlık özelliğini çok sık gösteren canlılardan biridir. Daha önce görmediği ancak sevmeyeceğini ya da kendisine zarar vereceğini hissettiği insanlara karşı ısırmaya meyilli de olan canlılardır. Oldukça zıt bir karaktere sahip olan canlılardan biridir. Bir yandan çok sevecen ve uyumlu görünürken, bir anda saldırgan ve agresif bir canlıya dönüşebilir. Fazla cesur canlılar olmalarından dolayı kendilerini çok çabuk tehlikeye atabilirler. Özellikle büyük köpeklere karşı bir düşmanlıkları vardır. Sahiplerine oldukça bağlı olmaları sebebiyle sahiplerinden uzun süreli ayrı kalamazlar. Ayrı kaldıkları zamanlarda ise sahiplerine karşı kırılabilirler.

Pekinez’in Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde genellikle bakımlarının evlerde yapıldığı Pekinezler, aslında evlerde bakılmaya pek uygun canlılar değillerdir. Egzersiz yapma ihtiyaçlarının yanında çok fazla tüy dökmeleri, onların evlerde bakılmasına engel canlılar konumunda bırakılmalarına neden olabilir. Bunun dışında fiziksel olarak Pekinez’in bakımı konusunda evde olmaları bir engel yaratmaz. Ancak ruhsal olarak çok çabuk kalpleri kırılan canlılar arasında yer alırlar. Bundan dolayı bir Pekinez sahiplenilmesinden sonra mutlaka ona zaman ayrılmalı, onla sürekli zaman geçirilmeli ve sahibinden istediği ilgi kendisine verilmelidir. Aksi takdirde Pekinezler sahiplerine küsecek ve zamanla kendilerinden uzaklaşmaya başlayacaklardır. Pekinezlerin fiziki olarak bakımı kolaydır. Ancak manevi olarak kendileri ile istedikleri ilişki kurulmadığı zamanlarda kalpleri çok hızlı kırılan canlılar arasında yer alırlar.

Pekinez Nasıl Beslenir?

Küçük ırklara mensup olan köpeklerin arasında yer alan Pekinezlerin mutlaka küçük ırklara özel olarak üretilmiş mamalardan yemelilerdir. Pek çok marka, küçük ırklar için özel mamalar üretir. Farklı aromalarda olan bu mamalar sahipleri tarafından köpeklerinin hangisini sevdiğine belirlenerek alınabilir. Pekinez’in beslenmesi için yavru ve yetişkin olmak üzere iki ayrı süreç mevcuttur. Yavru Pekinezler yetişkin olana kadar daha fazla mama yeme ihtiyacı duyarlar. Bundan dolayı da yavruluk dönemlerinde günde 4 öğüne kadar mama tüketebilirler. Ancak yetişkinliklerinden sonra sabah ve akşam olmak üzere günde maksimum 2 kez mama yemeleri idealdir. Kilo almaya diğer küçük ırklardan daha yatkındırlar. Bundan dolayı beslenmelerine ve beslenme düzenlerine mutlaka dikkat edilmesi gereklidir. Fazla mama yedikleri zamanlarda mutlaka daha fazla hareket ettirilmeleri gereklidir. Fazla kilosu veya obez olan Pekinezler içinse diyet köpek mamalarının tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Bunun yanında da köpeklerin beslenmesinde mutlaka veterinerlerden yardım alınması gereklidir.

Pekinez Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Pekinez’in ırkı Çin’den geldiği bilinen ırklardan biridir. Doğal oluşumlu canlılardır ve insanlar tarafından melezlenmediklerinden dolayı belirli iki cinsten oluşmamışlardır.

Pekinez’in Eğitimi Nasıl Verilir?

Pekinezler, zeki ancak çok inatçı canlılardır. Zaman zaman iyi huylu veya saldırgan olmalarından dolayı eğitimlerinin verilebilmesi zordur. Bu nedenle Pekinez sahiplenen ya da satın alan kişiler genellikle bu işi profesyonel olarak yapan kişilerden yardım almayı tercih ederler. Pekinez’in eğitimi verilirken en dikkat edilmesi gereken nokta sabırdır. Pekinez cinsi köpeğe hangi eğitim verilmeye çalışırsa çalışılsın, sert bir tavır gösterilmesi durumlarında Pekinezler mutsuz ve saldırgan olmaya daha meyilli olacaklardır. Bu meyillerinden dolayı da kendilerinden öğrenilmesinin istendiği her şeyi öğrenmeyi reddedeceklerdir. Serbest bir yapılarının olmasından kaynaklanan bu durum, köpeklerle ilgili sorunların yaşanmasına neden olabilir. Sabırla bu köpek cinsine yaklaşılması sayesinde ise güzel bir şekilde eğitimleri verilir. Pekinez cinsi köpeklere öncelikli olarak tuvalet eğitimi verilmesi tercih edilir. Bu eğitimi almalarından sonra, diğer eğitimleri daha çabuk bir şekilde öğrenebilirler.

Safkan Pekinez’in Nasıl Anlaşılır?

Pekinez ırkının safkanlığı, fiziksel özelliklerinden ziyade huylarına bakılarak anlaşılır. Tanımadığı insanlara karşı sevecen bir tavır sergileyen, sahibinden ayrı kaldığı zaman üzülmeyen ve sürekli olarak hareket etmeyen pekinezlerin safkan olabilme imkanları pek yoktur. Pekinez’in safkan olup olmadığı bunların yanında günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilen DNA testi yöntemi ile de anlaşılabilen durumlar arasında yer alır. Pekinezler yapay bir ırk olmamalarından dolayı DNA’ları diğer köpeklere göre farklıdır. Eğer bir köpek safkan Pekinez cinsine ait değilse, DNA karşılaştırmaları ile bu durum kolay bir şekilde tespit edilebilir. Bu yöntem aynı zamanda çok yüksek oranlarda doğru cevapların alınmasını da sağlaması açısından diğerlerine göre oldukça fazla tercih edilir.

Pekinez’in Ne Kadar Yaşar?

Pekinez ırkının yaşam süresi, ortalama 10 yıldır. Dişileri erkeklerinde daha kısa yaşar ve Pekinez köpek cinsi ömrü kendisine iyi bakıldığı sürece 13 yıla kadar çıkabilir. Küçük ırklar olmalarına rağmen bilinen bir genetik hastalıkları yoktur. Bu da tahmini ömürlerinin tümünü yaşayabilecekleri anlamına gelir.

Ayrıca Bakınız: Köpek Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap