Maltese Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Maltese Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Maltese köpek ırkı, Malta köpeği veya Maltese Terrier cinsi olarak da bilinen, küçük ve akıllı ırklar arasında yer alan köpeklerdir. Maltese cinsi köpekler genellikle Malta köpeği olarak anılmalarından dolayı Malta’da ortaya çıktıkları sanılan bir cinstir. Ancak günümüzden 3000 yıl kadar önce ilk kez Akdeniz ülkelerinde görüldükleri biliniyor. Bundan dolayı kendilerine Malta köpeği demek doğru değildir. Maltese köpek ırkı, çok eski zamanlarda yalnızca soylu kişiler tarafından, saray veya krallıklarda bakılan köpeklerden biridir. Bundan dolayı da yücelik ve soyluluk gibi anlamları ifade eden bir cins olmuştur. İnsanlarla yaşamaya alışık köpeklerdir. Bunun için de evde bakımları hem sahipleri hem de köpeklerin kendileri için zor değildir. Fakat küçük bir ırk olmalarından dolayı havlama ve ses çıkarma durumları fazladır. Bunun için insanlarla bir arada yaşanan alanlarda Maltese cinsi diğer insanlar için biraz gürültücü olabilir.

Maltese Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Maltese cinsi köpekler, küçük ırklar arasında en zeki ve çabuk algılama yeteneğine sahip olan köpeklerden biri olarak bilinirler. Bununla beraber Maltese’nin özellikleri şöyle:

  • Hem dişileri hem de erkekleri 1 ile 3 kilogram ağırlığı arasında olabilirler. Çok hafif olmalarından dolayı sahipleri ile beraber gezebilme şansları genellikle olur.
  • Kürkleri tamamen beyaz renkli olan canlılar değillerdir. Beyaz renkli gibi görünseler de genellikle renkleri krem rengi veya kırık beyazdır.
  • Kürklerindeki tüyler sık ve dalgalıdır. Bundan dolayı da çok çabuk karışabilirler. Her gün taranma ihtiyacı olan ırkların başında Maltese ırkının geldiği söylenir.
  • Gözleri büyüktür ve genellikle siyah renkli olurlar.
  • Uyumayı seven cinslerden biridirler. Küçük ve zayıf olmalarından dolayı oyun oynamalarından sonra hemen yorulabilirler. Bundan dolayı da günün büyük bir kısmının uyuyarak geçirmeleri bu cins için normal durumlardan biridir.
  • Evleri olarak bildikleri alan içinde genelde sakin tavır gösterirler. Dışarı çıktıkları zamanlarda hareket etme istekleri artar.
  • Diğer canlılar ile iletişimleri kolay gerçekleşen canlılar arasında yer almazlar. Pek çok küçük köpek ırkı çocuklarla iyi anlaşır olarak tanınmıştır. Ancak Maltese cinsi köpekler çocuklarla, diğer köpek ırklarıyla ve özellikle de kendi cinslerinden olan köpeklerle kolay anlaşamazlar. Bunun temel sebebi ise sahiplerini kıskanmalarıdır.
  • Tüyleri sık ve uzun olmasına rağmen soğuk havalara uyum sağlayabilen canlılar değillerdir. Bundan dolayı da soğuk yerlerde barındırılmamalarına çok dikkat edilmelidir.
  • Çok havlayan ve gürültü yapmayı seven canlılar arasında yer alırlar. Küçük boyutlarından dolayı havladıkları zaman çok ses yapamayacakları düşünülse de sesleri kalabalık yaşam alanları içinde rahatsızlık verici nitelikte olur.

Maltese’nin Karakteri Nasıldır?

Maltese cinsinin karakteristik özellikleri arasında en dikkat çekeni, kıskanç olmalarıdır. Sahiplerini ve kendilerine ait olan eşyaları başkalarından her zaman kıskanırlar. Hatta, sahiplerinin başka bir canlı ile ilgilendiğini gördükleri zaman da kıskanır ve sahiplerine küser. Bu özelliklerinin yanında Maltese’nin karakteri iyi huylu, sevecen, zeki ve nazik olarak tanımlanır. Boyları küçük olmasına rağmen pek çok köpeğe karşı korkusuz tavırlar sergileyebilirler. Bununla beraber korumacı bir yapıları da vardır. Özellikle evlerine tanımadıkları insanların geldiği zamanlarda onlara karşı hırlama ve havlama gibi tepkileri fazlaca verebilirler.

Maltese’nin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Maltese’nin bakımı, özellikleri tüyleri üzerinden sağlanmalıdır. Maltese cinsi köpeklerin hemen her gün taranmaları, kendilerini deri hastalıklarına yakalanma ile beraber tüylerinin karışarak kendilerini rahatsız etmesini de önleyecektir. Bununla beraber Maltese cinsine bakılırken dikkat edilmesi gereken diğer nokta, köpekleri yıkanması ve yıkanmalarından sonra güzelce kurutulmalarıdır. Soğuğa dayanıklı olmalarından dolayı yıkanmalarından sonra tüyleri ıslak kalır ve köpekler soğuk bir yere yatarlarsa, hasta olabilirler. İç organlarının da küçük olmasından dolayı soğuk ile karşı karşıya kalmaları ölmelerine neden olur.

Maltese Köpek Irkı Nasıl Beslenir?

Maltese cinsinin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken durumlar, köpeklerin mutlaka mama ile beslenmesi ve yedikleri mamanın ölçüsünün kaçmamasıdır. Küçük ırklar için özel olarak üretilen mamaların Maltese’nin beslenmesi için kullanılması, daha sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Bununla beraber, Meltese cinsinin kilosuna göre doktor tarafından belirlenecek mama ölçüsüne uyulması gerekli. Günlük yarım veya çeyrek ölçü mama, Maltese cinsi köpeğe iki öğünde verilerek kolaylıkla beslenmesi sağlanır. Küçük köpekler mama yemeye yatkın canlılardır. Bundan dolayı bu mama kendilerine yetecektir. Köpekler fazlasını talep etse de sağlıkları için zararlı olmasından dolayı ölçünün fazla kaçmamasına dikkat edilmesi önemlidir.

Maltese Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Maltese’nin ırkı, Avrupa Oyuncak köpek ırklarından geldiği bilinen bir ırktır. Hatta bu ırkın en eskisi olarak bilinir. Maltese cinsi köpekler, İngilizler tarafından oluşturulmuştur. Ancak tarih içinde bu köpeklerin izlerinin bir süre kaybedilmesinden sonra yeniden dünya sahnesine çıkışlarının hangi köpekler ile olduğu net bir şekilde bilinmemektedir.

Maltese Eğitimi Nasıl Verilir?

Maltese ırkı köpekler günümüzde eğitimi kolaylıkla verilebilen canlılar arasında yer alır. Zeki bir ırk olmalarından dolayı kendilerine yaptırılmak istenen şeyleri kolaylıkla öğrenebilme yeteneklerine de sahiptirler. Ancak Maltese’nin eğitimi verilirken köpeğe karşı sahiplerinin her zaman sevecen bir yaklaşımlarının olması gereklidir. Nazik, vazgeçmeyen ve sabırlı bir yapıda olan sahiplerini Maltese cinsi hissedecek, bu sayede kolaylıkla eğitime tabi olabileceklerdir. Maltese cinsi köpeklere sert bir üslup ile yaklaşılması, eğitim süreci içinde köpeklerin de inatçı bir hal almasına neden olacaktır. İnat ettikleri sürece de Maltese cinsleri sahiplerine karşı koymaya çalışacaklar ve kendilerine verilmek istenen eğitimlerin hiçbiri faydalı bir sonuç doğurmaz.

Safkan Maltese Nasıl Anlaşılır?

Küçük ırk köpeklerinde safkan olup olmama durumu, günümüzde iki farklı şekilde anlaşılmaktadır. Maltese ırkı, çok eski tarihlerden beri var olmalarına rağmen günümüzde nadir olarak bulunabilen köpekler arasında yer alırlar. Bundan dolayı da Maltese’nin safkan olup olmadığı fiziksel özelliklerine dikkat edilerek ve köpekler DNA testine sokularak kolaylıkla anlaşılır. Safkan Maltese cinsi, kıvırcık tüylü ve büyük gözlü canlılardır. Kuyrukları da dahil vücutlarının her yerinde olan tüylerin cinsi kıvırcıktır. Bundan dolayı tüylerinin yapısına da dikkat edilmelidir. Bununla beraber köpeklerin gözleri de büyük ve patlaktır. Siyah göz rengine sahip olan Maltese cinsi köpeklerin sahiplenilmeden önce mutlaka gözlerine dikkat edilmeli. Göz şekillerinin yuvarlak olduğundan emin olunmalı. İkinci bir yöntem olan DNA testi yöntemi ise Maltese cinsi köpeğin DNA’sının safkan olduğu bilinen bir Maltese cinsi köpeğin DNA’sı ile karşılaştırılması ile gerçekleştiriliyor. Fiziksel özelliklerin kıyaslanması durumu da genelde kesin sonuç verir. Ancak DNA testi yöntemi buna nazaran daha etkili bir yöntem olarak düşünüldüğünden daha çok tercih ediliyor.

Maltese Ne Kadar Yaşar?

Malta cinsi, diğer Akdeniz kökenli olan cins köpekler gibi ortalama 12 yıl yaşayan köpek ırklarından biridir. Maltese köpek ırkı ömrü, 10 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterir. Bakımları iyi yapıldığı, sahipleri tarafından beklemekte oldukları ilgili aldıkları sürece 14 yıl kadar yaşayabilme imkanına sahip olan canlılardır. Ancak yalnız bırakılmaya uygun canlılar değillerdir. Bundan dolayı fazla yalnız kaldıkları zamanlarda kendilerini aç bırakarak intihar edebilirler. Bu cins köpeklerin yalnız kalmamasına özen gösterilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Labradoodle Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap