Köpeklerin Tuvalet Alışkanlıkları Nasıl?

Köpeklerin Tuvalet Alışkanlıkları Nasıldır?

Köpeklerin tuvaletini tutma süresi ırklarına, yaşlarına ve yetiştirilme tarzlarına göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Köpeklerin tuvaletini tutma süresi değişiklik gösterdiği için köpekler evde yalnız bırakılırken bu durum göz önüne alınmalıdır. Bazı köpekler tuvaletini daha uzun süre tutabiliyorken bazıları bu konuda sıkıntılar yaşayabilir. Köpeklerin tuvalet alışkanlıkları iyi gözlemlenmelidir. Yaş gruplarına göre köpeklerin tuvaletlerini tutabilme süreleri şu şekildedir:

  • Yavru Köpekler: Kas gruplarının gelişmişlik seviyesi en az olan köpekler yavru olan köpeklerdir. Kas gelişimi tuvaletin tutulabilmesi adına önemli bir durumdur. Aynı zamanda yavru köpeklerin bilinci de tam olarak gelişmiş seviyede değildir. Bu sebeplerden ötürü yavru köpekler tuvaletini en kısa süre tutabilen köpek gurubudur. Yavru köpekler 4 saate kadar tuvaletini tutabilirler; ancak tutmak istemedikleri zaman evin herhangi bir yerine tuvaletlerini yapabilirler.
  • Yetişkin Köpekler: Yetişkin köpek grubuna 1 yaş ve üzerindeki köpekler dahil edilebilir. Yetişkin köpekler yavru köpeklere göre tuvaletlerini daha uzun süre tutabilme becerisine sahiplerdir. Bunun nedeni hem bilinçlerinin hem kas gruplarının yavru köpeklere göre daha gelişmiş olmasıdır. Yetişkin köpekler tuvaletlerini 8 saate kadar tutma yeteneğine sahiplerdir.
  • Yaşlı Köpekler: Köpeklerde yaş ilerledikçe kas gruplarının zayıflaması söz konusudur. Kas gruplarının zayıflaması tuvaleti tutma alışkanlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Kas sağlığını kaybetmiş olan yaşlı bir köpek tuvaletini 2-6 saat aralığında tutabilir. Bu saat aralığının değişikliği ırk, gelişmişlik gibi nedenlere bağlı olarak gelişir.

Köpeğinizin Tuvaletinin Geldiğini Nasıl Anlayabiliriz?

Köpekler tuvaleti geldiği zaman gösterdikleri bazı belirtilerden söz etmek mümkün. Tuvaleti gelen köpekler bazı fiziksel belirtiler ile tuvaletlerinin geldiğini sahiplerine işaret ederler. Tuvaleti gelen köpeklerin gösterdiği bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sık sık havlama,
  • Yere eğilmek, vücudu yere yakın tutmak,
  • Hızlı hızlı hareket etme,
  • Kendi etrafında dönerek daireler çizme,
  • Bulunduğu bölgeyi koklaması,
  • Tuvaletini yapmaya giderken kullandığı kapının çevresinde dolanma.

Bu belirtileri göstermekte olan köpeği, tuvalet alanına götürerek tuvaletini yapmasını sağlamak gerekir. Köpekler belirli bir süre tuvaletlerini tutabilseler de tuvaletlerini tutmak sağlık açısından zararlı bir davranıştır.

Köpeklerde Tuvalet Tutmanın Zararı Var mıdır?

Köpeklerin tuvaletini tutması sonucunda meydana gelen bazı sağlık problemleri söz konusudur. Köpeklerde tuvalet tutma durumu hem psikolojik hem fiziksel zararlar meydana getirebilir. Köpeklerin tuvaletini tutmamasını sağlamak için göstermiş olduğu belirtileri takip etmek gerekir. Köpek, tuvaletinin geldiğini belirten davranışlarda bulunuyorsa tuvalet alanına götürülerek tuvaletini yapması sağlanmalıdır. Köpeklerde tuvaletlerini tutmanın verdiği bazı zararlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tuvaletini tutan köpeklerde idrar yolu enfeksiyonları oluşabilir.
  • Köpeklerde tuvalet tutma durumu, onların huzursuzlaşmasına sebep olur. Bu durum, itaat eğitiminin zarar görmesine sebebiyet verir. Huzursuzlaşan köpek, sahibinin sözünü dinlemeyebilir.
  • Tuvaletini tutmak, köpeklerin idrar yollarında taş oluşmasına neden olabilir.
  • Köpekler tuvaleti geldiği ve onu tutmak zorunda kaldıkları zaman, çevrelerinde dönerek çok hareketli olabilirler. Bu durum ev içinde bazı küçük kazaların meydana gelmesine yol açar.
  • Tuvaleti gelen köpek onu tutmak zorunda kaldığında saldırganlaşır. Bu durum hem köpeği hem sahibini rahatsız eder.

Bu nedenlerden dolayı tuvaleti gelen bir köpek en kısa sürede ihtiyacını giderebilmelidir. Aksi takdirde hem mental hem fiziksel zarara uğrama olasılığı çok yüksektir. Köpeklerin tuvalet alışkanlıkları kazanma sürecinde tuvaletini tutabilme süreleri artış gösterir.

Köpeklerde İdrar Yolu Taşı Oluşursa Ne Olur?

Köpeklerde idrar yolu taşı sorunu genellikle tuvaletini tutan köpeklerde meydana gelen bir sağlık problemidir. Köpeklerin tuvaletini tutması birçok sağlık sorununa neden olur. İdrar yolu taşı da bu sorunlardan biridir. İdrar yolu taşı oluşumunun bir diğer sebebi de yanlış mama seçimidir. Bundan dolayı mama seçimi yaparken mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. İdrar yolu taşı oluşan köpeğin göstermekte olduğu bazı belirtiler şu şekildedir:

  • İdrara çıkmakta zorluk yaşama,
  • Aşırı su içme isteği,
  • Sürekli huzursuz bir ruh halinde olma,
  • Yüksek ateş,
  • İdrar yaparken ağrıdan dolayı kıvranma ve ağlama,
  • İştahsızlık.

Bu belirtileri gösteren köpeğin en kısa sürede tedavi amacı ile veteriner hekime götürmek gerekir. Veterinerin muayenesi sonucunda köpeğe uygun olan tedaviye başlanır.

Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Köpeklerdeki idrar yolu enfeksiyonu onları çok rahatsız eden hastalıklardan biridir. İdrar yolu enfeksiyonu genel olarak mikroplu alanlarda bulunmak, yanlış mama seçimi ya da uzun süre tuvaleti tutmak sonucunda ortaya çıkmakta olan bir sağlık problemidir. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinin bilinmesi, belirti göstermekte olan köpeğin bir an önce tedavi ettirilerek sağlığına kavuşması açısından önem taşımakta olan bir durumdur. Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonunun bazı belirtileri şunlardır:

  • Köpekler, tuvaletini yapmak istese de yapamazlar.
  • Enfeksiyon ileri seviyede ise yüksek ateş meydana gelir.
  • Köpek, yollarında ortaya çıkacak acıyı azaltmak için idrar yolunun etrafını yalamak ister.
  • İdrarın rengi bulanık .
  • İdrar kan ile birlikte dışarı çıkar.

Köpeğim Evin İçerisine Tuvaletini Yapıyor, Ne Yapabilirim?

Köpek evin içerisine tuvaletini yaptığında yapılması gereken en önemli şey ona tuvalet eğitimi vermektir. Köpekler, tuvaletini belli bir süre tutabilirler; ancak bu süre içinde dışarıya yürüyüşe çıkamadıkları zaman tuvaletlerini evin içine yapabilirler. Köpeklerin tuvalet alışkanlıkları kazanmaları için birkaç hafta sıkı disiplin eşliğinde eğitilmeleri gerekir. Bu eğitim köpeğin eve ilk geldiği günden itibaren verilmelidir. Aksi takdirde köpek, tuvaletini evin içinde herhangi bir yere yapmaya devam eder.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin İnsanlara Bakışı Nasıldır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap