- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru köpekler neden havlar? Yavru köpek havlaması her ne kadar doğal bir davranış olsa da çoğu zaman sahipleri ve komşularının hayatlarını zorlaştırabilmektedir. Köpek havlaması doğal bir iletişim yoludur ve tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Sadece yavru köpeklerin daha az havlamaları onlara öğretilebilir. Yavru köpek havlaması birçok farklı nedene bağlı olabilir.
Yavru Köpekler Neden Havlar?
Köpeğiniz havlayarak oyun oynuyor olabilir. Bazen sadece sizi selamlamak için havlayabilirler. Aynı zamanda korktuklarında kendilerini savunmak için de havlayabilirler. Bir köpeğin havlaması köpek alarmı olarak düşünülebilir. Bir yabancının gelmesi, ani bir ses ya da beklenmeyen olağandışı herhangi bir durum köpekler için uyarı görevi görmektedir. Köpeğinizin havlamasını tamamen ortadan kaldırmak yerine, köpeğinizin neden havladığını anlamak ve uygun havlama ile sorunlu havlama arasında farkı ona öğretmek daha sağlıklı olacaktır.
Yavru Köpekler Ne Zaman Havlamaya Başlar?
Çoğu yavru köpek ilk doğduğunda ulur. Ardından yaklaşık 6 hafta sonra, ilk defa havlayabileceği noktaya dek ses çıkarırlar. Fakat kesin tarih, yavru köpeğinizin kişiliğine ve çevre şartlarına bağlıdır. Daha gürültülü ve konuşkan köpekler kısa sürede havlayabilir. Ölçülü ve daha sakin köpekler ise daha sessiz olmayı severler ve daha uzun süre içerisinde havlarlar. Özellikle yavru köpekler belli davranışları taklit etmeye ve benimsemeye çok yatkındır.
Yavru köpeğiniz diğer köpeklerle iletişim kuruyor ve havlamalarını duyuyorsa muhtemelen kısa süre içerisinde havlamaya başlar. Yavru köpeklerin eğitimleri 4 haftalık olduklarında başlamaktadır. Aynı zaman aralığında, yavru köpekler ilk adımlarını atarlar ve sosyalleşirler. Köpeğinizin nedensiz havlamasına izin vermemeli ve onu durdurmalısınız. Katı engeller ve yasaklar oluşturarak havlamasını önlemeye çalışmalısınız.
Ayrıca Bakınız: Yavru Köpek Isırması Nasıl Engellenir?
Yavru Köpek Havlaması Nasıl Azaltılır?
Köpeğinizin neye ve hangi durumlarda havladığını anlarsanız eğitim vermeniz de daha kolay olacaktır. Yavru köpeğinize uygun davranışlarını öğretirken çeşitli pekiştirme kurallarını kullanabilirsiniz. Köpeğinizin heyecanlı havlamalarına bazen pozitif bazen ise negatif davranmanız onun kafasını karıştıracaktır. Bu nedenle her zaman aynı yanıtı vermeli ve yanıt setleri oluşturmalısınız. Köpeğinizi eğitmeye başlamadan önce havlamasının fiziksel ya da psikolojik bir sorundan kaynaklanmadığına emin olmalısınız.
Köpeğinizin eğitiminde uygun yöntemler kullanmaya özen göstermelisiniz. Yavru köpeğinizin aslında bir bebek olduğunu ve her şeyi sizden öğreneceğini unutmamalısınız. Sert disiplinli olmaktan kaçınmalısınız. Köpeğinizi övmek, nazik olmak ve olumlu takviyeler ile desteklemek iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Köpeğinizin havlamasını engellemek istiyorsanız duygularınızın eğitiminin önüne geçmesine izin vermemelisiniz.
Köpeklerde Havlamayı Eğitim ile Önlemek
- Köpeğiniz her havladığında yanına giderseniz onun davranışını ödüllendirmiş olursunuz. Bu nedenle köpeğinizi önce övün ve ardından ödül sunun. Fakat havlamaya devam ediyorsa, arkanızı dönüp odadan çıkın. Köpeğinizi yalnız bırakmanız ona yanlış bir şey yaptığını söyleyecektir.
- Köpeğinizin havlamasına neden olacak yeni ve korkunç sesleri önlemelisiniz. Özellikle yavru köpeğiniz müzikten ya da beyaz eşya sesinden korkuyorolabilir. Bu sesleri engelleyerek havlamasını önleyebilirsiniz.
- Çoğu köpek canı sıkıldığında havlar. Köpeğinizin dikkatini çekecek ve onu meşgul edecek aktiviteler bulabilirsiniz.
- Köpeğinizi kapı ziline alıştırmalısınız. Kapının ya da zilin çalması köpekleri heyecanlandırır ve havlamalarına neden olur. Köpeğinizi duyarsızlaştırmak için yanına gelen kişilerin ona ödül mamaları vermesi, misafirleri tehdit olarak görmesini engelleyecektir.
Köpeklerin Havlamaması Sorun mu?
Tüm köpekler için havlama tipik olarak görülse de aslında tüm köpekler eşit oranda havlamazlar. Irk özellikleri ya da karakter yapıları ile havlama oranları değişiklik gösterebilmektedir. Diğer köpeklere kıyasla daha az havlayan köpek ırkları ise;
- Shar Pei
- Alman Köpeği
- Cavalier King Charles
- İngiliz Bulldog
- Tazı köpeği
- Akita Inu
Bazı köpek ırkları ise neredeyse hiçbir zaman havlamazlar. Afrika kökenli Basenji köpekleri havlamazlar. Havlamak yerine uğultu sesi çıkardıkları bilinmektedir. Schnauzer ve pug köpekleri de havlamak konusunda isteksizdir.