Chow Chow Köpek Cinsi Özellikleri Ve Bakımı

Chow Chow köpek en eski köpek ırklarından biridir. Anavatanı Çin’dir. Chow Chow köpeği atalarının kuzey Çin ve Moğolistan tarafında yaşadığı bilinmektedir. Zaman içerisinde Chow Chow köpeklerinin Çin hanedanları tarafından beğenilerek yetiştirildiğine inanılmaktadır. Çin’de Siyah dilli köpek, Ayı köpek, Kanton köpek ve Kurt köpek isimleri ile bilinmektedir. Chow Chow köpeği ise tüm dünyada Çin Aslanı olarak tanınmaktadır. Chow Chow köpeğinin popülaritesi Kraliçe Victoria’nın bu ırka duyduğu ilgi sayesinde artmıştır. 1903 yılında ise Amerikan Kennel Kulübü tarafından kayıt altına alındığı bilinmektedir. Bu köpek ırkının ünü 1920 yılından sonra Amerika’da artmaya devam etmiştir.

Chow Chow Köpek Cinsi Fiziksel Özellikleri

  • Chow Chow köpeğinin en belirgin özelliği siyah ya da mavi olabilen dilleridir.
  • Diğer köpek ırklarından ayrılan bir diğer özellikleri ise 44 dişe sahip olmalarıdır. Diğer köpek cinslerinin 42 adet dişi bulunmaktadır.
  • Chow Chow köpekleri orta boyludur ve aslanı andıran büyük bir kafa yapıları bulunmaktadır.
  • Chow Chow köpeklerine yandan bakıldığında kare ve kaslı bir vücutları görünmektedir. Arka bacaklarının duruşu da bu köpek ırkına özeldir. Bacakları neredeyse sopa yutmuş kadar dik durmaktadır. Bu nedenle de iyi bir koşucu değillerdir. Fakat dayanıklı ve uzun yürüyüşler yapabilen bir köpek cinsidir.
  • Büyük kafasına kıyasla küçük denebilecek kulak yapıları bulunmaktadır. Uzun ve kısa burunlu olarak iki türe ayrılırlar.
  • Kısa burunlu Chow Chow köpeklerinin suratı düzdür ve gözleri neredeyse suratlarına gömülmüş gibi görünür.
  • Uzun burunlu Chow Chow köpeklerinin burnu uca kadar geniştir ve sivri değildir. Gözleri daha belirgin, yuvarlak ve büyüktür.
  • Erkek Chow Chow köpeklerinin uzunluğu 48-56 cm’e ulaşabilirken dişileri ise 46-51 cm’dir.
  • Erkek Chow Chow köpekleri 26 ila 32 kilogram arasında görülebilirken dişi Chow Chow köpekleri 20 ila 25 kilogram arasındadır.

Chow Chow Köpek Cinsi Davranışsal Özellikleri

  • Hem sadık hem de özgüven sahibi köpeklerdir. Aile üyelerine ve sahiplerine saygı gösterirler. Fakat sahiplerine herkesten daha bağlı olurlar. Fakat bağlı olsalar da hiçbir zaman sahiplerinin dizinin dibinde yatmaz ya da peşlerinden koşmaz.
  • Görünüşleri sebebiyle huysuz ve kaba olduğu düşünülen Chow Chow köpekleri iyi yetiştirildiği taktirde agresif tavırlar sergilemezler.
  • Kendi bölgesini korumak konusunda özenlidir. Genellikle sakindir ve fazla havlamaz. Yabancıların habersiz şekilde eve yaklaşmaması dışında genellikle ilgisiz olur. Fakat sahiplerine bağlılığı nedeniyle de herhangi bir tehdit karşısında saldırganlaşmaları mümkündür.
  • Bağımsız, gururlu, inatçı ve dik başlı olabilen köpeklerdir. Pek sosyal oldukları söylenemez. Bu nedenle iyi derecede sosyalleşme eğitimi alması gerekir. Aksi halde yabancı kişilere karşı ve diğer hayvanlara karşı saldırgan olabilirler.
  • Çocuklarla iyi anlaşabilir. Fakat çocuklar tarafından rahatsız edildiğinde ya da kucağa alındığında rahatsız olabilir. Kolay kolay agresiflik yapmasa da küçük çocuklar ile yalnız kalması önerilmez.

Chow Chow Köpek Cinsi Bakımı

Chow Chow köpeklerinin kalın ve çift katmanlı tüylerini neredeyse hergün taramak gerekir. Çok fazla tüy döktükleri için bakımı aksatıldığında evin her yerini tüy kaplaması kaçınılmazdır. Chow Chow köpeklerinin sık sık yıkanması önerilmez. Çift katmanlı ve kalın tüylerini kurutmak zor olabilir. Özellikle kış mevsiminde yıkamak yerine kuru köpek şampuanları tercih edilmelidir. Hareketsiz karakterleri nedeniyle düzenli egzersiz yapmaları sağlanmalıdır. Gün içerisinde en az 30 dakika yürüyüş yapmaları gerekir. Diş bakımlarını düzenli olarak sağlayarak yaşayabileceği diş taşı ve diş eti problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

Chow Chow Köpek Cinsi Genel Sağlık Durumu

Chow Chow köpekleri obezite, diş hastalıkları ve parazitler konusunda problem yaşayabilen ırklardan biridir. Bu nedenle düzenli kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Ayrıca diyabet, göz problemleri, kaça çıkığı, otoimmun sistem hastalıkları ve kanser gibi kalıtsal hastalıklara yatkınlık gösterdikleri bilinmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap