Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpek yaşı, insan yaşına göre orantılı şekilde hesaplanması, ırk özelliklerine göre değişiklik gösterir. Köpeklerin ortalama olarak bir yaşı, 7 insan yaşına denk gelmektedir. Yani köpeğiniz bir yaşına geldiğinde insan yaşına göre yaklaşık 7 yaşında olarak kabul edilmekete. Bu durum küçük, orta ve büyük arasında farklılık gösterse de ortalama bir hesap ile her bir köpek yaşının 7 insan yaşına denk düştüğünü söylemek olasıdır. Peki, köpek yaşı nasıl hesaplanır? Farklı ırklarda köpek yaşı nasıl değişiklik gösterir?

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Ortalama bir insanın yaşamı 80 yıl ve köpeğin de 12 yıl olarak hesaplanmaktadır. Her bir köpek yaşı ise ortalama olarak 7 insan yaşına denk gelmektedir. Köpeğinizin gelişimi, sahip olduğu ırksal özellikleri ve benzer durumlar bu yaş ortalamalarını etkiler. Örneğin küçük ırk köpekler 6 yaşındayken insan yaşına oranla 40, orta ırk köpekler 42 ve büyük ırk köpekler 45 yaşında kabul ediliyor. 6 yaşına kadar ise farklı ırkların insan yaşına oranı hemen hemen aynıdır.

Bir Köpek Yaşına Karşılık Yedi İnsan Yaşı

Bir köpek yaşına karşılık olarak 7 insan yaşı denk gelir. Bu, yapılan gelişim çalışmaları ve büyüme örnekleri ile uzmanlar tarafından ortaya koyulmuştur. Çeşitli çalışmalar bu kuralın her köpek ırkı için geçerli olmayabileceğini göstermektedir. Ayrıca köpeklerin her biri gerekli şekilde gelişim göstermez. Bu tip durumlar her köpek özelinde bu yaş orantısının geçerli olmayacağı söylenmekte. Belirtildiği üzere bu bir genelleme. Her köpek için tamamen yanı şekilde işlemez. Köpeğinizin yaşını net şekilde öğrenmek için farklı yöntemlere başvurabilirsiniz.

Çeşitli sağlık sorunlarına ve bakım koşullarına bağlı şekilde bazı köpeklerde yaşlılık etkileri daha erken dönemde görülmeye başlanır. Örneğin büyük ırk köpekler genellikle daha erken dönemde yaşlılık belirtileri gösterir. Bu nedenle de insan yaşına orantılandıkları zaman küçük ırklara göre daha yaşlı şekilde nitelendirilebilirler. 12 yaşında bir küçük ırk köpek insan yaşına göre 64 yaşına kabul edilmekte. Ancak 12 yaşındaki büyük ırk bir köpek 77 yaşında olarak değerlendirilme imkanı var. Bu durum köpeğinizin göstereceği yaşlılık etkilerine bağlıdır.

Köpeklerin Yaşını Anlama

Eğer köpeğinizin yaşını anlamak istiyorsanız çeşitli belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Yavrularda ve yetişkin köpeklerde gözlemlenen çeşitli durumlar onların yaşı hakkında detaylı şekilde bilgi verir. Bunlara bakarak net bir yaş çıkarımı yapmak mümkün olmasa da yaklaşık bir yaş belirleyebilirsiniz.

Köpeklerin Dişlere Bakarak Yaşı Anlama

Köpeğinizin dişlerine bakarak yaşı hakkında bir tahminde bulunabilirsiniz. 8 haftalık olana kadar yavrular tüm dişlerini çıkarır. Kalıcı dişlerinin tamamı ise köpeğiniz 7 aylık olana kadar tamamlanmakta. Yaklaşık olarak 1 yaşına kadar köpeğinizin tüm dişleri beyaz ve temiz olur. 1 yaşından sonra ise beslenme alışkanlıklarına bağlı şekilde farklı durumlar görebilirsiniz.

Köpeklerde ortalama olarak 3 yaşına kadar yalnızca arka dişlerde tartar ve benzeri oluşumlar gözlemlenebilir. İlerleyen dönemde tüm dişlerde tartarın görülmesi ve dişlerin beyazlığını yitirmesi söz konusu olacaktır. Yaşlanmaya bağlı olarak 5 yaşını geçmiş köpeğinizin dişlerinin tartar ile kaplı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bu yaştan sonra köpeğinizin dişleri sağlıklı görünümünü yitirir. Köpeğinizin dişlerindeki bu farklı noktalara bakarak ortalama şekilde yaşını belirlemeniz mümkündür.

Kürkte Değişim

Yaşlı köpeklerin kürklerinde yaşlanmaya bağlı şekilde renk değişimi görebilirsiniz. Özellikle de 7 yaşını geçen köpeklerin kürklerinin rengi grileşmeye başlar. Bu durum aynı şekilde burun ucunda da görülür.
7 yaşını geçen köpeklerin burunlarının ucunda da grileşme görmeniz olasıdır.

Kürk renginde meydana gelen bu değişim köpeğinizin hemen hemen 7 yaşında ya da 7 yaşından daha büyük olduğunu gösterir. Yaşlı olarak kabul edilen köpeğinizde herhangi bir işitme kaybı ya da görme kaybı olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap