Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır? Köpek Yaşı Hesaplama Nasıl Olur?

Köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır? Köpek yaşı hesaplama nasıl olur? Köpek sahipleri özellikle de köpeklerinin yaşının insan yaşına göre nasıl hesaplandığını merak ederler. Köpeklerin ortalama ömürlerinin ne kadar olduğu ve sahipleri ile kaç yılı birlikte geçirecekleri merak edilir. Aslında köpeklerin yaşını insan yaşına göre hesaplamak çok da zor değildir. Farklı şekillerde köpeğinizin yaşını fiziksel özelliklerine göre tahmin etmeniz de mümkündür. Köpek yaşı hesaplamak farklı formüller ile gösterilir. Bunlar içinde en basit olanı ise 7 insan yaşına orantılama ile olabilir.

Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpek yaşının insan yaşına göre hesaplanması oldukça kolaydır. Köpeklerin gelişimleri insanların gelişimlerine göre çok daha hızlı şekilde ilerler. Bu nedenle de bir insanın 1 yıl içinde gösterdiği gelişimi köpeğiniz birkaç ay içinde bile gösterebilir. Durum böyle olunca köpeğinizin de yaşam süresi, bir insanın ortalama yaşam süresine göre farklı olur.

Köpeklerin yaşının hesaplanması için insan yaşına göre orantılanması gerekir. Bunun için her bir köpek yaşı 7 ile çarpılır. Yani 4 köpek yaşında bir köpeğiniz varsa insan yaşına göre onun 28 yaşında bir yetişkin olduğu söylenebilir. Bu açıdan bakıldığında minik dostunuz size çok büyük görünse de o gelişimsel anlamda 28 yaşındaki biri ile benzer koşullara sahiptir.

Her bir köpek yaşı, 7 insan yaşına tekabül eder. Köpeklerin ortalama yaşam süresi ise 10 – 13 yıl aralığındadır. Köpeğiniz elbette ki 13 yıldan fazla ya da 10 yıldan az da yaşayabilir. Bu durum onun sağlık koşullarına, bakım alanına, hastalıklarına ve pek çok çevresel faktöre bağlıdır. İnsan yaşına oranlandığı zaman köpeğinizin ortalama 70 – 91 insan yaşlarına kadar yaşayabileceği söylenebilir. Bu şekilde bakıldığında köpeğiniz çok yaşlı görünse de aslında onun için ortalama yaşam süresi budur.

Köpeklerde Yaş Hesaplamasına Dair Farklı Görüşler

Köpeklerin yaşının insan yaşına göre hesaplanması konusunda farklı görüşler de vardır. Köpeklerin yavruluk ve erken yetişkinlik dönemlerindeki gelişimlerinin ve büyümelerinin çok hızlı olduğunu söyleyen araştırmacılar vardır. Buna göre doğrusal bir tablo ile karşılaşılmaz. Yani köpeklerin yaşı her zaman 7 insan yaşına orantılanamaz. Bu anlayışa göre 1 yaşındaki bir köpek ortalama 31 yaşındaki bir insan ile benzer gelişimi göstermiş demektir. Bu hesaplama çok kafa karıştırıcı bir logaritma ile hesaplanacağı için köpeğinizin yaşını basit şekilde 7 ile çarparak hesaplamanız mümkündür.

Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılabilir?

Köpeklerin dişlerine, kürküne, davranışlarına ve daha pek çok noktaya bakarak yaşını anlamak mümkündür. Örneğin yavru köpeklerin dişleri henüz beyaz, pürüzsüz ve rahatsızlıklardan uzaktır. 1 yaşına kadar köpeğinizin dişlerinin ilk günkü beyazlığını ve temizliğini koruyacağı söylenebilir. 3 yaşına kadar olan köpeklerde tartar oluşumu gözlemlenmeye başlar, dişler beyazlığını yitirir.

5 yaşına gelmiş olan köpeğinizin dişlerinin tamamında tartar oluşumu görülebilir. Buna ek olarak köpeğinizin dişlerinde hastalıklı bir görünüm de olabilir. Diş temizliği ve bakımı ne kadar yapılırsa yapılsın çürük ve benzeri rahatsızlıkları önlemek her zaman mümkün olmaz. 5 yaşından sonra bu tür rahatsızlıklar daha sık gözlemlenir.

Köpeklerin kürkleri 7 – 10 yaşlarındayken grileşmeye başlar. Kürk renginde görülen bu değişim tıpkı insanların saçlarının beyazlaması gibidir. Köpeğinizin kürkünün grileşmeye başladığını fark ederseniz 7 yaşından büyük olduğunu söylemek mümkün olabilir.

Köpekler yaşlanmaya başladıkça işitme duyularında kayıplar meydana gelir. Yaşlanan köpeğiniz eskisi kadar iyi duyamayabilir ve komutları eskisi kadar iyi şekilde yerine getiremeyebilir. Bu durumu görürseniz köpeğinizin yaşlanmaya başladığını söylemek mümkündür.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap