Köpeklerde Havlama: Köpekler Neden Geceleri Havlar

Köpeklerde havlama davranışı çok sık görülmez. Köpeklerin sergilediği tutum ve davranışlar bazen bizlerde soru işareti uyandırır. Merak ederiz nedenini. Bu davranış tutumlardan biride geceleri havlamaya başlayan köpekler. Bu durumlarla sizler de karşılaşmışsınızdır. Yâda bilinen söylenilen bazı duyumlarımız vardır. Örneğin depremden önce garip davranışlar sergileyen ve uzun uzun havlamaya başlayan köpekler gibi. Geceleri havlayan köpekler neden bunu yapar? Acaba bir şey mi var?

Bu durumu açıklığa kavuşturmak için birçok gözlem ve bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalara göre birçok sebebi olabilirken düşünülen ve söylenilenin aksine acayip bir durum olmadığı bilinmektedir.

Köpeklerde Havlama

Köpeklerde havlama bir tepki bir iletişim şeklidir. Sinirlendiğinde havlarlar. Heyecanlandıklarında havlarlar veya bir tehlike durumunda havlarlar. Geceleri havlamaları bizlerde soru işaretleri uyandırsa da özellikle bir sebebi yoktur. Köpeğiniz bir gece vakti havlama başladığın da bu durumu garipsemeyin sadece başka sebeplerden havlamıyor.

Köpeklerin geceleri havlamasını inceleyecek olursak;

Köpeklerde Havlama: Başka Canlıların Tıkırtıları

Köpeklerimizin sesleri işitmeleri bizlere göre daha gelişmiştir. Bizler 20 metre uzaklığı rahatlıkla duyabilirken pati dostlarımızda bu uzaklık 80 metreye kadar uzamaktadır. Bu demek ki daha uzaktan bazı sesleri duymaları daha kolaydır. Geceleri durgunlaşan şehir hayatı köpeğinizin bazı sesleri daha keskin algılamasına kolaylık sağlamaktadır.

İçgüdüsel olarak keskin algıladığı bu sesleri bir tehdit olarak algıladığı için havlamaya başlayabilir. Sokakta sürü ile gezen köpeklerin davet ve etkileşimlerinden dolayı havlamaya başlıyor olabilirler.

Bizden çok daha iyi duydukları için etraftaki başka bir canlının varlığına da havlıyor olabilir. Bizim göremediğimiz böcekler sokaktan geçen bir köpeği hissedip havlıyor olabilir ya da görmememizin daha olumlu olacağı fareleri algılayıp ona tepki olarak havlıyor olabilir.

Köpeğinizi Uzun Süre Yalnız Bırakmış Olabilir Misiniz?

Gün içerisinde yalnız kalan köpeğiniz, sizin eve dönüş saatini eminim büyük bir heyecan ile bekliyor olacaktır. İş hayatınızdan sonra ne kadar yorgun olsanız da eminiz ki geldikten sonra yürüyüşe çıkıyorsunuzdur ama bu köpeğinizle etkileşimde olduğunuz manasına gelmiyor.

Ona onla geçirdiğiniz vakitler içerisinde birlikte olduğunuz ve onunla ilgilendiğiniz hissini vermelisiniz. Evin içerisinde normal rutinlerinizi geçirirken onunla hayatınızı paylaştığınız hissini vermelisiniz. Bu köpeğinizin bilişsel ve psikolojik olarak daha sağlam kalmasını sağlayacaktır.

Köpeğinizin de sıkılıp üzülüp yalnızlık vb. hislere sahip olacağını unutmayınız.

Köpeklerde Yaşlanma Belirtisi

Köpeğiniz yaşlanmaya başladığında uyku ve düzeninde bozulmalar meydana gelir. Bilişsel olan bu durum kolaylıkla fark edilemeyeceği için veteriner kontrolü yapmanız gerekebilir. Geceleri havlamayan veya anormal olarak havlama, yaşlanma sonucu köpeğiniz de Alzheimer başlangıcı gibi bir durum olabilir. Veterinerin önerdiği ilaçlar bu durumun yavaşlamasını sağlayacaktır.

Havlamanın fazla ve sık olması komşularınız tarafından rahatsız edici olabilir. Bunun için gün içerisinde köpeğinizin enerjisini tüketmesini sağlayabilirsiniz. Aranızda kurmuş olacağınız bağ ve etkileşim, huzursuzluk gibi algılanan bu geceleri havlama durumlarının önüne geçecektir.

Ayrıca köpeğinize vereceğiniz eğitim de köpeklerinizin sizin komutlarınıza uymasını sağlayarak gece havlamalarının önüne geçebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap