Yavru Köpeğin Kilo Alamama Nedenleri Nelerdir?

Yavru Köpeğin Kilo Alamama Nedenleri Nelerdir?

Minik köpeklerin kilo alamaması dendiği zaman insanların ilk düşündüğü neden besin alımıdır. Yavru köpeğin kilo alamama nedenleri arasında bulunan bu madde, diğer seçeneklere göre nadiren görülmektedir. Bu nedenle yavru köpeklerin erken kilo alabilmesi için normalden daha fazla mama vermeye çalışmak mantıklı değildir. Yavrulara verilen fazla mamalar onların sağlıksız bir şekilde kilo almasına neden olabilmekte ve onları obeziteye sürükleyebilmektedir. Bu nedenle zayıf olan yavrulara fazla mama vermek yerine en yakında bulunan veteriner hekime danışmak daha doğru olacaktır.

Yavru köpek kilo almıyor ise bunun nedeni bağırsakta yer alan parazitler olabilmektedir. Çeşitli sağlık sorunlarına neden olan bu parazitler genel olarak kancalı ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Bu iç parazitler normalde köpeğin yemesi gereken besin ögelerini kendi bünyelerinde tutmaktadır. Ayrıca parazitler nedeni ile köpeklerin gerek duyduğu besinler iyi bir şekilde sindirime uğrayamamaktadır. İç parazite sahip olan köpeklerde çok hızlı bir şekilde acıkma görülmektedir. Buna ek olarak fazla iştahlı olma da parazitli köpeklerin özelliğidir.

Bağırsak parazitlerine ek olarak köpeklerde kilo alamama nedeni hastalıklardan kaynaklı olabilmektedir. Özellikle inflamatuar yapıdaki hastalıklar protein kayıplarına yol açmakta ve küçük köpeğinize ciddi oranda zarar vermektedir.

Köpeklerin yapısına uygun şekilde beslenme sağlayamamak da kilo alamamaya yol açabilmektedir. Bazı gıdalar köpeklerde ishal oluşturur iken bazı gıdalar ise daha farklı sorunlara yol açabilmektedir.

Köpeklerin aşırı şekilde hareketli olması, zayıf olmasına neden olabilmektedir. Kilo alamamaya neden olan aşırı hareketlilik yalnızca köpekleri değil diğer canlıları da etkilemektedir. Çok yoğun yapılan egzersizler vücutta tüketilen besinlerin yaş olarak depolamamasına neden olacak ve kilonun düşük kalmasını sağlayacaktır.

Yavru Köpeklerin Yemesi Gereken Besinler

Yavru köpeklerin beslenmesi kilo alamayan yavru köpekler ve normal yavru köpekler için farklıdır. Kilo alamayan bir köpeğin yemesi gereken besinlere karar verilir iken yapılması gereken ilk aşama bir veteriner hekime başvurmaktır. Hekimin yavru köpeği muayene etmesi ve farklı testlerden geçirmesi sonucunda en doğru besinlere karar verilebilmektedir.

Yapılan testler, köpeklerin ihtiyaç duydukları besinlere erişebilmesi için en doğru diyetin nasıl olması gerektiğini gösterecektir. Testlerde köpeklerin kaç kalori olduklarından genel kilosuna, yaşam koşullarından ırklarına kadar pek çok farklı bilgiye rastlanabilmektedir.

Yüksek kaloriye sahip bazı mamaları tüketmek özellikle iştahsız olan köpeklerde doğru bir yöntem olarak düşünülebilmektedir. Eğer ki köpeklerin beslenmesi için yüksek kalorili bir yiyecek tercih ediliyor ise bu konuda dikkatli olunmalı ve aşırıdan kaçınılmalıdır. Veteriner hekimin verdiği diyet doğrultusunda hareket etmek, köpeğinizin sağlıklı bir şekilde kilo alabilmesini sağlayacaktır.

Yavru Köpeklerde Sağlıklı Kilo

Köpeklerin sağlıklı kilo alması genel olarak yaşına, cinsiyetine ve ırkına bağlı değişim göstermektedir. Yavru köpeğin kilo alamama nedenleri ortadan kaldırıldığında sağlıklı bir kiloya ulaşması mümkündür. Veteriner hekiminize giderek kendi köpeğinizin ırkının olması gereken ortalama kilo bilgisine ulaşabilirsiniz. Şu anda köpeğinizin mevcut kilosunu öğrenebilir ve aslında olması gereken kiloya ulaşması için bir hedef belirleyebilirsiniz. Bu durum köpeğinizin yanlışlıkla aşırı kilo almasının önüne geçecektir.

Köpeğin sağlıklı bir kiloya sahip olup olmadığını anlamak için basitçe kaburgalarına dokunulabilmektedir. Kaburgalar el ile bedene dokunulduğunda hissedilebiliyor ise köpek normal kiloda demektir. Kaburgaların ya da kalça kemiklerinin el ile basmadan da görülebilmesi köpeğin zayıf olduğu anlamına gelmektedir.

Yavru Köpeklerde Sindirim Sisteminin Desteklenmesi

Köpeklerin sindirim sistemi farklı sorunlara neden olabilmektedir. Eğer ki bir köpeğin sindirim sisteminde bozulma olur ise şu rahatsızlıklar gözlenebilmektedir:

  • Mide rahatsızlığı
  • İshal
  • Kusma

Bu hastalıkların kronik olarak devam etmesi halinde köpeklerinizde kilo alamama gibi bir soruna rastlayabilirsiniz. Bu da sindirim kanallarında aşırı yüklenme anlamına gelecektir.

Köpeklerde sindirim sistemi dendiği zaman akla gelen ilk yapı ince bağırsaktır. Bu alanda köpeklerin tükettiği mamalar emilerek yeniden vücuda kazandırılmaktadır. Organlar tarafından alınan bu bileşenler köpeğe enerji sağlamaktadır. Burada ayrıca mikrofloraya bakterilerine yani yararlı bakterilere rastlanabilmektedir. İnce bağırsağın bu kadar önemli görevi bir arada bulundurması, diyette önemsenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Sindirim kanalının sağlığını koruyucu besinler tüketmek en iyisi olacaktır.

Kilo Almaya Yarayan Besinler

Kilo veren besinler arasında konserve mamalar yer almaktadır. Buna ek olarak yaş mamalar da köpeğinizin daha hızlı şekilde kilo alabilmesini sağlayacaktır. Köpeğin sevdiği şekilde beslenmesini sağlamak, onun daha sağlıklı olabilmesine yardımcı olacaktır. Köpeğe taze su vermek, onun genel sağlığını koruyacaktır.

Yetişkin bir köpek için gün içerisinde verilmesi gereken öğün sayısı ikidir. Ancak günlük porsiyonların daha küçük şekilde bölünmesi, sindirim sistemine yarar sağlayabilmektedir. Bu da öğün sayısının istenir ise artırılabileceği anlamına gelmektedir.

Köpeklerinizin gatsrik sisteminin rahat edebilmesi için yiyecekleri normalden daha yukarda tutarak onlara verebilirsiniz. Bu durum yer çekiminin köpeğin midesine rahat bir şekilde ulaşmasına neden olabilmektedir.

Köpeklerin Besin Alımının Değerlendirilmesi

Köpeklerin beslenmesinin değerlendirilmesi onların daha sağlıklı bir kiloya ulaşmasına neden olacaktır. Yavru köpeğin kilo alamama nedenleri bulunarak ve bu nedenlerin çözümü sağlanarak da köpeklerin beslenmesi düzenlenebilmektedir. Yavru köpekler genel olarak şu besin ögelerine ihtiyaç duymaktadır:

  • Vitamin
  • Protein
  • Mineral
  • Yağ
  • Karbonhidrat

Bu ögelerin dengeli ve düzenli olarak diyette uygulanması kilo kontrolü açısından önem arz etmektedir. Optimal kiloda olan köpeklerin bu besinleri eşit şekilde aldıkları saptanmıştır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Yaşı Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap