Rottweiler Köpek Irkını İyi Bir Bekçi Köpeği Yapan Özellikleri

Rottweiler tarafsız otoritelerce yayınlanmış zeki köpekler listelerinde üst sıralarda yer alan dirençli ve güçlü bir köpek türü. İsmini Almanya’da bir kasaba olan Rottweil’den alır. Günümüzde bekçi, polis köpeği, çoban köpeği, iz sürme köpeği gibi kullanıldığından tercih edilen köpek ırklarından birisidir. Köpek sahiplenme ilanlarında en çok tercih edilen bu ırk popüler köpek ırkları arasında yerini alır. En belirgin özelliği güçlü çene yapısıdır. Bir araştırmada dünyanın en güçlü ısıran köpeği olarak tespit edilmiştir.(National Geographic)

Rottweiler Fiziksel Özellikleri

Renkleri daha çok siyah ve parçalı taba renklerinden oluşmaktadır. Bu cinsin burunları mutlaka siyah olur. Yetişkinken ağırlıkları erkeklerde 60 kg, dişilerde ise 40 kg civarı olmaktadır. Birçok iri ırk köpekte olduğu gibi gelişimi yavaştır, gerçek büyüklüklerine 2-3 yaşlarında erişirler. Erkeklerin yüksekliği 65 cm civarı, dişilerinki ise 60 cm civarı olmaktadır.

Rot ’ların gözleri orta büyüklükte ve badem şekilli ve koyu kahverengidir. Kulakları öne düşük, orta büyüklüktedir. Ortalama ömür süreleri 8 yıl ile 10 yıl arası olmaktadır. Sağlıklı bir Rot bir seferde 12 ve daha fazla yavru yapar.

Rottweiler Karakter Yapısı

Bu köpek cinsinin koruma özelliği çok iyidir. Çocuklar ile anlaşabilme, eğitilebilme özellikleri iyidir. Oyunculuk, egzersiz ihtiyacı ve enerji düzeyi ise orta seviyedir. Yabancılara davranışı mesafelidir. En fazla sıkıntı çıkartan davranışlarını ise diğer köpekler ile geçinme konusunda göstermektedir. Kediler ile de arası iyi değil.

Rottweiler yavru iken sosyalleştirilmesi tercih etmelisiniz. Dişileri erkeklere göre daha fazla gürültücüdürler. En önemli vasıfları: Güçlü, cesur, koruyucu, vefalı ve itaatkâr olmalarıdır. Güçlü, ciddi duruşlu ve sürekli etrafını kollayan yapıları vardır. Bahçeli evlerde çok rahat yaşarlarken, apartman hayatında yeterli egzersizi yaptırılırsa yaşayabilirler. Bilinenin aksine iyi yetişen bir Rottweiler ailenin en masum bireyi olmaktadır. Bu köpeğin, bir süs köpeği olmadığı bilinerek, ona davranışlar buna göre yapılmalıdır.

Rottweiler Eğitimi Ve Bakımı

Baskın karakterleri nedeni ile eğitimleri dikkatli ve sabırlı olmalıdır. Akıllı olmaları nedeni ile birçok aktiviteye uyum sağlarlar. Öğrenmeye isteklidirler, itaat eğitimi bu cins için mutlaka verilmelidir. Egzersizleri orta seviyede ve düzenli olarak yapılmalıdır. İştahlı bir köpek cinsi olduğundan kilo kontrolüne dikkat etmek gereklidir.

Tüy bakımı için kauçuk bir eldiven ile temizleme yeterli olmaktadır. Kulaklarının temizliği ve ayak tırnaklarının uzaması kontrol altında olmalıdır. Soğuk havadan hoşlanmaktadırlar. Kısa tüylüdürler, fakat kalın iç tüy katmanı vardır. Yüzmeyi ve top ile oynamayı severler, bisiklet sürerken sizler ile birlikte koşabilirler.

Yavru Rottweiler Köpek  

Yavru rotlar sevgi doludurlar. Yeterli derecede sosyalleştirilmeyen rottweiler saldırgan davranışlar sergileme olasılığı vardır. Bu sebeple, yavru köpekler sosyalleşmeli, sevecen ve uyumlu olarak yetiştirilmelidir. Tüm canlılarda olduğu gibi karakteri yetiştirilme tarzı ile ortaya çıkacaktır.

Büyük veya küçük, bu cins köpeklerin dışarıda tasmasız olarak dolaştırılması doğru değildir. Çocuklar ile arası iyi olan bir ırk olsa da, uzun süre küçük çocuklar ile tek başına bırakılması tavsiye etmiyoruz. Çünkü istemeden de olsa oyun sırasında çocuklar köpeğe zarar verir. Ya da köpeğin heyecanlı davranışlarından dolayı çocukların canı acıyabilir.

Genel olarak, diğer rot cinslerinin nasıl yetiştirildiğini bilmediğimiz için, bu hayvanlara mesafeli ve dikkatli yaklaşmak daha doğrudur.

Rottweiler Köpek Irkının Yatkın Olduğu Hastalıklar

Bu köpekler genellikle sağlıklı olmaları ile biliniyor. Fakat tüm köpeklerde olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına da yatkınlığı vardır. Kalça displazisi, dirsek displazisi, aort sentozu gibi kalıtsal hastalıklara yakalanmaları yüksektir. Bu hastalıkların her rottweiler köpeğin yaşayacağı anlamına gelmez. Bu hastalıklar dışında alerjiler ve hipotiroidizm sorunu da bu köpek cinslerinde görülür.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap