Köpeklerin Yaşı Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Köpeklerin Yaşı Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Köpeklerinin yaşının hesaplanması genellikle insanlar ile kıyaslanarak gerçekleştirilir; ancak insanların aksine köpekler sabit bir yaşlanma hızına sahip değillerdir. Farklı köpek ırkları, farklı yaşlanma süreçleri gösterir. Köpeklerin insanlara göre yaşını hesaplarken yaşları ile 7 rakamını çarpmak ortalama bir sonuç verir; ancak bu sonucun tamamen doğruyu göstermesi mümkün değildir. Köpeklerin yaşı hesaplanırken bir veteriner hekimden yardım almak gerekir. Köpeğin yaşının bilinmesi için cinsi, sağlık durumu, dış görünüşü gibi unsurlar göz önüne alınarak bir hesaplama yapılır.

Köpeklerin Yaşı Dış Görünüşlerine Göre Nasıl Hesaplanır?

Köpeklerin görünüşüne göre yaş tahmini yapmak mümkündür. Köpekleri dış görünüşleri onların sağlık durumları ve yaşlılık durumları hakkında bilgi vermekte olan bir durumdur. Köpeklerin dış görünüşleri onların yaşları hakkında bilgi edinmek için birçok ipucu barındırır. Önemli olan doğru kısımları tespit etmektir. Köpeklerin dış görünüşlerine göre yaş hesaplaması yapmak için dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

  • Köpeklerin gözleri, yaşlarını ele vermekte olan en önemli bölgelerinden biridir. Genç köpeklerin gözleri daha parlak ve canlı görünür. İnsanların yaşlılık evrelerinde karşılaşılan katarakt sorunu köpeklerin yaşlılık dönemlerinde de meydana gelir. Bu sorun, göz bebeklerinin mat ve buğulu bir görünüme sahip olmasına sebep olur.
  • Köpeklerin dişleri, yaşlarını ele vermek konusunda etkili olan diğer ipuçlarından biridir. Köpeklerin dişleri, gençken daha beyaz, keskin ve sivri olur; ancak yaşları ilerledikçe dişleri yavaş yavaş körelmeye başlar. Yavru köpeklerin ise yalnızca süt dişleri bulunur. Gençlik dönemlerinde süt dişleri dökülerek kalıcı dişleri çıkmaya başlar. Bu durum köpeklerin yaşlandıkça yemek yeme alışkanlıklarının değişmesine etki eder. Köpekler gençken dişleri sivri ve keskin olduğu için daha sert yiyecekleri tüketebilirler; ancak yaşlandıkça dişleri körelir ve bunun sonucunda daha yumuşak gıdaları tercih etmek zorunda kalırlar.
  • Köpeklerin tüyleri de yaşları hakkında ipuçları verir. Köpeklerin yaşları ilerledikçe tüyleri ve deri yapısında bazı değişimler oluşur. Genç bir köpeğin tüyleri daha parlak ve canlıyken yaşlı köpeklerin tüyleri matlaşma sorunu ile karşı karşıya kalır. Köpekler yaşlandıkça tüylerinin dökülme oranı da artış gösterir. Köpeklerin yüz bölgesindeki tüyleri inceleyerek de yaş tahmini yapmak söz konusudur. Köpeklerin yaşları ilerledikçe tüylerinin rengi beyazlaşır.

Köpekler Yaşlandıkça Enerji Kaybeder Mi?

Köpeklerin enerji durumu yaşlarına göre değişiklik gösterir. Köpekler yaşlandıkça enerjilerini yitirir ve durgunlaşırlar. Genç ve yavru köpekler çok enerjik olurlar. Sürekli olarak koşmak, zıplamak, oyun oynamak ve yürüyüşe çıkmak isterler. Köpeklerin enerjilerini atması sağlıkları açısından önemli bir durumdur.

Köpeklerin yaşı ilerledikçe oyun oynama, koşma istekleri azalır. Yaşlanan köpeklerin enerjilerinin azaldığını tespit etmek için bazı davranışlarını takip etmek gerekir. Yaşı ilerledikçe enerjisini kaybeden köpekler sürekli yatmak, dinlenmek isterler. Oyun oynamaya karşı pek hevesli değillerdir. Bu durum köpeğin yaşlanmakta olduğunun büyük bir göstergesidir. Yaşlanan köpekler günlerinin çok büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Hareket ettikleri zamansa yavaş, sakin ve ağır hareketlerde bulunurlar.

Köpeklerin Yaşı İnsan Yaşına Nasıl Uyarlanır?

Köpeklerin yaşını insan yaşına uyarlamak için bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Köpeklerin yaşını insan yaşına uyarlamak, onların insan bilincine göre ne durumda olduğunu algılayabilmek adına büyük öneme sahip olan bir durumdur. Köpeklerin yaşını insan yaşına uyarlayarak, onların ne denli yaşlandığını söylemek de mümkün hale gelebilir. Köpeklerin yaşını insan yaşına uyarlamak için dikkate alınması gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir köpeğin ilk yaşı, bir insanın ortalama olarak 15 yaşı ile eş değer özelliğe sahiptir.
  • Köpeklerin ikinci yaşları, bir insanın ortalama olarak 9 yaşına tekabül eder.
  • İlk iki yıl geçtikten sonra bir köpeğin geçirdiği her yıl, bir insanın ortalama olarak 5 yaşı ile uyuşur.

Bu durumda 2 yaşında olan bir köpeğin 24 insan yaşı ile eş değer olduğu, 3 yaşında olan bir köpeğin ise 29 yaşında bir insanın yaşı ile eş değer özellikte olduğunu söylemek mümkündür. Bundan sonra alacağı her yaşa 5 ekleyerek, ortalama bir insana göre yaşını uyarlamak mümkün hale gelir.

Küçük Köpekler Neden Büyük Köpeklerden Daha Uzun Süre Yaşar?

Küçük köpeklerin daha uzun yaşaması boyutları ile ilişkili olarak gelişmekte olan bir durumdur. Kilosu ve boyutu daha fazla olan köpekler daha hızlı yaşlanarak, daha kısa bir hayat süresi geçirmiş olurlar. Bunun nedeni köpekler için her 2.2 kiloluk vücut kitle indeksinin ortalama olarak 1 ay kadar ömür kısalmasına yol açıyor olmasıdır. Büyük köpekler yaşları ilerledikçe sağlık problemlerini daha sık yaşayarak daha çok hasta olurlar. Bu da büyük köpeklerin daha kısa süre yaşamasının bir nedeni olarak kabul edilir.

Köpeğin Yaşı İlerledikçe Ne Gibi Belirtiler Ortaya Çıkar?

Köpekler yaşlandığı zaman meydana gelmekte olan bazı yaşlılık belirtilerinden söz etmek mümkündür. Köpeklerin yaşı artış gösterdikçe hareketleri yavaşlar, enerjileri azalır ve ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Köpeklerin yaşları ilerledikçe meydana gelen belirtiler genel olarak olumsuz olan durumlardır. İnsanlar gibi, köpekler de yaşlandıkça bağışıklık sistemlerinden kaynaklanan güçsüzlük nedeni ile birçok problemle karşı karşıya kalırlar. Köpeklerin yaşları ilerledikçe meydana gelen yaşlılık belirtilerinden bazıları şu şekildedir:

  • Köpeklerin bıyıkları ve yüz çevresindeki tüyleri beyazlar,
  • Dişleri sararmaya başlar,
  • Yağ birikimleri artar ve kilo alırlar,
  • Görme ve koku kaybı yaşarlar,
  • İştahları azalır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Yeme Bozuklukları Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap