- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerin regl olduğunu yere bıraktıkları kan damlacıkları ile anlamak mümkündür. Köpeklerin regl dönemi olağan ve her sağlıklı köpekte görülebilecek normal bir durumdur. Köpekler kısırlaştırılmadıkları süre boyunca regl olurlar.
Tüm memeli canlılarda olduğu gibi köpeklerde de regl olağan bir durumdur. Kızgınlık dönemine giren her köpek her an regl olabilir. Regl insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ağrılı ve sancılı olarak geçebilir.
Köpeklerin bu durumu en hafifi şekilde atlatmaları için psikolojik olarak yanlarında olunduğu hissettirilmelidir.
Köpeklerin Regl Olma Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde insanlarda olduğu gibi regl olmadan fiziksel ve psikolojik sorunlar ile çeşitli belirtiler gösterirler. Köpeklerin genelinde görülen bu sorunlar bazı köpeklerde ise görülmez. Bu belirtilerle karşılaşmayan bazı köpeklerde regl öncesi ve regl dönemi oldukça kolay atlatılır. Köpeklerde regl belirtileri:
- İştahsızlık
- Halsizlik ve keyifsizlik
- Sürekli dinlenme isteği
- İçe kapanıklık
- Ağrılı ve sancılı belirtiler
- Vajinada büyüme
- Vajinada renk değiştirme
- Meme uçlarında şişme
- Genital bölgesi sürekli yalama eğilimi
- İdrara çıkma sıklığının artması
- Bol su içme eğilimi gibi belirtilerle köpeğin regl olacağı önceden öngörülebilir. Bu belirtiler saptandığında köpeğin istediği şekilde hayat çerçevesini belirlemek gerekir. Moralsiz ve halsiz olan köpeğe sürekli aktiviteler düzenlenmemeli ve istediği şekilde davranması sağlanmalıdır.
Köpeklerde Regl Yaşı ve Regl Periyotları Kaçtır?
Sağlıklı her köpek 6. Ayına girdiğinde regl olabilir. Her köpekte 6. Ayda gerçekleşmese de bu aydan sonra regl olunur. İlk regl dönemi en erken 6. Ayda en geç ise 18 aylıkken görülen bir durumdur. Köpeklerin yaşantısına göre bu dönem farklılaşabilir.
Bunun üzerinde hava koşulları, köpeğin beslenme şekli ve köpeğin cinsi de etkilidir. Bu etkenler de göz önünde bulundurularak köpeğin 6 ile18 aylık dönemde regl olması beklenir. 18 aylık olan ve regl olmayan köpeklerin rahimlerinde sorun olduğu bilinmelidir.
Köpeklerde regl süresi insanlarınkinden farklıdır. İnsanlarda yaklaşık olarak 1 hafta süren regl dönemi köpeklerde 21 gün boyunca sürer. Yılda iki kez tekrarlanan regl periyotları yaş ilerlemesi ile değişir. Yaş alan köpeklerde zamanla regl yılda 1 kez olacak şekilde tekrarlanır. Regl genellikle köpeklerde bahar aylarında görülür.
Köpeklerde Regl İle Beraber Görülen Değişimler
Köpeklerin regl olması hayatlarında farklı bir boyuta geçtiklerini gösterir. Regl olan köpek artık üremeye hazır olarak görülür. Regl döneminden sonra köpek çiftleşmeye başlar. Bununla beraber sağlıklı ise yavrulama da kısa süre sonra gerçekleşir.
Kızgınlığa girilen bu dönemde köpekte psikolojik olarak da değişimler saptanır. Özellikle köpekte daha ağır başlı davranışlar ve sessizlik görülür. Regl döneminde görülen aşamalara bağlı olarak çeşitli hormonal farklılıklar görülür. Köpeklerde regl dönemi zor ama sağlıklı atlatıldığında korkulmaması gerekilen bir dönemdir.
Köpeklerde Regl Dönemi Aşamaları Nelerdir?
Köpeklerde regl 4 aşamadan meydana gelir. Köpeğin fiziksel ve mental değişimlerinin belirlendiği bu aşamalar şu şekildedir:
- Proestrus Dönemi: İlk aşama olan bu dönem reglin ilk 6 ile 11 günlük süresinde oluşan değişimleri kapsar. Bu aşamada en yüksek kan kaybı ve en yüksek hormonal değişikliklere bağlı olarak davranış farklılıklarının da en fazla görüldüğü aşamadır.
- Östrus Dönemi: İkinci aşama olan östrus oldukça kısa bir dönemdir. Bu dönemde çok fazla davranış değişiklikleri görülmese de hamile kalma ihtimalinin yüksek olduğu bir dönemdir. Bu dönemde hamile kalma gerçekleşse bile regl son bulmayabilir.
- Diestrus Dönemi: Üçüncü aşama olan diestrusta köpek hamile kalabilir. Bu dönemde oluşan hamilelikten sonra regl son bulur. Köpek bu dönemde hamile kalmazsa reglin son dönemine geçiş yapılır.
- Anestrus Dönemi: Dördüncü ve son aşama olan anestrusta hormonal değişimler en aza iner. Köpeklerde regl anetrusa geldiğinde rutine dönüş başlar. Kısırlaştırmanın bu dönemde yapılması önerilir.
Regl Döneminde Köpek Sahipleri Nasıl Davranmalıdır?
Regl döneminde köpek sahipleri köpeklerindeki değişimleri sindirmeli ve üzerlerine gitmemelidir. Özellikle önemli sorunlar yaşayan köpeklerin çektiği sancıların geçmesi için yaşadıkları ortamın iyileştirilmesi gerekir.
Köpek sessiz ve yalnız kalmak istiyorsa ona uygun bir alan oluşturulmalıdır. Normal beslenme düzenini uygulamıyorsa köpeğin üzerine gidilmemelidir. Köpeğin ağrı çektiği unutulmamalı ve kendisine şefkat gösterilmelidir. Ancak ilgi abartılmamalıdır.
Regl Döneminde Kullanılacak Temizlik Malzemeleri
Köpekler regl olduklarında etrafa kan damlaları bırakırlar. Regl dönemlerinin uzun sürmesinden dolayı evde bakılan köpeklerde bu durum sorun oluşturur. Koltuklar ve halılarda kan damlaları görülebilir.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için köpek petleri kullanılmalıdır. Kaliteli ve köpeğe uygun alınan petler ile bu sürecin köpek sahibi tarafından daha kolay ve sağlıklı atlatılması sağlanır.
Köpek sahipleri bu dönemde köpeklerin genital bölgelerinde kan görebilir. Köpeğin sağlığı düşünülerek genital bölgede temizlik yapılmamalıdır. Köpekler bu dönemde genital bölgelerini sıklıkla yaladıkları için ekstradan bir temizlemeye gerek yoktur.
Köpeklerin regl dönemi bu yöntemler ile daha kolay ve sağlıklı atlatılabilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Diş Temizliği Nasıl Yapılır?