- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavru köpeklerin havlamaya başladığı dönem, özellikle evde köpek bakan veya bakmayı düşünen kişilerin merak ettiği bir konudur. Yavru bir köpek sahiplendiyseniz, evde bakımı sırasında çok havlayıp havlamayacağını merak edebilirsiniz. Bazı köpeklerin gelişim süreçleri ırk ve genetik açıdan farklı ilerlediği için havlama dönemlerinde farklılıklar görülebilir. Köpeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için havlama şekline bakılmalıdır. Bu nedenle uzun süredir sessiz kalan köpeklerin ne zaman havlayacağı merak konusu olabilir. Köpeklerin havlama zamanı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yavru Köpekler Ne Zaman Havlar?
Genellikle yavru köpeklerde havlama alışkanlığı bir anda kazanılmaz. Yavru köpek sahiplendiyseniz, köpeğiniz birden havlamayı öğrenecek değildir. Pek çok canlıda olduğu gibi köpeklerde de gelişim sürecinin bazı belirtileri vardır. Yavru köpekler, doğumdan sonraki ilk haftalarda genellikle uluma davranışı gösterirler. Fakat tüm köpek ırkları, ilk haftalarda uluyacak diye bir şart yoktur. Bazı köpek ırkları uzun süre ulumadan havlamaya geçiş yapabilirler.
Yavru köpeklerin havlama dönemi genellikle doğumdan sonraki 6. haftadan itibaren başlar. Köpeğin ırkına göre bu süre değişiklik gösterse de ortalama 6 haftalık olan yavru köpeklerin havlamaya başladıkları görülür. Köpeğin kesin olarak havlayacağı zamanı önceden doğru bir şekilde kestirebilmek mümkün değildir. Çünkü köpeğin ırkı, karakteri, yaşam koşulları ve sahibinin ilgisi gibi faktörler köpeklerde havlama davranışının başlangıcında kritik önem taşır.
Köpekler Neden Havlar?
Köpeklerde havlama davranışı onun sadece sinirli veya saldırgan olduğunu göstermez. Genellikle köpek bakımı hakkında fazla fikri olmayan kişiler, havlayan bir köpek gördüklerinde onun saldırgan davrandığını düşünür. Ancak havlamak yavru ve yetişkin köpeklerde pek çok farklı yaşamsal unsurun belirtisi şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle yavru köpekler bazı davranış kalıplarını taklit edip benimsemeye meraklıdır. Bu yüzden iletişim kurarken sık sık havladıkları görülebilir. Bir köpeğin havlamasının sebepleri genel olarak şunlardır:
- Sevinç göstergesi
- Yoğun stres
- Can sıkıntısı
- Kötü eğitim
- Tehdit algılaması
- Hayal kırıklığı
- Sağlık sorunları
- Dış uyaranlar
- Genetik eğilim
Görüldüğü üzere yavru ve yetişkin köpeklerde havlamak saldırganlık belirtisi olarak algılanmamalıdır. Köpeğin çevresine karşı havlama davranışı göstermesi onun iletişime açık olduğunu bir göstergesidir. Köpeklerin havlama zamanı yaşam koşullarına ve onunla kurulan iletişimin kalitesine göre farklılık gösterebilir.
Yavru Köpeğin Aşırı Havlaması
Özellikle Yavru köpeklerde aşırı havlama sorunu apartmanda köpek bakan kişiler için can sıkıcı hale gelebilir. Yavru köpekler ilk başta uluma eğilimi gösterdikten sonra yaklaşık 6. haftadan itibaren havlamaya başlarlar. Bazı ırklar çok daha konuşkan karakterli olduğu için sahipleriyle iletişim kurarken havlamayı tercih ederler. Yavru köpeğin havlamayı öğrenmesi, köpek eğitim programlarında belirli bir kontrole alınabilir. Ortalama 4 haftalık köpeklerle başlatılan eğitim programları sayesinde yavru köpeğin ev ortamında aşırı havlamasının önüne geçilebilir. Bu sayede köpek bakımında havlama ve gürültü endişesi duyan kişiler, evde köpeklerine rahatlıkla bakabilirler.
Yavru köpekler anne ve kardeşleri ile bir arada olduğu zamanlarda aşırı havlama davranışı gösterebilirler. Çünkü havlamak onların birbiriyle iletişim kurup oyun oynamalarının bir parçasıdır. Aşırı havlayan köpeğe karşı en iyi çözüm havlamayı görmezden gelmektir. Peş peşe havlayan köpeğe ilgi gösterdiğinizde onu yanlış biçimde koşullandırabilirsiniz. Köpeğin havladığı zaman ilgi görmeye başlaması durumunda, her ilgi görmek istediğinde havlama davranışını tetikleyecektir.
Evde Havlamayan Köpek Irkları
Özellikle evde çok havlamayan köpek ırkları, özellikle apartman gibi toplu konutlarda çok önemli olabilir. Evde köpek sahiplenmek isteyenler seçimlerini bu ırklardan yaptıklarında havlama ve gürültü problemini en aza indirme imkanı bulabilirler. Evde nadir olarak havlayan köpek ırklarından bazıları şunlardır:
- Akita Inu
- Harles Spaniel
- İngiliz Buldozer
- Tazı
- Alman çoban köpeği
- Shar Pei
- Bazı terrier ırkları
Bu köpek ırklarından evcil hayvan sahiplendiğinizde ve ona evde yaşam eğitimi verdiğinizde havlama problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Sadece çok nadir anlarda ve köpeğin aşırı heyecanlandığı durumlarda duyulan havlama dışında evde komşuları rahatsız edebilecek gürültünüz olmayacaktır.
Köpeğin Havlamaması Sağlık Sorunu Mu?
Köpeğin havlamaması bazı durumlarda sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Tüm köpeklerin aynı şekilde havladığını düşünmek doğru değildir. Bazı ırklar genetik olarak havlamaya daha az meyilli oldukları için hem yavruluk hem de yetişkinlik döneminde az havlarlar. Eğer yavru köpeğiniz en ekstrem koşullarda bile havlamayı tercih etmiyor veya havlayamıyorsa bazı problemlerden şüphelenmek gerekebilir. Örneğin yaşlı köpekler artık oyun oynamak ve sosyalleşmek için fazla hevesli olmamaları sebebiyle havlamazlar.
Yavru veya yetişkin köpeklerde ses telleri veya boğaz sağlığını ilgilendiren hastalıklarla karşılaşılması havlama davranışını sonlandırabilir. Örneğin köpeklerde larenjit hastalığı köpeğin çok kısık sesle havlamasına veya havlayamamasına yol açabilir. Evcil hayvanınızın bir hastalık yüzünden havlamadığını düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir. Eve yeni alınan yavru köpeklerin çevreye alışması belirli bir zaman alabilir. Bu nedenle yeni ortama alışma süreci boyunca köpeklerin havlama zamanı biraz gecikebilir. Bu tür durumlarda aceleci olmamalı ve yavru köpeğe sabırlı bir yaklaşım benimsemeniz önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Ne Zaman?