Köpeklerin Aşırı Su İçmesi Nedenleri Nelerdir

Köpeklerin aşırı su içmesi normal bir durum değildir. Köpeğinizin gün içinde çok su içtiğini fark edebilirsiniz. Bu durum kimi zaman aşırı sıcak havaya, terlemeye, çok egzersiz yapmaya bağlı olur. Bazen kimi hastalıkların habercisi olduğunu söylemek de mümkündür. Bu durumlarda köpeğinizin su içme sıklığı ile farklı belirtileri olup olmadığını da takip etmeniz gereklidir. Eğer köpeğinizde aşırı su içme haricinde belirtilere dikkat edin. Farklı rahatsızlıklarının olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak veteriner desteği almanız önerilir. Peki, köpeklerin aşırı su içmesinin nedenleri nelerdir? Aşırı su içen köpeklerde hangi hastalıklar mevcut olabilir?

Köpeklerin Aşırı Su İçmesinin Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerin aşırı su içmesinin nedenleri kimi zaman sıcaklık, egzersiz ve benzeri durumlara bağlıdır. Ancak her koşulda olduğu gibi aşırı su içmesi bazı rahatsızlıklara sahip olabileceğinin de bir göstergesi olabilir. Köpeğinizin aşırı su içtiğini fark ettiğiniz zaman farklı hastalıkları olmasına karşı veteriner desteği almanız gerekir.

Köpeklerin Aşırı Su İçmesi: Sıcak Hava ve Terleme

Köpeğinizin aşırı sıcak hava nedeniyle sürekli olarak su içmesi mümkündür. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de sıcak havada terleme gözlemlenir. Terleme ile su kaybeden vücut, suya ihtiyaç duyar. Özellikle tüyleri çok uzun olan köpeğiniz varsa yaz aylarında ve sıcak havalarda aşırı su içme davranışı göstermesi olasıdır.

Köpeğiniz yalnızca sıcak havalarda değil, aşırı egzersizler sırasında da terler. Bu egzersizler sonrasında çok miktarda su içmesi mümkündür. Ancak bir anda çok su içmek köpeğinizde mide bulantısı ve benzeri rahatsızlıklara neden olur. Bu yüzden sıcak havalarda ve egzersizler sonrasında köpeğinize aralıklı şekilde az miktarda su vermeniz tavsiye edilir. Egzersizlere ara vererek onu su içmeye teşvik edebilir, terleme ile kaybettiği suyu aralıklı şekilde geri kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerin Tükettiği Mamalara Dikkat

Köpeğinizin özellikle de sürekli kuru mama tüketmesi, vücudunun yeteri kadar sıvı alamamasına neden olabilir. Yaş mamaların içeriğindeki su oranı kuru mamalara göre daha yüksek olduğu için sindirimi kolaydır. Su ihtiyacını karşılamak için gereklidir. Ancak sadece kuru mama ile beslenen köpeklerin, mama yedikten hemen sonra aşırı su içmesi mümkün.

İnsanların aşırı tuzlu yiyecekler tükettikten sonra su içmek istemesi de köpeklerde görülebilir. Köpekler de aşırı tuzlu ya da kuru bir yiyecek yedikten hemen sonra aşırı su tüketimi gerçekleşir. Bu durum anlık olarak köpeğinizde rahatsızlık hissi yaratır. Bunun için bu tür beslenme düzenlerinde suyu az ve aralıklı ancak sık şekilde vermeniz tavsiye edilir. Ayrıca bir hafta içinde birkaç kez yaş mama vermeniz de aşırı su tüketimini engelleyebilir.

Köpeklerin Aşırı Su İçmesi: Diyabet

Köpeğinizde diyabet rahatsızlığı mevcutsa aşırı su içmesi mümkündür. Şeker yani diyabet hastalığına sahip olan köpeklerde görülen en belirgin belirti, aşırı su içmedir. Özellikle de yaşlı köpeklerde ve yetişkin köpeklerde daha sık şekilde diyabet rahatsızlığı görülür. Hem genetik şekilde hem de dış faktörlere bağlı şekilde diyabet hastalığı ortaya çıkabilir. Köpeğinizin diyabet rahatsızlığına sahip olmaması için beslenme ve egzersiz düzenini doğru planlamanız şarttır.

Köpeklerde Böbrek Yetmezliği

Her yaşta ve her cinsten köpekte böbrek yetmezliği meydana gelebilir. Ancak yaşlı köpeklerde böbrek yetmezliğine daha sık rastlanır. Tedavisi sağlanmadığı takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle böbrek yetmezliği, köpeğinizin aşırı su içmesine neden olabilen bir rahatsızlıktır. Farklı belirtiler ile kendini ortaya koyabilen böbrek yetmezliği, rutin kontroller sırasında da anlaşılabilmektedir.

Farklı pek çok nedene bağlı olarak köpeğinizin aşırı su tüketmesi mümkündür. Özellikle de stres, terleme, sıcak hava ve benzeri faktörler köpeklerin bir süreliğine aşırı su tüketmesine neden olur. Ancak bir rahatsızlık olduğunda köpeğinizin hep aşırı şekilde su tüketmesi gözlemlenir. Bu köpeğinizin sağlığını olumsuz şekilde etkilediği gibi mevcut sorun tedavi edilmezse rahatsızlıkların da ciddi boyutlara ulaşması söz konusudur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap