Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Nedenleri

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde yumuşak damak sarkması probleminin sebepleri arasında köpeklerde yumuşak damak sarkması genel olarak doğuştan gelmektedir ve kalıtsaldır. Bu durum köpeğin temel ihtiyaçlarını giderirken anormalliklere neden olabilir. Köpeklerde yumuşak damak sarkması olduğunu gösteren bazı belirtiler şunlar:

  • Baş ve boğazın anormal bir şekilde olur.
  • Boğaz ve solunum yolları genel olarak normalden daha küçüktür ya da baş ve ağzın şeklinden dolayı düzleşir.
  • Nefes boruları daralır.
  • Üst solunum yolunu açıp kapatan kıkırdakların çökmesi durumu olur.
  • Hava yolunun açılıp kapanmasını engelleyen gırtlak kıkırdaklarında felç görülür.
  • Yumuşak damak sarkması rahatsızlığı, hava yoluna uzanan daha uzun yumuşak damak ve köpeklerin akciğerlerine hava gelişini engeller.
  • Köpeğiniz nefes aldığı zaman içe doğru daralabilen ve hatta çöken stenotik anormal görülür.
  • Küçük burun delikleri gözlenir.
  • Dışa dönük olan laringeal kesecikler, bu hava yolundaki dokudur. Ses tellerinin ön kısmında yer alır. Bozukluk sebebi ile hava akışında en azından kısmi tıkanıklığa sebep olur.

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Teşhisi

Yumuşak damak sarkmasının teşhisi çeşitli şekillerde yapılır. Yukarıda verilen semptomları gözlemlediğinizde mutlaka veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Veteriner hekiminiz köpeğinize detaylı bir fiziksel muayene yapar. Fakat yumuşak damak sarkması rahatsızlığının teşhis edilebilmesi için muayene bazen anestezi ile de yapılabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan köpeklerde genel anestezi ile alakalı komplikasyon riski yüksektir. Bundan dolayı veteriner hekiminiz köpeğinizin genel sağlığını değerlendirerek riskleri minimuma indirecektir. Bunun için de anesteziden önce kan tahlili ve röntgen isteyecektir. Anestezi uygulanması sonucu veteriner hekiminiz bütün cerrahi düzeltmelerin yapılmasını ister. Baş ve boğaz bölgesinin BT taraması, pek çok yumuşak doku kusurunu ortaya çıkaracaktır. Kusurların önceden belirlenmesi, hangi ilaçların kullanılmasına gerektiğine yönelik kararların da anestezi öncesinde alınmasını sağlar. Bu durum, köpeği daha fazla solunum problemi için risk oluşturacak ek anestezi uygulamalarının da önüne geçecektir.

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkmasının Semptomları Nelerdir?

Köpeklerde görülen yumuşak damak sarkmasının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Gürültülü nefes alma – verme,
  • Bazı köpeklerde özellikle de yutma esnasında kusma ya da öğürme,
  • Azalan oksijen seviyesine bağlı olarak siyanoz yani mavi dil ve diş eti sorunları,
  • Hızlı solunum,
  • Özellikle de aşırı aktivite, heyecan ya da aşırı sıcaklara bağlı olarak bayılma durumu,
  • Su içme ve yalanmada zorluk yaşanması,
  • İştahsızlık,
  • Havlarken zorlanma yaşanması da yumuşak damak sarkmasının nedenleri arasında yer alır. Bu belirtilerden bazısı hemen fark edilir. Ancak bazıları ise zor görülür. Diğer belirtilerin oraya çıkması ise köpeğin yaşına bağlı olarak uzun sürebilmektedir.

Yumuşak Damak Sarkmasına Yatkın Olan Irklar Hangileridir?

Yumuşak damak sarkmasına yatkın ırklar arasında öne çıkan ırk brakisefalik yani basık burunlu ırklardır. Bunun haricinde ise İngiliz Bulldog, Fransız Bulldog, Boxers, Boston Terriers, Pekingese, Chinese Pugs, Lhasa Apsos, Shih Tzus ve Bull Mastiffs gibi köpek ırkları da yumuşak damak sarkmasına yatkındır.

Brakisefalik Hava Yolu Sendromu Nedir?

Brakisefalik hava yolu sendromu özellikle basık burna sahip olan köpek ırklarını etkileyen bir üst hava yolu anormallikleri grubunu temsil eder. Bu sendrom aynı zamanda brakisefalik sendrom ya da konjenital obstrüktif üst solunum yolu hastalığı şeklinde de isimlendiriliyor. Bu sendrom ile meydana gelen üst solunum yolu anormallikleri arasında dar burun delikleri, genişleyen nazofaringeal konkalar, yumuşak damak sarkması ve dışa dönük olan laringeal keseler bulunur.

Köpeklerde Yumuşak Damak Sarkması Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Yumuşak damak sarkmasının tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Yumuşak damak sarkmasının tıbbi yönetimi dinlenme, kısıtlama, egzersiz ve sıcak havalardan kaçınma, gerektiğinde ise streoid ve sakinleştirici kullanmak şeklindedir. Bu uygulamalar yumuşak damak sarkmasına sebep olan sorunu çözmez. Aslında cerrahi tedavide gecikme genel olarak laringeal kollaps gibi diğer hava yolu rahatsızlıklarını da arttırır.
  • Aşırı samağın cerrahi rezeksiyonu ise genel olarak 4 – 24 aylık köpeklerde yapılmaktadır. Uzatılan damak, bir neşter ile emilebilir dikişler kullanılarak dikilir ya da dikiş gerektirmeyen bir lazer kullanılarak kısaltılır. Stenotik burun delikleri ya da dışa dönük gırtlak kesesi gibi eş zamanlı hava yolu problemleri aynı anda çözülür.
  • Tüm hayvanlar, damak cerrahinin türüne bakılmadan postoperatif dönemde solunum ya da yutma zorluğu açısından yakından takip edilmektedir.
  • Ameliyatın ardından ise inflamasyonu azaltmak adına ameliyat esnasında kortikosteroidler verilebilir.
  • Veteriner hekiminiz ameliyat sonrasında iyileşme anlamında endişeli gözükebilir. Ameliyat sonrasında hava yolunu kontrol etmek için üst hava yolu baypas etmek için trakeaya giden bir tüp olan geçici bir trakeostomi tüpünün kullanılmasını tavsiye edebilir. Tüp, işlemin ardından çekilebilir ve kalan delik ise kendi kendine iyileşmesi için bırakılır.
  • Köpekler eve gitmeden öksürme ve öğürme olmadığından emin olmak adına yiyecek ve su verildiği zaman çok iyi bir şekilde analiz edilerek takibi yapılmalıdır. Öncelikle genel olarak ameliyattan bir sonraki gün su verilmektedir. Eğer ki köpek, suyu rahat bir şekilde içebilirse iyileşmenin ikinci gününde ise az miktarda yiyecek verilir.
  • Özellikle bir dereceye kadar aspirasyon pnömonisi olan genç köpeklerde postoperatif antibiyotik lazım olur.

Köpekler Yumuşak Damak Sarkması Sendromu ile Yaşar mı?

Köpekler yumuşak damak sendromu ile yaşayabilirler. Ancak tedavisi yapılmazsa ilk olarak solunum sistemi sorunları olmak üzere kalp hastalıkları ve larinks çökmesi gibi ölüme sebep olan pek çok durum ile karşılaşabilirler. Yaşam kaliteleri oldukça düşer.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap