Köpeklerde Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde testis kanseri görülebilen kanser çeşitlerinden biri olan farklı belirtiler ile kendini ortaya koyan ve sıklıkla görülebilen bir kanser türüdür. Diğer kanser tiplerinden farklı olarak testis kanserinde kemoterapi uygulamasının tercih edilmesi pek uygun görülmeyebilir. Bunun yanı sıra her yaştan köpekte görülebilecek olan testis kanseri, köpeklerin hem psikolojik hem de fiziksel anlamda büyük ölçüde etkilenmesine neden olabilen bir rahatsızlıktır. Erken dönemde başlanan tedavi sayesinde ciddi bir problemle karşılaşmadan tedavinin sağlanması mümkündür. Bazı köpek türlerinde testis kanseri görülme olasılığının da daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Peki, köpeklerde testis kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Köpeklerde Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde testis kanseri farklı belirtiler ile dışarıdan gözlemlenebilecek şekilde kendini ortaya koyar. Köpek sahipleri genellikle köpeklerini temizlerken ya da onlarla oyun oynarken bu belirtileri kolaylıkla fark edebilmektedir. Köpeğin vücudunda ya da genel davranışlarında bir farklılık olduğu görüldüğü zaman veteriner ile iletişim kurmak ve kısa zamanda kontrole götürmek gereklidir.

Köpeklerde Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde görülen testis kanseri; köpeklerde şişmiş testisler ile kendini net şekilde gösterir. Testislerde meydana gelen şişmenin yanı sıra testislerin çok sert bir hal alması ya da çok yumuşak bir doku olması da olasıdır. Ancak genel anlamda testislerde olağandan fazla bir şişme gözlemlenir.

Bazı tümörler köpeklerde feminizasyon sendromuna neden olur. Bu sendrom erkek köpeklerde meme bezlerin genişlemesine, penisin küçülmesine, idrar yapmak için çömelme ve benzeri durumların gözlemlenmesine neden olabilir. Yani aslında östrojen hormonunda görülen artışa bağlı şekilde köpeklerde bir dişilik durumu gözlemlenmeye başlar ve dişilik yetileri gelişim gösterebilir. Bu durum fark edildiği zaman hormon dengesinin korunması için veterinere başvurmak gereklidir. Çünkü tümörlere bağlı olabilecek olan bu hormon dengesizliği durumu aslında çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilecektir.

Köpeklerde testis kanserine bağlı olarak testislerde ağrının meydana gelmesi, morlukların gözlemlenmesi, testislere yakın olan bölgede renk değişimlerinin meydana gelmesi ve tüy dökülmelerinin oluşması mümkündür. Bu tür durumlar köpeklerin ağrı çekmesine bağlı olarak köpeklerde saldırganlığa neden olabilir. Isırma, saldırma ya da agresif şekilde hareket etme davranışları gözlemlenebilir.

Köpeklerde Testis Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırma gerçekleşmediği zaman testis kanserinin görülmesi olasıdır. Çünkü kısırlaştırılmayan köpeklerde testosteron üretimi devam eder ve köpeklerde meydana gelen bu durum da özellikle de yetişkinlik döneminde testis kanserine sahip olma olasılıklarını etkiler.

Köpeklerde bazı ırkların testis kanserine karşı daha yatkın olduğunu söylemek mümkündür ve bunlar da kanserin ortaya çıkmasına etkili olan nedenler olarak görülebilir. Boxer, Alman çoban köpeği gibi farklı türlerin testis kanserine yakalanma oranı çok yüksek olduğu gibi dış etkenlerin de testis kanserini meydana getirmesi mümkündür.

Köpeklerde Testis Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Yapılan testlerde tümör tespiti sağlandıysa ve kanserin mevcut olduğu görülüyorsa vakit kaybetmeden tedaviye başlamak en iyisi olacaktır. Köpeklerde testis kanseri görüldüğü zaman genellikle kemoterapi uygulaması tercih edilmez. Bunun yanı sıra kastrasyon ile etkili bir tedavinin sağlanması mümkündür. Köpeklerde görülen testis kanserine tek bir testis dahi etkilendiyse genellikle iki testisin de çıkarılması olasıdır.

Köpeklerde meydana gelebilecek olan feminizasyon, kastrasyon sonrası genellikle normale döner ve hormon dengesi sağlanabilir ancak bazı durumlar hormonların dengelenmesi için ek tedavilerin uygulanması da gerekebilmektedir.

Köpeklerin tedavi süreci boyunca sağlıklı ve düzenli beslenmesi hem bağışıklık sistemlerinin kendini geliştirmesi hem de hormon dengesinin en iyi şekilde sağlanması için gereklidir. Bunun yanı sıra köpeklerin su içmesi, vitamin ve mineral desteği alması ve gerekli egzersizleri yapması da tedavinin olumlu sonuç vermesine katkı sağlayacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap