Köpeklerde Süt Dişi Özellikleri Nelerdir?

Köpeklerde Süt Dişi Özellikleri Nelerdir

Köpeklerde süt dişi 3, 3-5 aylıkken dökülmeye başlar. Köpeklerde süt dişi dökülme aralığı 7-8 aylık dönemle beraber biter. Köpeklerde diş değişimi insanlarda olduğu gibi önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Diş sağlığı köpeklerin genel sağlık durumu üzerinde de etkilidir. Bu bakımdan köpeklerin genel sağlığını korumak için diş sağlıklarına da dikkat etmek gerekir. Köpeklerin dişlerinin değişme vaktinde birçok farklılık görülür.

Köpek dişlerini rahatlıkla kullanamadığı için beslenme sorunları yaşayabilir. Bu durumda köpeğin yiyebileceği yumuşaklıkta yaş mamalar kullanılmalıdır. Köpekler bu dönemde dişlerini sürekli kaşıma ihtiyacı duyarlar.

Köpeklerin diş kaşıma eğilimi göstermesinde ev eşyaları zarar görebilir. Bu durumu önlemek için köpeğe diş kaşıyıcısı alınmalıdır.

Köpeklerde Diş Sayısı

Köpeklerdeki diş sayıları yavru köpeklerde 28 adettir. Süt dişi olarak tamamı dökülen dişler 28 tanedir. İnsanlarda olduğu gibi önce sallanan bu dişler en geç bir hafta içerisinde dökülür. Daha sonra diş kökü diş etleri tarafından emilir.

Süt dişleri döküldükten sonra çıkan yetişkinlik dişleri 42 tanedir. Oldukça fazla olan diş sayısı köpeklerle insan dişlerini birbirinden ayıran noktadır. Köpeklerdeki yetişkin dişleri henüz köpek doğmadan gelişip şekil alır.

Doğumdan önce şekil alan bu dişlerin yerine önce süt dişleri çıkar. Süt dişleri döküldükten sonra gelişimlerini bir nebze tamamlayan yetişkin dişleri ortaya çıkar.

Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Köpeklerde ağız ve diş sağlığı köpeğin tüm sistemleri açısından önemlidir. Beslenme, dolaşım ve sindirim gibi bütün mekanizmaların ilk aşaması olan ağzın sağlıklı olması diğer sistemlerin de sağlıklı olması demektir.

Köpeklerin diş döktüğü zamanlarda bir takım sorunlar yaşanabilir. Özellikle ağızlarından kötü kokular gelir. Bu kokuları önlemek için veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Veteriner desteği ile süreç en sağlıklı şekilde atlatılmalıdır.

Köpek dişleri döküldüğünde sert ve kuru yiyecekler tüketemez. Normal şartlarda da verilmemesi gereken sert ve çiğ kemikler diş dökme zamanlarında köpeğe kesinlikle verilmemelidir.

Yetişkin Köpeklerde Diş Dökme Normal Midir?

Yetişkin köpeklerin diş dökmesi normal bir durum değildir. Yaşını tamamlamış ve süt dişlerinin tamamını döktükten sonra köpeklerin tekrar diş dökmesi normal değildir. Bu durum ile karşılaşıldığında bir sorun olduğu bilinmeli ve acil bir şekilde veteriner hekimden destek alınmalıdır.

Yetişkin köpeklerde oluşan diş dökülmelerinin sebebi diş sorunlarından oluşabileceği gibi diş eti sorunlarından da meydana gelebilir. Bu durum erken teşhis ile kontrol altına alınmazsa diş dökülmesi durmayarak diğer dişlere de sıçrayabilir.

Yetişkin köpeklerde oluşan diş dökülmelerinin bir diğer nedeni de dişlerin çürümüş olmasıdır. Çürük dişler birbirine temas ederek çürüklerin yayılmasına neden olabilir. Bu yüzden çürük tespit edildiğinde derhal müdahale edilmelidir.

Köpeklerin ağzında oluşan yaralar da diş dökülmesi yapar. Köpek dişleri her ne kadar sağlam ve güçlü olarak görülse de ağız içi yaralanmalar ve enfeksiyonlar nedeniyle dökülebilir. Köpeklerde süt dişleri sağlığı için sıklıkla ağız kontrolleri yapılmalıdır.

Köpeklerde Diş Sağlığı Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde diş sağlığı köpeğin beslenmesi ile paraleldir. Köpeğin beslenmesine dikkat edildiğinde dişlerinde büyük oranda bozulmalar görülmez. Köpeklerin diş bakımları düzenli yapıldığında diş dökülmesi görülmesi imkansızdır.

Köpeklerde beslenme dişleri büyük oranda etkiler. Dişlerinin zarar görmemesi için sürekli köpeği yaş mamayla beslemek en sık karşılaşılan yanlışlardan biridir. Yaş mama kullanımı sürekli yapılıyorsa köpeklerin diş aralarına bu yaş mamalar birikir ve bir tortu oluşturur.

Oluşan tortu burada mikrop yaratarak köpeğin dişlerinin bozulmasına neden olur. Bu bakımdan köpek diş sağlığı için kullanılacak en sağlıklı gıda kuru köpek mamasıdır. Bu uyarılara dikkat edilirken arada yaş mama da kullanılabilir.

Köpeğin diş sağlığı için düzenli olarak veteriner kontrolünde ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.

Köpeklerde Süt Dişi Düşmemesi Sorun Yaratır Mı?

Köpeklerde süt dişlerinin vaktinde düşmemesi köpeğin sağlığını ciddi bir şekilde etkiler. Köpeklerde herhangi bir sağlık problemi yoksa diş dökülmeleri normal seyrinde olur. Ancak köpeklerin diş köklerinin çok güçlü olması bazen düşmemelerine neden olur.

Köpeklerin dişleri düşmediğinde kesinlikle veteriner hekim desteği alınmalıdır. Köpek sahibinin süt dişlerini kendi imkanlarıyla yanlış bir şekilde çekmesi daha büyük sorunlara yol açabilir. Dişi çekerken kırılmasına neden olup köpekte enfeksiyon ve çeşitli hastalıklar oluşmasına neden olabilir.

Köpeklerde süt dişlerinin dökülmediği tepsi edildiğinde acil bir şekilde veteriner desteği alınmalıdır. Bu durumu kontrol altında tutmak için köpek dişleri sürekli kontrol edilmelidir.

Köpeklerde Diş Kullanımı Nasıldır?

Köpekler için dişleri en önemli organlarından biridir. Köpeğin hayatını idame ettirebilmesi için dişleri hayati önem taşır. Özellikle köpeklerde yemek yeme, çekme, kaldırma ve kendini koruma anlamında en önemli nokta diş sağlığıdır.

Köpek ve insan dişleri şekil ve biyolojik anlamda birbirine benzer. Köpek dişleri olarak bilinen yanlardaki sivri dişler kavrama, çekme ve kaldırma amaçlı kullanılır. Arkada bulunan karnasyal olarak bilinen dişler ise besinleri yiyip parçalama işlevi görür.

Ayrıca Bakınız: Köpekteki Pire Nasıl Temizlenir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap