Köpeklerde Rahim İltihabı Nasıl Geçer?

Köpeklerde rahim iltihabının nasıl geçeceği, köpeğin bünyesinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bazı köpeklerde rahim iltihabı normal şekillerde geçerken bazı köpeklerde bu durum cerrahi müdahale gerektirebilir. Köpeklerde rahim iltihabı, hafife alınmaması gereken ve oldukça sancılı geçen bir hastalıktır.

Köpeklerde görülen rahim iltihabı, tıpkı insanlarda görülen rahim iltihabı gibi ağrı ve sancı yapar. Bu durum köpeği hem fizyolojik olarak hem de ruhsal olarak rahatsız eder ve çöküntüye uğratır. Köpeğin yaşam kalitesinde düşüşler meydana gelir. Bu hastalık köpeklerin üreme organlarıyla ilgilidir.

Köpeklerde görülen rahim iltihabı pyometra olarak adlandırılır. Pyometra, rahim yapısının bozularak içerisine iltihap dolması durumudur. Genellikle 7 yaş üzeri köpeklerde görülse de, ara ara yaş olarak daha küçük köpeklerde de meydana gelir.

Köpeklerde görülen rahim iltihabı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumda başta böbrek yetmezliği olmak üzere birçok hastalığa yol açar. Bazı durumlarda da hayati risk taşır ve köpek ölümlerine sebep olur.

Dişi köpeklerin regl dönemine girmeleri sonucunda, kızgınlık dönemi başlar. Bu kızgınlık dönemi ile birlikte üreme organları harekete geçer. Üreme organlarında bu dönemde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de rahim iltihabıdır. Böyle bir durumdan şüphelenilirse acil olarak uzman bir veteriner hekimden destek alınması gerekir. Uzman veteriner, köpek için gerekli olan en iyi tedavi yöntemini, hastalığı teşhis ederek belirleyecek ve çözüm yolları sunacaktır.

Köpeklerde Rahim İltihapları Neden Olur?

Köpeklerde oluşan rahim iltihabının nedeni, net olarak bilinmemektedir. Fakat yine de açıklamak gerekirse; dişi köpekler regl dönemine girdikleri dönemde kızgınlık süreçleri de başlar. Köpeklerin kızgınlık dönemlerinde kadınsal hormon olarak bilinen progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon sadece kızgınlık döneminde değil, kızgınlık döneminden bir süre sonra da yüksek kalmaya devam eder.

Bu hormonun etkisiyle dişi köpeklerin rahimleri mikrop kapmaya ve bakteri üretmeye çok daha yatkın hale gelir. Rahimde oluşan bakteriler çoğalarak, iltihap oluşturur. Bu durumda rahim olduğundan çok fazla genişler. Rahim iltihabı ağrılı ve sancılı geçen bir süreçtir. Bu süreçte ihmal etmeden veteriner kliniklerinden destek alınması gerekir.

Köpeklerin farklı hastalıklar için kullanmış oldukları ilaçlar varsa, bu ilaçlarda rahim iltihabını tetikler. Bu nedenden dolayı veteriner hekim desteği alınacağı zaman, kullanılan farklı ilaçların da bildirilmesi gerekir.

Tüm bunların yanı sıra;

  • Köpeklerin alt üriner sistemlerinde enfeksiyon
  • Hasta köpeklerle çiftleşme
  • Kısır olmayan köpek çiftleşmesine izin vermeme
  • Rahim hormon yapısındaki bozukluklar
  • Rahmin yapısal bozuklukları gibi durumlar da, köpeklerde rahim iltihabının oluşmasına neden olur.

Köpeklerde Rahim İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde rahim iltihabı belirtileri şu şekilde sıralanır;

  • Halsizlik ve bunu takip eden sürekli uyuma isteği
  • Uyarılara cevap vermeme ve tepkisiz kalma
  • İştahta kesilme
  • Haddinden fazla su içme isteği
  • Sık sık az miktarlarda idrar yapma
  • İdrar yaparken güçlük çekme ve inleme
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Genital bölgeden sarı renkte ve kokulu akıntı gelmesi

Köpeklerde bu belirtilerin görülmesi durumunda acil olarak veteriner klinikleri ziyaret edilmelidir. Köpeklerde görülen rahim iltihapları tedavi edilmesi gereken aksi taktir de daha kötü sonuçlar doğuracak olan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumda köpek rahminin kaybedilmesine ya da köpeklerde ölümlere sebep olabilir.

Köpeklerde Rahim İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde rahim iltihabı tedavisi, köpeklerin kısırlaştırılmasıyla mümkün olur. Köpeklerde rahim iltihabı oluşumunu önleyecek en önemli faktörlerden ilki olan kısırlaştırma, rahim iltihabı çok ileri boyutta değilse önerilecek en önemli tedavi yöntemidir.

Köpeklerde görülen rahim iltihabı geç fark edilirse, sadece rahmi değil diğer iç organları da etkiler. Özellikle böbrek yetmezliği hastalığının ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Bu sebepten dolayı erken teşhis çok önemlidir.

Köpeklerde görülen rahim iltihabı tedavi edilmediği durumlarda, rahimde oluşan enfeksiyon neredeyse tüm vücudu sarar. Ve bu da birçok hastalığın ortaya çıkmasını sağlar.

Eğer köpeğin kısırlaştırılması istenmiyorsa, köpek ile yakından ilgilenilmesi gerekir. Köpeğin çiftleştirilmesi önlenmelidir. Çiftleştirme yapılacaksa, bilir kişi kontrolünde sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır.

Köpeğin çiftleştirilmesi istenmiyorsa, dışarıya çıkıldığı zamanlarda köpek tasmasız gezdirilmemeli ve diğer köpeklerle etkileşim halinde olmasına izin verilmemelidir.

Köpeklerde Rahim İltihabı Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerde rahim iltihabı tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler, öncelikle veteriner hekim tavsiyeleridir. Veteriner hekim tedaviden sonra yapılıp yapılmaması gerekli olan her şeyi tüm detaylarıyla anlatır.

Eğer durumla ilgili ameliyat gerçekleşmişse, veteriner hekim tarafından reçete edilen tüm ilaçların kullanılması gerekir. Ayrıca ameliyatlı bölgenin korunması çok önemlidir. Köpeklerde tam anlamıyla iyileşme sağlanıncaya dek asla tek bırakılmamaları gerekir. Köpeklerde rahim iltihabının ameliyatı ciddi bir operasyon olduğu için çok dikkat edilmelidir.

Dikişli bölgenin sık sık kontrol edilerek, korunması sağlanmalıdır. Bununla beraber köpeğin hareketlerinin de kısıtlanması gerekir. Çünkü hareketi kısıtlanmayan köpekler yorularak, dikişlerin patlamasına sebep olabilir. Köpeğin çok hijyenik bir alanda bakılması mikrop kapmaması açısından önemlidir. Bu, oluşabilecek diğer enfeksiyonel rahatsızlıkların önüne geçer.

Köpeklerde Rahim İltihapları Nasıl Önlenir?

Köpeklerde rahim iltihabının önlenmesi için, cinsel birlikteliklerine çok dikkat etmek gerekir. Köpeklerdeki rahim iltihabının temel sebebi, yanlış çiftleşme ve kısırlaştırılmama durumudur.

Köpeklerde rahim iltihabının oluşumun engellenmesi için kısırlaştırma şarttır. Kısırlaştırma yapılmadığı taktirde, çiftleşmelerin önüne geçilmesi çok zordur. Çünkü çiftleşme köpeklerde de, kediler gibi içgüdüseldir.

Çiftleştirme yapılacaksa, çiftleştirilecek olan köpeklerin iyice araştırılması ve her iki köpeğinde kızgınlık döneminde olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Ayrıca her iki köpeğin bir hastalığının olmaması, çiftleşme için önemlidir. Bu durum köpeklerde görülen rahim iltihabını önler.

Ayrıca Bakınız: Köpek Havlaması Nasıl Azaltılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap