Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Köpeklerde mantar hastalığı hijyen kurallarına uyma ve gerekli ilaç kullanımıyla geçer. Köpeklere mantar deride oluşan ve vücut mekanizmalarının işleyişini bozan bir hastalıktır. Deride oluşan mantarlar farklı türdendir.

İnsanlara bulaştığı gibi köpeklere de bulaşan mantar kıl köklerinde çıkarak köpeğin yaşam koşullarını zorlaştırır. Gençlik döneminin aşırı hızlı ve stresli geçmesi köpeklerde mantar oluşmasına neden olur.

Özellikle genç köpeklerde çıkan mantar deride iltihaplanma yapar. Oluşan bu enfeksiyonun hızlı bir şekilde önü alınmazsa diğer bölgelere de sıçrayarak daha geniş alanda sorun yaratır. Vücutta yayılma açısından oldukça hızlı bir rahatsızlıktır.

Hızlı oluşan yayılmanın önüne geçmek için hızlı bir tedavi programına geçiş yapılmalıdır.

Köpeklerde Oluşan Mantar Türleri

Köpeklerde mantar türleri diğer türlerden farklıdır. Kedilerde oluşan mantar tedavisi kolay sonuca ulaşır. Köpeklerde ise buna neden olan mantarlar iyileşme süresini uzatır. Daha şiddetli bir hastalık evresi geçirilir. Köpeklerde mantar hastalığına neden olan mantar türleri:

  1. Microsporum gypesum
  2. Microsporom canist
  3. Trichophton mentagrophytes türleridir.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde mantar belirtileri genellikle deride gözlenen sorunlardır. Öncelikle deride başlayan mantar zamanla tırnak araları ve patilerin arasına girerek zorluklar yaratır. Mantar belirtileri:

  • Mantarın oluştuğu alanı köpek sürekli yalar ve çiğnemeye çalışır.
  • Mantar bölgesinde derinin kötü kokması
  • Mantarın olduğu bölgede tüy dökülmeleri
  • Köpeklerde sinirlilik ve huzursuzluk ve depresyon hali
  • Mantarlı alanda büyük açık yaraların oluşması
  • Deride kızarıklık oluşumu
  • Mide bulantısı
  • Kanlı ve kokulu idrar
  • Yüksek ateş
  • Aşırı kilo verme
  • İştahsızlık
  • Deride dökülme
  • Gözlerde çapak çıkması
  • Nefes alma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Köpeklerde Mantar Hastalığına Tanı Koyma

Köpeklerde mantara tanı koymak için öncelikle köpekteki ruh hali değişimleri gözlenir. Daha sonra derisinde pullanarak dökülme ve tüylerinde bölgesel dökülmeler görülüyorsa mantar olduğu anlaşılır.

Ancak bu durum mantar tanısı koymak için kesin çözüm değildir. Tanı için deriden örnek alınır ve laboratuarda incelenir. Deri biyopsisi denilen bu işlem ile mantar oluşup oluşmadığı öğrenilir.

Deri biyopsisi gibi Wood lambası yöntemiyle de kesin tanı koymak mümkündür.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde mantar tedavisi hastalık anlaşıldıktan hemen sonra başlar. Mantar evresi, şekli ve büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Tedaviyi yapmak için öncelikle hangi tedavinin uygulanacağı kararı verilir.

İlaç ve özel merhemler kullanılarak tedavi ilerler. Öncelikle tedavinin yapılacağı alanın tıraş edilerek temizlenmesi sağlanır. Hastalığa neden olan mantarın türü öğrenilir. Buna uygun temizlik malzemeleri ve şampuanlar kullanılarak mantarlı alanda temizleme yapılır.

Ancak temizlik malzemeleri veterinere sorulmadan bilinçsizce kullanılmamalıdır. Aksi halde köpek zehirlenebilir.

Köpeklerde Mantar Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde mantar tedavi süresi hastalığın evresine göre belirlenir. Mantar büyük bir alana yayılmış ve yaralara neden olmuşsa tedavi uzun sürer. Mantar ilaçlarının kullanılma süresi genellikle 4 ile 8 hafta arasında olur.

Hastalığın yarattığı etkiye göre bu süre değişebilir. Ancak tedavi yapılırken köpeğin temiz tutulması gerekir. Köpeklerde mantar tedavisi süresi veterinerin gözlem ve tanılarına göre ilerler.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Tehlikeli Midir?

Köpeklerde mantar tehlikelidir. Bu tehlike köpeğin hayatını kaybetmesine de neden olabilir. Çok sıklıkla ölüm görülmese de mantarın yarattığı etkiye bağlı olarak bu son yaşanabilir.

Ölüm ve tehlikeli sonuçlar genellikle bağışıklığı zayıf köpeklerde görülür. Hastalık derinin altına girip yara oluşturunca iç organları da etkiler. Buna bağlı olarak köpek ölümleri görülebilir.

Köpekte Mantar Oluşumunda Köpek Sahibinin Uygulaması Gerekenler

Köpeklerde mantar oluşumundan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli kural hijyendir. Köpeğin sürekli temiz olması sağlanır. Ayrıca dışarı çıkmaması gerekir. Köpeğin yaşam alanı sadece içinde kaldığı oda ile sınırlandırılır.

Mantar Tedavisinde Kullanılan Aşılar

Mantar tedavisinde aşı kullanımı önem taşır. Özellikle mantar bulaşma özelliği ile beraber her alana yayılabilir. Büyük alanlara yayılan mantar vücudun mekanizmalarına geçince tekrarlama özelliği gösterir.

Mantarın tekrar etmemesi için mantar aşısı kullanılmalıdır. Mantar aşısı yapıldıktan sonra köpek mantara karşı bağışıklık edinir ve tekrar hastalanmaz.

Mantar aşısı 2 doz halinde yapılır. 15 günde bir tekrarlanarak uygulanır. Ancak hastalığı ilerlemiş veya tekrar hortlama evresinde olan köpeklere 1 doz daha verilebilir. Bu konudaki tüm kararlar veteriner hekim tarafından alınır.

Kas içine uygulanan mantar aşısı kalça veya bacaktan enjekte edilir. Yavru köpekler için risk oluşturan mantarın oluşmasını engellemek için her yıl bu aşılar yapılmalıdır. Çok küçük yavrulara mantar aşısı yapılmaz.

Aşının yapışabilmesi için köpeğin en az 135 günlük olması gerekir.

Köpeklerde Mantar Oluşumunu Önleme Yolları

Köpeklerde mantarı önlemek için köpeğin temiz tutulması gerekir. Hijyen kuralları mantar tehlikesi olan veya olmayan her köpekte olmalıdır. Yemek ve su kapları sürekli temizlenmelidir.

Köpeğin kirli ve hasta köpeklerle ilişkisi engellenmelidir. Dışarıdaki hareketleri kontrol altında tutulmalı ve çöp gibi kirli yerleri karıştırması önlenmelidir. Köpeğin kendine ait eşyaları olmalıdır. Özellikle evde başka bir evcil hayvan varsa köpekle diğer hayvanın yemek ve su kapları birbirine karıştırılmamalıdır.

Mantarı önlemek için uygulanan bir diğer taktik ise köpeğin sağlıklı beslenmesidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler daha kolay hastalanır. Mantar tedavisinde de kaliteli besinler kullanılarak köpeğin direnci artırılır.

Köpeklerde mantar bu kurallara uygun olarak önlenebilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Doğum Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap