Köpeklerde Kısırlaştırma Hakkında Merak Edilenler

Köpeklerde kısırlaştırma sahipsiz köpek nüfusunda ki artışın önüne geçmek ve sağlıklı bir köpek neslinin devam etmesi için yapılması gereken bir uygulamadır. Köpeklerde kısırlaştırma ile elde edilecek sağlık avantajları köpeğinizin daha kaliteli ve uzun bir ömür sürmesine katkı sağlamaktadır.  Köpeklerin kısırlaştırılması üzerinde iki farklı fikir ayrılığı yaşanmaktadır. Bir kısım hayvan sever kısırlaştırmanın köpekler üzerinde ki doğal haklara aykırı olduğunu düşünürken bir kısım ise üremenin kontrol altına alınırken ayrıca hayvanların sağlıklarına yaptığı olumlu etkiyi savunmaktadır.

Operasyonunun yapılması için en uygun zaman 6 ila 9 ay arasıdır. Fakat 8 haftalıktan büyük olan köpekler de kısırlaştırılmaya uygundur. Kısırlaştırılmadan önce köpeklerin bir defa yavrulamalı fikri bilinenin aksine son derece yanlıştır. Çünkü kızgınlık dönemi yaşamayan köpeklerin kısırlaşması bazı kanser risklerini büyük oranda azaltmaktadır. Köpeklerin kısırlaşma sonrası etkilenmesi ya da üzülmesi söz konusu değildir. Köpekler her zaman içgüdüleri ile hareket eder ve üreme hormonları olmadığı sürece üremek için bir ihtiyaç hissetmezler.

Köpeklerde Kısırlaştırma Faydaları

  • Köpeklerde kısırlaştırmanın köpekleri daha sakin ve uysal bir mizaca kavuşturdukları bilinmektedir. Özellikle kızgınlığa girmiş dişi köpeğin peşinde dolaşan erkek köpekler arasında ki kavga ve yaralanmaların tekrar yaşanması pek mümkün olmayacaktır.
  • Köpeğinizin çiftleşme zamanlarında uyguladığı bölgesini işaretleme davranışı ortadan kalkacaktır. Köpeğiniz kısırlaştığında sadece psikolojik sebeplerden işeyebilir. Fakat yine de sağa sola işeme davranışına devam etmeyecektir.
  • Üreme isteği ortadan kalkacağı için devamlı evden kaçmaya çalışmayacak ve daha sakin kalacaklardır.
  • Yapılan araştırmalara göre kısırlaşan köpeklerin ortalama yaşam sürelerinin arttığı açıklanmıştır. Dişi köpeklerde yumurtalık ve rahim kanseri riski en aza indirgenmektedir. Ayrıca meme kanseri riski de oldukça azalmaktadır. Erkek köpek kısırlaştırılması ise testis kanseri ve prostat hastalıklarının oluşumunu engellemektedir.
  • Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatları sonrası plansız gebeliklerin önüne geçilebilir. Özellikle sokakta yaşayan köpeklerin çiftleşmesi engellenerek sık sık doğum yapmaları, doğum sırasında ki riskler ve yavruların yaşayacağı tehlikeli durumların önü kesilebilir.
  • Özellikle şehir hayatında plansız doğan yavru köpeklerin evsiz ve bakımsız kalması büyük bir sorundur. Yavru köpekleri sahiplenecek yeterli ile ve kalacakları ev bulunamadığı için onlarcasının hayatı son bulabiliyor. Bu sebeple köpeğinize kısırlaştırma yapmak bu sorunu ortadan kaldırmaktadır.

Köpeklerde Kısırlaştırma Zararları

  • Kısırlaştırma ameliyatı cerrah bir müdahale gerektirdiği için anestezi alımı gerçekleşir. Ameliyat sırasında oluşacak ağrı, enfeksiyon, kanama ve ilaçlara reaksiyon köpeğinizin ciddi sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Ayrıca ameliyatın yeterince steril koşullarda uygulanması çok önemlidir.
  • Her ne kadar sağlıklı bir uygulama olsa da belirgin bazı yan etkileri görülmektedir. Örneğin kısırlaştırılmış köpekler, kısırlaştırılmamış diğer köpekleri kendine çekebilir.
  • Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı büyüme süreci tamamlanmadan yapıldığında boyları çok daha uzun olabilir.
  • Köpeklerde osteosarkom ve hemanjiyosarkom kanserlerine rastlanabilir.
  • Kısırlaştırma sonrası kalça displazisi ya da çapraz bağların kopma riski artabilir.
  • Köpekler kısırlaştıktan sonra yeme alışkanlıkları değişkenlik gösterebilir. Bu durum köpeklerin obeziteye yatkınlığını arttıracaktır. Köpeklerin metabolizma hızları azalıp kalori ihtiyaçları düşecektir. Ayrıca hareketlilikleri de azabilir. Bu nedenle kısırlaşma sonrası köpeğinizin beslenme düzenine önem vererek kilo almasını engellemelisiniz.
  • Kısırlaştırılmış köpekler çoğu zaman hipertiroidizm geliştirebilir.
  • Kısırlaştırma sonrası erkeklerde testosteron, dişi köpeklerde ise östrojen salınımı engellenecektir. Bu durum her ne kadar avantajlı görünse de kemik gelişimin de ve vücut sistemleri üzerinde problemlere yol açabilmektedir.
  • Kısırlaştırılan köpeklerde yaşın ilerlemesi ile demans yani bunama görülmesi muhtemeldir. Köpekler zaman geçtikçe evlerini ve eğitimlerini ya da ailelerini unutabilirler. Kısırlaşmayan köpeklerde ise üreme hormonları bilişsel sağlığı korunmasında rol oynamaktadır.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap