Köpeklerde Kısırlaştırma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerde kısırlaştırma sokakta yaşayan sahipsiz köpek nüfusunun azaltılması ve köpeklerin sağlıkları ile ilgili muhtemel tehlikelerin azaltılması için önemli bir tedbirdir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma kastrasyon olarak isimlendirilmektedir. Operasyon esnasında erkek köpeğin testisleri alınır. Dişi köpeklerde kısırlaştırma ise sterilizasyon olarak isimlendiriliyor.

Ameliyat sırasında rahim ve yumurtalıklar alınır. Kısırlaştırma ameliyatı ile köpeklerin üreme fonksiyonları ortadan kaldırılmaktadır. Operasyon anestezi altında gerçekleştiği için dikkat edilmesi gereken noktalar iyi bilinmelidir. Köpeğinizin mama, sosyalleşme ve egzersiz gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken aynı anda hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerini de sağlamalısınız. Bu bakımdan kısırlaştırma süreci hakkında karar vermek sizin sorumluluğunuzdadır. Kısırlaştırmanın birçok faydası göz önünde bulundurulmalıdır.

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Köpeklerin kısırlaştırma yaşı hakkında birçok farklı görüş bulunmaktadır. Erkek ve dişi köpekler için önerilen kısırlaştırma zamanları farklılık göstermektedir. Köpekler 2 aylık olduklarında kısırlaştırılabilirler. Ancak yine de 4 ila 6 aylık olmaları beklenmektedir. Köpeğin ırksal farklılıkları kısırlaştırma yaşı üzerinde de etkiye neden olur.

Yapılan araştırmalara göre büyük ırk köpekler küçük ırk köpeklerden daha geç olgunlaşır. Bu nedenle kısırlaştırma zamanları için daha uzun süre beklemek gerekli olur. Yaşam koşulları da kısırlaştırma zamanı üzerinde etkili olabilmektedir. Birçok veteriner hekim, dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatının ilk kızgınlığın ardından güvenle yapılabileceğini düşünmektedir. Bu da 5 ila 10 aylık bir sürece denk gelmektedir. İlk kızgınlıktan önce kısırlaştırılma yapılması meme kanseri ihtimalini azaltmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi

Kısırlaştırma ameliyatı ile köpeklerin üremesi fizyolojik bakımından engellenmektedir. Erkek köpeklerde testisler alınır ve testosteron hormonunun salınımı önlenir. Dişi köpeklerde ise yumurtalık ve rahim alınarak gebeliğin önüne geçiliyor. Kısırlaştırma ameliyatı cerrahi nitelik taşımaktadır ve köpeklere anestezi verileceği için dikkat edilecek noktalar bulunmakta. Kısırlaştırma ameliyatı öncesi veteriner hekim güvenliği sağlamak için ve köpeğin genel sağlık durumu hakkında kesin bilgi edinmek için detaylı kontroller yapmaktadır. Gerekli kan testleri yapılır ve anestezinin risk yaratıp yaratmayacağını belirler.

  • Ameliyat öncesi köpeğinizin tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekmekte.
  • Ameliyata 2 hafta kala tüm parazit aşılarının yapılmış olması gerekir.
  • Ameliyat öncesindeki 8 saat boyunca köpeğinizin yiyecek ve içecek tüketmemesi gerekir.
  • Ameliyattan 6 saat önce sıvı alımı yapmamalıdır.
  • Ameliyat öncesi köpeğinizin tuvalet ihtiyaçlarını gidermiş olması gerekir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası

  • Köpeğiniz ameliyatın gerçekleştiği aynı gün evine döner. Onun rahat edeceği ve dinlenebileceği özel bir alan oluşturmalısınız.
  • Beslenmesi için anestezinin etkisi geçmelidir.
  • Ameliyat bölgesinin ve kesiklerinin günlük olarak kontrol edilmesi gerekir.
  • Ameliyat bölgesini yalamasını engellemelisiniz. Bu bakımdan yakalık kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Ameliyattan sonra en az 10 gün banyo olmaması gerekir.
  • Ameliyatın ilk günü bulantı ve iştahsızlık görülmesi normaldir. Endişelenmenize gerek yok.
  • Ameliyattan sonraki birkaç hafta içinde erkek köpeklerin testis torbasında şişlik meydana gelebiliyor. Ameliyat bölgesi yalanırsa şişlik artar.
  • Köpeğinizin bir iki hafta aşırı şekilde hareket etmesini engellemelisiniz.
  • Yaradan akıntı gelirse veya köpeğinizin ağrı çektiğini düşünüyorsanız veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kısırlaştırılan Köpek Çiftleşebilir mi?

Dişi köpeklerin çiftleşme için kızgınlık dönemine girmesi gerekmektedir. Fakat kısırlaştırma ameliyatı sonrası kızgınlık dönemine girmezler. Çünkü kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak ürüme hormonları alınmaktadır. Bu nedenle hormon seviyeleri çiftleşme için uygun olmaz. Fakat erkek köpekler kısırlaştırma ameliyatı sonrası çiftleşir. Testosteron hormonu böbrek üstü bezlerden salgılanmaktadır. Ameliyat öncesinde olduğu gibi yoğun olmasa da bazı zamanlar çiftleşme gerçekleştirebilirler. Aynı zamanda ameliyat sonrasında da çiftleşme istekleri oldukça güçlü olabilir. Erkek köpeklerde hormonların tamamen vücuttan atılması zaman olur. Bu nedenle erken dönemde dişi köpekleri gebe bırakma ihtimalleri bulunmaktadır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap