- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde kalp büyümesi hastalığı, kalp çeperinin genişlemesi ile karakterize olmaktadır. vücuda yeterince kan pompalayamaz hale gelir. Köpeklerde kalp büyümesi en sık doberman, cocker spanilal, boxer ve diğer büyük ırk köpeklerde görülebilir. Kalp büyümesi ve diğer kalp hastalıkları, kedilere oranla daha sık rastlanmaktadır. Köpeklerde görülen kalp hastalıkları sonucunda çabuk yorulma, iştah azalması ve öksürük gibi semptomlar ortaya çıkar. Köpeklerde görülen kalp hastalıkları semptomları farklılık gösterebileceği için belirtilerin fark edilir edilmez bir veteriner hekime gidilmesi önemli. Erken teşhis ve tedavi kalp hastalıkları için hayati önem taşımaktadır.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Nedenleri
Köpeklerde görülen kalp hastalıkları genel anlamda tek bir neden ile ortaya çıkmaz. Birden fazla risk faktörü köpekte kalp hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar. Obezite, genetik yatkınlık, beslenme ve yaşlanma gibi faktörler kalp hastalıklarına neden olur. Kalp büyümesine en sık neden olan durumlar ise ;
- Kalbi etkileyen bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
- Kalp kasını etkileyen enfeksiyonlar
- Besin yetersizlikleri
- Kalbin enerji metabolizması için gerekli olan L-Karnitin’in yeterli seviyede alınamaması
- Taurin gibi bazı aminoasitlerin yeteri kadar alınamaması
Köpeklerde kalp büyümesi ve diğer kalp hastalıkları sadece genetik yatkınlıkla da ortaya çıkar. Kalp hastalıklarına yatkınlık gösteren köpekler zaman içerisinde bu sorun ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi tedavisine başlanması önemlidir.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Belirtileri
Köpeklerdeki kalp büyümesi belirtileri, kalp kasındaki hasarın şiddetine ve kalp yetmezliğinin düşeyine göre farklılıklar gösterebilir. Aynı zamanda hastalığın ilk evresinde birçok köpek hiçbir belirti göstermez. Hastalık ilerledikçe belli başlı belirtiler ortaya çıkmaya başlar;
- Nefes nefese kalma
- Bitkin ruh hali – hareketsizlik
- Yemek yemeyi reddetme
- Ani zayıflamalar
- Solunum güçlüğü
- Depresyon
- Bayılma
- Nefes sıklığında artış
- Enerji azalması
- Kalp hırıltısı
- Karın kısmında büyüme
Veteriner hekiminiz yapacağı muayene ile köpeğinizin kalp ritmindeki anormallikleri, akciğer seslerindeki anormallikleri ve kalp atımlarının zayıflamasını fark edecektir. Aynı zamanda kan dolaşımı bozulacağı için diğer organlardada hasar ve bu duruma bağlı belirtiler ortaya çıkar.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Teşhis ve Tedavi
Köpeklerde kalp büyümesinin teşhisi, sizin vereceğiniz bilgiler, kalbin incelenmesi ve fiziksel muayene ile koyulabilmektedir. Kalbin analizi için elektrokardiografi kullanılır. Aynı zamanda karın bölgesi ve göğüs kafesinin görüntülenmesi için röntgen ya da ekokardiografi tercih edilir. Veteriner hekiminiz ayrıca kan testleri ve idrar analizi isteyebilir. Böylece kan dolaşımındaki bozulmalar ile ortaya çıkan belirtiler kolayca tespit edilebilir.
Kalp büyümelerinde tedavi yöntemleri, kalpteki hasara ve etkilenen diğer organlara göre farklılık gösterir. Köpeğinize solunum ve kalbin çalışmasını destekleyecek ilaçlar verilir. Oksijen tedavisi ve serum uygulamaları yapılır. Veteriner hekiminizin önerdiği tedavi yöntemleri belirtileri büyük oranda azaltsa kalpte meydana gelen hasar üzerinde etki göstermez. Kalp büyümesi genellikle ilerlemeye devam eden bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu nedenle düzenli veteriner kontrollerinin aksatılmaması oldukça önemlidir.
Köpeklerde Kalp Hastalıkları Önleme
Köpeklerde genetik olan kalp hastalıklarının önlenmesi pek mümkün değildir. Fakat semptomların kontrol altında tutulması ve ilerlemenin önüne geçilmesi önemlidir. Köpeklerde yaş ilerledikçe oluşabilecek kalp hastalıklarına karşı birkaç önlem;
- Köpeklerde parazit aşılarının aksatılmaması
- Diş ve diş eti rahatsızlıklarının iyileştirilmesi
- Yeterli ve düzenli egzersiz yapmaları
- Rutin veteriner hekim muayenelerinin aksatılmaması
- Dengeli ve düzenli beslenme
- Kilolarının ideal seviyede kalması
Bu önlemler sayesinde kalp hastalıklarına ırksal yatkınlık gösteren köpeklerin dahi kalp hastalıklarının önlenmesi mümkün.