Köpeklerde Kaka Testi Nasıl Yapılır

Köpeklerde kaka testi ile çeşitli hastalıkların teşhisi yapılabilmektedir. Köpeğin bağırsak hareketlerinin sağlıklı çalışmasını test etmek için köpek kaka testi yapılır. Bu test ile parazitler, solucanlar, kurtlar ve mikroskobik parazitlerin de olup olmadığı anlaşılmış olur. Parazitler sadece köpeklerde bağırsak hastalığına neden olmaz, bazıları insanlara da bulaşabilir. Ayrıca köpeklerde kanlı ishal dışkı yoluyla diğer köpeklere bulaşacağından dolayı düzenli köpeklerde kaka testi yapılması çok önemlidir. Köpeklerin bağırsakları ne kadar sağlıklı ve iyi çalışıyorsa bağışıklık sistemi de buna bağlı olarak güçlü olur. Yıllık sağlık muayenesinin bir parçası olarak tüm hayvanlarda dışkı testi yapılması önemlidir. Sadece köpeklerde değil kedilerde dışkı testi yapılması son derece büyük önem taşır.

Köpeklerde Kaka Testi Nasıl Yapılır

Köpek kakasının renginden bir şeylerin yolunda gitmediği gözlemlenebilir. Tuvaletini yaptıklarında köpeklerin kaka rengine bakmalısınız. Kan var mı, ya da parazit, kurt gibi solucanların olup olmadığını görebilirsiniz. Köpeklerin kaka rengi kuluçka sürecinde olabilecek hastalığın ilk habercisidir. Böylece negatif sonuçlar hastalığın durumunun belirlenmesine yardımcı olur.  Hastalığın türüne ve gastroenteroloji sorunların durumunu gösterir.

Köpeklerde Kaka Testi Neleri Gösterir?

Köpek kaka testi, öncelikle yuvarlak, kancalı kurtlar, giardia, koksidia ve tenyaların mikroskop altında incelenmesi için yapılır. Böylece anormal parazitler de tespit edilebilir. Pozitif bir test sonucu, gastrointestinal paraziter hastalığı test edilir. Köpek kaka örneğinden elde edilen negatif sonuçlar bazen yanıltıcı olur. Bazı parazitler sürekli olarak yumurta dökmezler. Bu yüzden köpek aslında parazite bağlı bir enfeksiyona sahip olsa bile bazı örnekler negatif çıkabilir. Parazitlerin türüne göre köpek kaka testi birkaç defa verilmesi istenebilir.

Köpekler İçin Kaka Testi Ağrılı mı?

Köpek dışkı testi ağrılı bir işlem değildir. Veteriner hekim numuneyi almak için elle anüse baskı yapabilir. Bu da köpeğin strese girmesine yol açabilir. Ancak genel olarak ağrılı bir işlem değildir.

Dışkı muayenesi yapılması için köpeğin kakasını yapması gerekiyor. Dışkı örnekleri başka yollarla da elde edilebilir. Uzun dar bir çubuk yardımıyla rektuma sokulur. Dışkı varsa, içinde bir örnek alınacaktır. Diğer bir yolu ise veterinerin muayene eldiveni kullanması ve parmağını makat içine yerleştirmesidir. Dışkı materyali eldivene yapışacaktır ve mikroskop altında değerlendirilebilir.

Köpekten örnek alındıktan sonra dışkı bir tüpe veya ticari olarak üretilmiş dışkı kabına yerleştirilir. Özel bir tüpe yerleştirilen dışkının sıvı ile karıştırıldıktan sonra 20 dakika bekletilir. Bu yöntem eğer varsa dışkıda bulunan parazit yumurtaların sıvının üstüne çıkmasıdır. 20 dakika sonra, sıvının üst tabakası bir mikroskop üzerine yerleştirilerek incelenir. Bu test deneyimli bir teknisyen veya veteriner tarafından yapılmaktadır. Kaka testi kısa sürmekle beraber yaklaşık 40 dakika kadar sürer. Bazı veteriner hekimler dışkı örneğini bir veteriner teşhis laboratuarına gönderir. Bu durumlarda, test sonuçlarının alınması 1 ila 2 gün sürebilir.

Ayrıca Bknz: Köpeğim Kakasını Yiyor: Köpeklerde Dışkı Yeme Sorunu

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap