Köpeklerde İdeal Kan Basıncı Nasıl Olmalı

Köpeklerde ideal kan basıncı rutin veteriner ziyaretlerinde ölçülmesiyle kontrol edilir. Vücut ısısı, nabız ve solunum hızı gibi emel yaşamsal belirtiler insanlar ve köpekler arasında farklılık gösterirken, normal kan basıncı değerleri köpeklerde insanlarla aynıdır. Farklı şekilde alınır.

Anormal kan basıncı köpeklerde yüksek tansiyonun habercisidir.  Köpeğinizin yavaşladığını, davranış değişiklikleri gösterdiğini fark ederseniz, normal yaşlanma belirtileri ile hipertansiyon ilişkisini öğrenmek gerekiyor. Bir köpek için normal kan basıncının kaç olması gerektiği ne zaman endişelenmeniz, hipertansiyonun nasıl teşhis edildiğini makalemizden bahsedeceğiz.

Köpeklerde İdeal Kan Basıncı

Kan basıncı, kanı vücudun her hücresine oksijen ve besin sağlamak için damarlarda dolaşmasını sağlar. Kan basıncı, kalbin ne kadar sert ve hızlı pompaladığı ve kan damarlarının ne kadar genişlediği – daraldığı gibi birçok faktör tarafından belirlenir. Bunların her biri çeşitli hormonlardan, fiziksel uygunluktan, diyetten ve genetikten etkilenir.

İki çeşit kan basıncı vardır. Sistolik kan basıncı kalp atışı sırasındaki maksimum basınçtır. Diyastolik kan basıncı ise kalp atışları arasındaki minimum basınçtır. Sistolik kan basıncı en yüksek seviyeye ulaşan değerlerdir. Diyastolik kan basıncı en düşük kan basıncıdır. Köpeğin genel sağlık durumunu gösteren kan basıncı pek çok şeyi söyler. Tansiyonun yükselmesi, düşmesi durumlarını kan basıncı değerleri ile anlaşılır.

Bir köpeğin kan basıncı için normal aralık, 110 ila 160 mmHg arasında bir sistolik okuma ve 80 ila 100 mmHg arasında bir diyastolik okumadır. Köpeklerde 160 mmHg’nin üzerindeki sistolik kan basıncı yüksek (hipertansiyon), 90’ın altındaki sistolik kan basıncı ise düşüktür (hipotansiyon). Bu değerler, tüm köpek ırkları ve boyutlarında aynıdır. Yavru köpeklerde tansiyon değerleri daha düşüktür.

Köpeklerin Kan Basıncı Nasıl Ölçülür?

Köpeğinizin rutin kontrolleri için veteriner hekiminize gittiğinizde patisinden kan basıncı değerlerini ölçecektir. Bazı veterinerler ölçüm cihazını köpeğin kuyruğuna da takabilirler. Köpekler prosedür sırasında ilk başta strese girme ihtimallerine karşı daha yüksek kan basıncına sahip olacağı için sakinleştikleri zaman ölçümü yaparlar.

Kan basıncı, köpeğinizin genel sağlığını değerlendirmede yardımcı bir ölçümdür. Bu ölçümü evde yapmanız mümkün değildir. Uyuşukluk, nefes nefese kalma ve davranış değişiklikleri gibi semptomlara dikkat edin. Köpeğiniz eğer normal davranıyorsa hiçbir sağlık sorunu belirtisi göstermiyorsa kan basıncı normal seyrinde olacaktır. Köpeklerde anormal kan basıncı belirtileri birçok hastalığın belirtisi olabilir. Kan basıncı değerlerini kontrol etmek diğer pek çok rutin muayenelerden sadece biridir.

Köpeklerde Yüksek Tansiyon Nedenleri

Pek çok faktör köpeklerde yüksek tansiyona sebep olabilir. Bazı köpeklerde genetik yatkınlıklar olsa da aşağıdaki belirtiler köpeğinizin hipertansiyon olabileceğini işaret eder.

  • Obezite,
  • Cushing hastalığı,
  • Kalp hastalığı,
  • Böbrek hastalığı,
  • Tümör, kanser: Kanser türleri, kanserli olmayan tümörler, hipertansiyona yol açan hormonlar salgılar. Diğerleri boyutları, konumları nedeniyle hipertansiyon oluşturur.

Köpeklerde Hipertansiyon Belirtileri

Köpeğiniz yukarıda bahsedilen temel hastalıklardan birine sahipse ev ortamında evcil hayvanınızı gözlemlemelisiniz. Köpeklerde hipertansiyon belirtileri şunları içerir:

  • Ani körlük,
  • Artan susuzluk,
  • Sürekli idrara çıkma,
  • İdrarda kan,
  • Huzursuzluk, tembellik,
  • Oryantasyon Bozukluğu,
  • Nöbetler,
  • Burun kanaması,
  • Göz ağrısı,
  • Egzersiz isteksizliği

Veteriner hekim kan basıncının değerlerine göre tansiyon belirtisi teşhisi konulduğunda yukarıdaki belirtilerle beraber teşhisi koyacaktır. Köpeklerde hipertansiyon, böbrek fonksiyon ölçümleri, elektrolitler ve iltihaplanma dâhil olmak üzere kan çalışmasındaki anormallikler ile bağlantılıdır.

Köpeklerde Kan Basıncı Dengede Tutmak

Köpeğinizin sağlığı için yapabileceğiniz şeyler kan basıncını dengelemede de etkilidir. Bunlardan biri sağlıklı kiloda tutmak, düzenli egzersiz, köpeğinize uygun diyet sunmanız ve rutin veteriner kontrollerine gelmenizdir.

Köpeğinize hipertansiyon teşhisi konulursa, veterineriniz köpeğinizin evde kan basıncını yönetmenin bir yolu olarak oral ilaçlar, diyet değişiklikleri ve egzersiz önerebilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap