Köpeklerde Hıçkırık ve Sebepleri Nasıl Giderilir

Köpeklerde hıçkırık genellikle korkulacak bir duruma işaret etmez. Köpeklerin sık sık hıçkırması genellikle yeme düzenlerinde görülen bir probleme bağlıdır. Yani köpeğiniz hıçkırıyorsa genellikle çok hızlı yemek yediğini ya da çok fazla yemek yediğini söylemek mümkün. Bu davranışını değiştirmek ve hıçkırığın da anlık olarak sonlanmasını sağlamak sizin elinizdedir. Köpeğinizin hızlı şekilde yediğini fark ettiğiniz zaman yeme şeklini düzene sokmak için farklı yollar deneyebilirsiniz. Peki, köpeklerde hıçkırık ve sebepleri nelerdir? Köpeğinizde hıçkırık görüldüğü zaman ne yapmanız gerekir?

Köpeklerde Hıçkırık ve Sebepleri

Köpeklerde görülen hıçkırık genellikle yeme düzenlerine ve yeme alışkanlıklarına bağlıdır. Bu durumun görülmesi, köpeğinizin yeme alışkanlığında bir değişim yapmanız gerektiğini gösterir. Hızlı ya da çok fazla yemek köpeklerin midesini rahatsız edebileceği için hıçkırığın en önemli nedenleridir. Bu sebeple de köpeğinizin nasıl yemek yediğini gözlemlemeniz gerekir.

Köpeklerde Hızlı Yemek Yeme Hıçkırığa Neden Olur

Köpeğinizin çok hızlı şekilde yemek yemesi, hıçkırmasına neden olabilir. Hızlı şekilde yemek yerken çok faza hava yutarlar. Bu nedenle de yemek yedikten kısa süre sonra hıçkırmaları mümkündür. Bunu önlemek için köpeğinizin mama kabını değiştirebilirsiniz. Ya da ona daha sık şekilde ve daha az şekilde mama verebilirsiniz.

Hızlı yeme alışkanlığını düzene sokmak için köpeğinizin mama kabını değiştirmeniz tavsiye edilir. Köpeğinizin derin bir mama kabından hızlı şekilde yemek yemesi, mide rahatsızlıklarına da neden olabilir. Çok sayıda mamayı tek seferde yutan köpeğiniz mamaları çok iyi şekilde çiğnemez. Bu da karın ağrısına neden olabilir. Ayrıca hızlı şekilde yiyen köpeğiniz bu sırada mama ile birlikte hava da yutar. Bu da hem gaz problemlerine hem de hıçkırığa neden olabilir.

Derin mama kapları yerine düz mama kaplarını tercih etmeniz, köpeğinizin tek seferde daha az mama yemesine yardımcı olacaktır. Tepsi gibi düz kapları seçmeniz, onun daha yavaş yemesini sağlayabilecektir. Ayrıca köpeğiniz çok fazla acıktığı için de hızlı şekilde yiyor olabilir. Bunu önlemek için de ona daha sık şekilde mama vermeniz mümkündür. Gün için üç kez mama veriyorsanız bunu iki katını çıkarıp toplam mama miktarını sabit bırakmanız hem köpeğinizin dengeli beslenmesini hem de rahatsızlıklar yaşamasını engelleyecektir. Bu sayede her mama yediğinde azami miktarda acıkmış olacaktır.

Köpeklerde Fazla Yemek Hıçkırmaya Neden Olur

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de çok fazla yemek yemek hıçkırmaya neden olur. Köpeğinizin çok fazla yemesini istemiyorsanız hazneli ve saatine göre mama veren mama kaplarını ya da tepsi şeklindeki düz mama kaplarını tercih etmeniz mümkündür. Bu mama kapları köpeğinizin çok fazla yemesini önleyeceği gibi yeterli ve dengeli beslenmesini de sağlayacaktır. Ayrıca hava yutmasını da engelleyecektir.

Köpeklerde Psikolojik Nedenlere Bağlı Hıçkırma

Köpeklerin de psikolojik nedenlere bağlı şekilde hıçkırması mümkündür. Çok korkmaları, stres altında olmaları, heyecanlanmaları ve daha pek çok durum hıçkırığı tetikler. Köpeklerin yabancılar ile iç içe olması, tehdit hissetmesi gibi pek çok neden hem stres hem de korku etkeni olabilir. Bu durumlardan uzak olmak ise köpeğinizin hıçkırmasını önleyebilir.

Köpeklerde Hıçkırık Nasıl Giderilir?

Köpeğinizde görülen hıçkırık durumu genellikle ciddi olmayan anlık problemlere işaret eder. Bu kimi zaman anlık bir sindirim problemi, kimi zaman da psikolojik bir anlık sorundur. Bu durumlar önlendiği zaman dahi hıçkırık görülmesi olasıdır. Hıçkırık anında ise köpeğinizi sakinleştirmeniz gerekir. Onun hıçkırdığı için korkması mümkündür. Onun yanında olarak ve ona ilgi göstererek onu sakinleştirin.

Ayrıca yeme alışkanlıklarını düzene sokmanız, olası rahatsızlıklara karşı kontrollerini ve aşılarını yaptırmanız da hıçkırık oluşmasını önleyecektir. Köpeğinizin her türlü stres faktöründen uzak olmasını sağlayın ve hıçkırmanın oldukça normal olduğunu bilin. Bu durum paniğe kapılmayı gerektirmez. Bu nedenle de eğer farklı belirtiler görürseniz veterinerinize başvurmaktan çekinmeyin ancak hıçkırıkların da genel olarak ciddi bir problem olmadığını unutmayın.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap