Köpeklerde Zehirlenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerde zehirlenme sık olmasa da her köpeğin başına geleceği olumsuz durumlardan biridir. Köpekler meraklı hayvanlardır. Bu nedenle de evdeki çeşitli eşyaları, bozuk yiyecekleri, otları, böcekleri ve buldukları hemen hemen her şeyi meraklarından dolayı yiyebilirler. Köpeğiniz zehirleyici bir şey yediği zaman ise kusma, öksürük ve benzeri belirtiler ile bunu belli edecektir. Köpeğinizin herhangi bir şeyden dolayı zehirlendiğini düşündüğünüz zaman öncelikli olarak kusup kusmadığını kontrol etmeniz gerekir. Köpekler kimi zaman refleks olarak zehirli bir yiyecek yedikleri zaman kusma eğilimi gösterirler. Peki, köpeğiniz zehirli bir şey yerse yapmanız gerekenler nelerdir? Köpeğinizin zehirlenmesi durumunda ne yapmalısınız?

Köpeğiniz Zehirli Bir Şey Yerse Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Köpeğinizin zehirli bir şey yemesi durumunda öncelikli olarak kusup kusmadığını kontrol etmeniz gerekir. Köpeğiniz zehirli ya da midesini etkileyecek bir şey yerse kusma davranışı gösterecektir. Eğer kusuyorsa köpeğinizin bir nebze daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Bu zehirleyici nesne köpeğinizin sindirmesine izin vermeden çıkarılır.

Köpeğinizin zehirlenmesine neden olacak şeyleri tüketmesi durumunda kustuğunu gözlemlerseniz mutlaka veteriner desteği almanız gerekir. Eğer kusmadığını görürseniz köpeğiniz öksürük, baygınlık gibi belirtiler gösterir. Bunu gördüğünüz zaman köpeğinizi vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz gerekecektir.

Köpeğinizin Zehirlenme Durumunda Ne Yapmalı?

Köpeğinizin zehirlendiğinden şüphe ediyorsanız ve kusmadığını görürseniz köpeğinizin vücudunda hala zehirleyici içeriğin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu durumda köpeğinizin vücudundan zehirleyici ürünün çıkarılması için veteriner desteği almanız iyi olur.

Köpeğiniz kustuysa kısa bir süre köpeğinizi izlemeniz gerekir. Eğer zehirleyici etkiye sahip olan nesne ya da yiyecekten çok miktarda yediyse hepsini çıkaramama ihtimali vardır. Bu durumda köpeğinizde zehirlenme belirtileri de devam edecektir. Eğer belirtilerin devam ettiğini görürseniz vakit kaybetmeden veterinere gitmek gereklidir.

Köpeğinizin hangi maddeden zehirlenmiş olabileceğini araştırmanız gerekiyor. Deterjanlar, kimyasal temizlik ürünleri, otlar, çiçekler, çeşitli yiyecekler ve daha pek çok nesne köpeklerde zehirlenme nedeni olur. Bu nedenle de zehirlendiğini fark ettiğiniz hayvanınızın neye bağlı olarak zehirlendiğini anlamanız gerekir. Buna bağlı olarak müdahale edebilirsiniz.

Köpeğiniz kimyasal ya da organik maddelere bağlı şekilde zehirlendiyse acilen kusturulmalıdır. Kimyasal maddeler nedeniyle zehirlenen köpeklerde genellikle kasılma ve titreme gibi belirtiler olur. Bu durumda kusturmak, köpeğinizin o maddeyi vücudundan atmasına yardımcı olacaktır. Aksi takdirde bu maddeler mide ve sindirim sistemlerine büyük ölçüde zarar verir.

Köpeğinizin asit içerikli bir maddeden zehirlenmiş olabileceğini düşünüyorsanız asla onu kusturmaya çalışmamanız gerekir. Bu durumdayken onu kusturmaya çalışmanız asitli maddenin soluk ve yemek borularını yakmasına neden olacaktır. Eğer asitli bir madde tarafından zehirlenmiş olan köpeğinizi kusturursanız köpeğinize ciddi hasarlar verebilirsiniz.

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Köpekler zehirlendikten kısa süre sonra çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtiler köpeklerin vücutlarına giren zehirleyici etkiye sahip olan yabancı maddenin sindirime karışması ile de görülebilir. Köpeklerde zehirlenme belirtileri genel olarak şunlardır:

  • İshal
  • Kusma
  • Aşırı salya akıntısı
  • Heyecan
  • Titreme
  • Kasılma
  • Ağız, burun ya da anüsten kan gelmesi
  • Uyuşukluk
  • Ağızda yaralar
  • Ağız köpürmesi
  • Felç
  • Nöbetler
  • Koma

Bu belirtilerin her biri köpeklerde zehirlenme belirtilerindendir. Özellikle de titreme ve kasılmalar sıklıkla görülür. Köpeğinizin anlık hareketlerinde bu şekilde değişimler fark ederseniz hangi etkenden zehirlenmiş olabileceğini anlamak için etrafa bakmanız önemli. Bu sayede zehirlenme etkenini tespit ederek buna uygun müdahaleyi anlık olarak sağlayabilirsiniz.

Zehirlenme durumunu gözlemlediğinizde yapmanız gereken ilk şey veterinerinizi aramak olmalıdır. Veterineriniz sizden zehirlenme etkenini belirlemenizi ister. Bu sayede doğru müdahaleyi anlık olarak gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında ise kontrol ve ek müdahaleler için veterinere kesinlikle gitmeniz gerekir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap