Köpeklerde Diş Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde diş hastalıkları genellikle düzenli şekilde bakımın yapılmamasından, dişlerin temizliğinin yapılmamasından ya da yanlış besin tüketiminden kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral eksikliği, eksik beslenme gibi pek çok nedene bağlı olarak da dişlerde rahatsızlıkların görülmesi mümkündür. Peki, köpeklerde diş hastalıkları ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Köpeklerde Diş Hastalıkları

Köpeklerde görülen diş hastalıkları genellikle diş bakımı ve temizliğinin doğru şekilde yapılmamasından kaynaklansa da bu rahatsızlıkların farklı nedenlerinin olması da olasıdır. Tedavinin nitelikli şekilde uygulanması için öncelikli olarak köpeklerde görülen diş hastalıklarının nedenlerini ortaya koymak gereklidir. Bu sayede doğru tedavinin uygulanması da mümkün olabilecektir.

Köpeklerde sıklıkla görülen diş hastalıklarını şu şekilde saymak mümkündür:

  • Diş taşları
  • Diş kırıkları
  • Plak
  • Diş Eti İltihaplanması
  • Çürükler

Bu diş rahatsızlıkları köpeklerde sıklıkla görülür ve özellikle de ağız ve diş bakımına bağlı olarak bu tür pek çok farklı rahatsızlığın ortaya çıkmasının mümkün olduğunu söylemek de mümkündür. Köpeklerde meydana gelen diş rahatsızlıklarının bir diğer önemli nedeni de beslenmedir. Örneğin diş taşlarının, çürüklerin ve plak oluşumunun en önemli nedenlerinden biri sürekli olarak yaş mama tüketimi olabilmektedir çünkü düzenli şekilde dişler temizlenmediği zaman dişlere yapışarak orada bakteri üretilmesine neden olan yaş mamalar, köpeklerde pek çok diş rahatsızlığının görülmesinin oldukça basit bir nedeni olabilmektedir.

Çürükler de köpeklerde sıklıkla görülür. Ancak çürükler çok iyi şekilde ağız ve diş bakımı ve temizliği yapılan köpeklerde dahi görülebilmektedir. Köpeğinizin diş yapısının güçsüz olması, çürük ve benzeri pek çok rahatsızlığa karşı da daha açık olmasına neden olur. Bu sebeple de köpeğinizin diş sağlığının güçlenmesi için gerekli vitmain ve mineralleri almasını sağlamak büyük öneme sahiptir.

Köpeklerde görülen diş rahatsızlıkları bazen diş eti problemleri de olabilir ve köpeklerdeki diş eti problemleri de aslında beslenme ile ilgili problemlerdir. Bu nedenle de diş ve ağız sağlığı konusunda beslenmenin önemi oldukça büyüktür.

Köpeklerde Diş Sağlığının Korunması İçin Yapılması Gerekenler

Köpeklerin diş sağlığının korunması için aslında yapılması gereken en önemli şey, köpeklere kemik vermemek olacaktır. Köpekler kemik yedikleri zaman dişlerinde kırıklar oluşabilir, boğazlarında yaralanmalar meydana gelebilir, ağız içinde ve diş etinde yaralanmalar oluşabilir. Bu tür durumlara engel olmak için köpeklerin çok sert ürünleri yememesi, kemik tüketmemesi, yemek için uygun olmayan nesneleri ısırmaya ya da yemeye çalışmaması gerekir.

Köpeklerin ağız ve diş sağlığını korumak için temizlik ve bakımın yanı sıra dişlerini kaşımaları ve güçlendirmeleri için köpeklere havuç ya da ısırma oyuncakları vermek mümkündür. Isırma oyuncağı almadan havuç gibi ürünlerle de hem diş temizliğinin hem de sağlığının korunması mümkündür ancak yine de sürekli olarak havuç verilemeyeceği için ona ısırmaya uygun bir oyuncak almakta yarar vardır.

Köpeklerde görülen bu rahatsızlıkların her birinde farklı bir tedavi yöntemi uygulanması mümkündür. Örneğin plak oluşumu gibi durumlarda dişler temizlenir, bu sayede köpeklerin farlı rahatsızlıklara sahip olmasının önüne geçmek de mümkün olur. Diş kırığı gibi durumlarda köpeklerin ağzının iç dokusuna zarar vermemesi için törpüleme gibi farklı işlemlerin uygulanması ya da kırığın boyutuna göre dişin çekilmesi dahi mümkündür.

Diş eti iltihaplanması gibi durumlarda genellikle tüketilen yiyeceklerde değişiklikler yapılabilir, ilaç desteği sağlanabilir ve bazı durumlarda antibiyotik verilmesi dahi tavsiye edilebilir. Köpeklerde görülen diş hastalıkları kimi zaman ağrı, sızı ya da salya gibi belirtiler ile kendini göstereceği için kısa zamanda bunları fark etmek gerekir. Aksi takdirde iltihaplanma gibi durumların köpekleri ciddi şekilde etkilemesi mümkündür.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap