Köpeklerde Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Köpeklerde diş eti kanaması, diş fırçalama sırasında ya da yemek yedikleri esnada ağrılı ya ağrısız bir şekilde görülen yaygın köpek diş eti sorunları arasındadır. Birçok evcil hayvan sahibi, köpeğin dişlerini fırçalama veya profesyonel diş temizliği yapılaması gerektiğini fark edemez. Sonuç olarak dişlerde ve diş etlerinde tartar ve plak birikir ve diş eti iltihabı ve periodontal hastalık gibi diş rahatsızlıklarına yol açar.

Kanayan köpek diş etleri çoğu zaman bu koşulların ve iltihaplanmanın bir sonucudur. Köpeklerde diş eti kanaması genellikle kötü ağız hijyeninin bir göstergesi olduğunu biliyoruz. Fakat aynı zamanda diğer ciddi sağlık sorunlarının bir işareti de olabilir. Yavru köpeklerde diş kanaması, köpeklerde diş eti sorunlarının nedenlerine daha yakından bakalım…

Köpeklerde Diş Eti Kanaması Nedenleri

Birçok köpekte diş eti şişmesi sonucunda kırmızı görülen diş etlerinin zaman zaman kanamaya yol açtığı görülür. Bu durumum kontrolsüz iltihaplanmaya ve ağızda enfeksiyonlara neden olur. Köpeklerde dişlerin ve diş etlerinin renginin değişmesi gibi diğer diş sorunları da köpeğinizdeki ağız sağlığı sorunlarıyla bağlantılıdır. Siyah dil gibi belirtiler, olası ülserasyonlar, niasin eksikliği veya ciddi diş sorunları nedeniyle veteriner hekiminize görünmelisiniz.

Yaralanma sonucu, travmatik bir duruma bağlı diş etlerinin kanaması, köpek çiğneme çubuğundan kaynaklanabilir. Çiğneme çubukları köpeğinizin hassas diş etlerini yaralama sonucu kanatabilir.

Yabancı cisim yutulması meraklı bir köpeğin başına gelen en sık görülen bir durumdur. Özellikle yavru köpeklerde diş kanaması gördükleri her şeyi ağızlarına atıp çiğneme hevesinden kaynaklanmaktadır. Ağızlarına aldıkları yabancı cisimler hassas dişlerine zarar vererek darbe almasına yol açar.

Çikolata, antifriz ve diğer zehirli maddeler gibi zehirli bir şeyin yutulması potansiyel olarak köpek diş etlerinin kanamasına neden olabilir.

Ağız kokusu (kötü nefes) ile birlikte sağlıksız dişler ve diş etleri, yaşam süresini kısaltabilen, ağrıya neden olabilen ve tedavi edilmediği takdirde köpeğiniz için ölümcül olabilen diş hastalıklarından kaynaklanabilir. Diş eti veya diş eti iltihabı, kötü ağız hijyeninden kaynaklanan bakteri üremesinden kaynaklanır.

Köpeklerde diş etlerinin kronik iltihaplanmasına neden olan sistemik hastalıklar vardır. Örneğin; parazitler, bakteri, mantar enfeksiyonu ve ağız tümörlerinin etkisi.

Köpeklerde Diş Kaybı

Yaşlı köpeklerde sık görülen diş kaybı, kanamaya yol açar. Zamanla oluşan diş taşları, sonunda dişlerin düşmesine neden olur. Diş taşları dışında köpeğin dişlerinin döküldüğünü fark etmeniz durumunda sert bir şey yemiş veya çiğnemiş olabilir. Kırılan dişler, diş etine baskı yapmasından kaynaklı daha derine batacağı için ciddi sorunlara  ağzın diğer bölgelerini de yaralayacaktır.

Köpeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri

Köpeğin diş etinin kanadığını fark etmek için haftalık diş bakımı ve kontrol yapmanız daha erken teşhis etmenizi sağlar. Bunun dışında köpeğin gösterdiği bazı işaretler vardır, bunlardan en sık görülenleri:

  • Köpeğin salyasında, nesnelerde görülen kan,
  • Ağır ağız kokusu, kötü nefes en erken görülen işaretlerinden,
  • Kırmızı ve koyu şişmiş diş etleri,
  • İştahta azalma,
  • Yemek yerken inlemesi,
  • Kilo kaybı,
  • Kuru mama yemeyi reddetmesi

Köpeğimin Diş Etleri Ne Renk Olmalı

Sağlıklı bir köpeğin diş etlerinin rengi açık pembe renginde olmalıdır. Bazı hastalıklar köpekte diş etlerinin renk değiştirmesine neden olur. Bunlardan biri diş eti iltihabı, bakterilerden oluşan plakların yol açtığı hastalıktır. Diş eti iltihabına ayrıca vücudun ağız bağışıklık sisteminin dişlerdeki plak bakterilerine tepki vermesi neden olur.

Eğer köpeğin diş etleri soluk veya beyazsa, bu anemi belirtisidir. Diş etleri maviyse, bu genellikle köpeğinizin oksijen almadığı anlamına gelir. Bir köpeğin diş etleri sarıysa, karaciğer hastalığına neden olan bakteriyel bir enfeksiyon olan Leptospirosis. Aynı zamanda karaciğer hastalığının bir belirtisi olabilen sarılık.

Köpeklerde Diş Eti Kanamasını Önleme Yolları

Kanayan köpek diş etleri, kırmızı diş etleri, iltihap, gevşek dişler ve diğer kötü ağız hijyeni belirtileri; köpeğinizin dişlerini düzenli bir şekilde fırçalamak ve diş temizliği yaptırmalısınız. Köpek dişlerinin düzenli fırçalanması, sağlık diş etlerini uyararak plakları temizleyerek tartar birikmesini önlemiş olursunuz. Haftada en az 2 defa köpeklerin dişleri fırçalanmalı ve diş ipiyle derin bir temizleme yapılmalıdır.

Köpeklerde Diş Eti Kanaması Tedavisi

Veteriner hekiminiz genel anestezi altında tam bir diş muayenesi yapacak ve uygun tedaviyi belirlemek için diş röntgeni çekecektir. Yapılan muayene sonucunda diş yüzeyindeki plak ve tartarın iyi temizlenmesinden periodontal cerrahi gerek görülürse zarar veren dişlerin çekilmesi gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap