Köpeklerde Barf Beslenme Şekli Nedir, Nasıl Yapılır?

Köpeklerde barf beslenme biologically Appropriate Raw Food açılımına sahiptir. Barf beslenme şekli, köpeklerin tüketimine uygun olan gıdaların çiğ şekilde verilmesidir. Bu beslenme şekli hayvan sahipleri tarafından onların doğalarına en uygun olan beslenme şekli olarak görülmektedir. Doğal yaşamda köpek ve kedilerin pişmiş gıdaları tüketmesi söz konusu değildir. Bu nedenle de aslında doğal yaşama uygun bir beslenme şekli olduğunu söylemek mümkündür. Yine de bazı gıdaların doğal yaşam ile birebir şekilde çiğ hali ile köpeklere verilmesi oldukça zararlı olma ihtimali vardır. Peki, köpeklerde barf beslenme şekli nedir?

Köpeklerde Barf Beslenme Şekli

Köpeğiniz için bu beslenme şekli aslında temelde köpeklerin tüketimine uygun olan her gıdanın çiğ şekli ile tüketilmesi anlamına gelmektedir. Yani köpeğiniz pişmiş ürünlerden ziyade çiğ ürünleri tüketir. Bu durumda kimi hastalıkların gözlemlenmesi mümkün. Yine de köpek sahipleri Barf beslenme şeklini onların doğasına daha uygun olduğunu düşünerek sağlıklı buluyorlar.

Köpeklerde barf diyeti genellikle evde mama hazırlanması gerektiği için biraz zahmetli görünür. Tüm besin içeriklerinin tüketimine olanak sağlar. Bunun için aslında Barf beslenme şekli köpeğiniz için oldukça sağlıklı bir diyet de diyebiliriz. Köpeğinizin alması gereken vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat içeriklerinin tamamını içeren bu beslenme şekli temelde sebze, meyve, et gibi farklı ürünlerin karıştırılması ile ortaya çıkar.

Barf beslenme şeklinde %50 oranında kemikli et, %20 oranında kemiksiz et, %10 sakatat, %20 oranında ise çiğ sebze, meyve, yumurta, yoğurt gibi içerikler hazırlanan mamanın içinde yer alır. Bu oranların dengeli şekilde olması, köpeğinizin her besin içeriğinden yeteri kadar alması için önemlidir. Mamaların içeriğinde balık yağı, ayçiçek yağı, zeytinyağı, tohum yağları da bulunur. Bu sayede köpeğinizin ihtiyaç duyduğu farklı yağları da mamasından alır.

Köpeklerde Barf Beslenme Şeklinde Protein Kaynakları

Farklı protein kaynaklarını içeriğinde barındıran bu beslenme şekli; tavuk, hindi, koyun eti, kuzu eti, çiğ balık, sakatat, yoğurt ve yumurta gibi farklı protein kaynakları kullanılarak hazırlayabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin sabit bir protein kaynağından beslenmesi yerine; farklı protein kaynaklarından ihtiyaç duyabileceği farklı mineral ve vitaminleri almasını da sağlamanız mümkündür.

Barf beslenme şeklinde etin ve protein kaynaklarının çiğ şekilde kullanılması pek çok hastalığın kaynağı olan bakterilerin de arındırılmamasına neden olur. Kimi durumlarda bu etlerin -18 derecede dondurulmuş olması ve sonrasında çözdürülerek tüketilmesi tavsiye ediyoruz. Ancak pek çok parazit ve parazit yumurtası ne yazık ki bu soğukta dahi etkinliğini koruyarak köpeğinizin hastalanmasına yol açar.

Çiğ et ve protein kaynaklarının tüketimi genellikle salmonella ve benzeri ölümcül rahatsızlıkların nedeni olabilir. Bu nedenle de Barf beslenme şeklinin kimi durumlarda köpeğiniz için zararlı olabileceğini söylemek mümkündür. Bu beslenme şeklini uygularken bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Köpeklerde Vitamin ve Mineral Kaynakları

Çeşitli sebze ve mevsim meyvelerini bu beslenme şeklinde etkili şekilde kullanmanız mümkündür. Köpeğinizin alerjisi olmadığını bildiğiniz, sağlığı için katkı sağlar. Farklı vitamin ve mineral kaynakları bu beslenme şeklinde çiğ halleri ile tüketilebilirler. Yine de çeşitli meyve ve sebzeleri kullanmadan önce veterinerinize danışmanız ve bilgi almanız önemlidir. Köpeğinizin sağlığına olumsuz etkide bulunabilecek olan farklı meyve ve sebzelerin tüketilmemesi gereklidir. Bu nedenle de aslından doğal mineral ve vitamin kaynağı olan sebze ve meyvelerden köpeğinizin sindirimine uygun olanlarını seçmeniz gerekir.

Köpeğinizin taze meyve ve sebzeler ile beslenmesi aslında Barf beslenme şeklinde oldukça önemlidir. Bu sayede en taze sebze ve meyvelerden yeterli ve dengeli şekilde vitamin ve mineral içeriklerinin alınması da mümkün olur. Ayrıca bu ürünler köpeğinizin mamasının lezzet kazanması için de oldukça etkilidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap