Köpekler Neden Topallar: Köpeklerde Topallama Geçer mi?

Köpekler neden topallar? Köpeklerin topallaması köpek sahipleri için tedirgin edici bir durumdur. Köpeğin birden topallamaya başlaması, yürüyememesi gibi şikayetler duyulur. Köpeklerin topallaması tıpkı insanlarda olduğu gibi ağrı ve acıya verilen bir yanıt olur. Topallayan bir köpek için veteriner hekim muayenesi gereklidir. Bazı durumlarda fiziksel muayene ile bazı durumlarda ise daha gelişmiş tanı yöntemleri ile topallamanın nedeni bulunur.

Köpeklerin topallaması sıklıkla görülen, kronik hastalıklar ya da akut yaralanmalar sonucu ortaya çıkan, bir veya birden fazla uzvun kullanılmaması ile karakterize olan bir durumdur. Acı, ağrı ve uzvun işlevlerinin kaybedilmesi sonucunda ortaya çıktığı için topallama sıklıkla görülse de önemli görülmesi gereken bir problem. Köpeğinizin topalladığını fark ettiğinizde veteriner hekiminize danışarak bu problemin ne zaman ortaya çıktığını ve ne gibi durumlarda şiddetinin arttığını gözlemlemelisiniz.

Köpekler Neden Topallar: Köpeklerde Topallama Nedenleri

  • Pati Yaralanmaları: Köpekler ihtiyaçlarını karşılamak ve egzersiz yapmak için sıklıkla dışarıya çıkan ve farklı zeminlerde yürüyen canlılardır. Zemin üzerinde bulunan diken, tahta parçası, çivi ya da cam gibi şeyler köpeklerin patilerini yaralayabilir. Bu durum yürümelerine engel olarak topallamalarına neden olur. Pati yaralanmalarının kısa sürede teşhis edilip enfeksiyon oluşmasına izin verilmemelidir. Pati yaralanmaları ısırıklar, hayvan sokmaları, donma ve ayak tırnaklarının uzayıp kırılması gibi nedenlerle de meydana gelir.
  • Eklem Hastalıkları: Bazı rahatsızlıklar eklemlerde, iskelet ve kas sisteminde yıpranma sonucu topallamaya sebep olur. Özellikle yaşlı köpeklerde meydana gelen topallama genellikle eklem hastalıkları sebebiyledir. Kalça displazisi, osteoartrit, dirsek displazisi, tendon hastalıkları, patellar luksasyon ve intervertebral disk hastalıkları uzuvların işlev kaybetmesine neden olur.
  • Kemik Hastalıkları: Bazı rahatsızlıklar köpeklerin kemiklerini doğrudan etkiler. Büyük ırk köpeklerin yürürken ağrı hissetmesine neden olan panosteit, hipertrofik osteodistrofi ve osteosarkom gibi kanser türleri kemikleri olumsuz yönde etkilemektedir.
  • Yaralanma ve Travmalar: Topallamaya sebep olan en yaygın durumlar travma ve yaralanmalardır. Kaza geçirilmesi ya da egzersiz yaparken meydana gelen burkulmalar, kemik kırıkları, bağ yırtıkları, omurga yaralanmaları ve eklem travmaları yaralanmaya neden olabilir. Şiddetli ve orta derecede topallama görülür. Köpekler genellikle zarar görev uzvu yere basmamaya çalışırlar. Köpeklerde sakatlık oluşmasını engellemek için dikkatli olmak ve köpeğin kondisyonunu arttırmak gereklidir.

Yavru Köpeklerde Topallama Nedenleri

Köpeklerde topallama meydana gelmesinin nedeni yaşa bağlı olarak değişebilir. 1 yaşından küçük köpeklerin doğuştan olan veya büyüme sırasında oluşan problemler de topallamaya neden olabilir. 12 aylıktan küçük köpeklerin topallama yaşamasının nedenlerinden ve hastalıklarından bazıları ise;

  • Kemik iltihabı
  • Doğumsal omuz çıkığı veya kısmi omuz çıkığı
  • Kemik ve kıkırdaktaki aşırı büyüme
  • Yumuşak doku travması
  • Beslenme yetersizliği
  • Kemik ya da eklem travması
  • Direk uyuşmazlığı (kemiklerin orantılı büyümemesi)

Köpeklerdeki topallamanın ihmal edilmemesi önemlidir. Topallamanın tıbbi müdahale gerektirip gerektirmediği bazı ek problemler ile belirlenebilir;

  • Ateş
  • Şiddetli kusma
  • Aniden ayağa kalkamama
  • Titreme
  • Kanama
  • Uzuvda belirgin şişlik
  • Uzvun hareket sırasında sürüklenmesi

Köpeklerde Topallama Tanı ve Tedavisi

Ani topallamalar da pati ve uzuvların takip edilmesi önerilir. Veteriner hekiminiz radyografiler kemiklerdeki kırıklığı ve diğer iskelet sorunlarını tespit etmeyi önerecektir. Kan testleri ile enfeksiyon olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Köpeklerde meydana gelen topallığın tedavisi nedenlerine göre farklı tedavi yöntemlerini gerektirir.

Köpeklerin birkaç gün için dinlenmesi yeterli olabilecekken bazı durumlarda cerrahi müdahale istenebilir. Veteriner hekiminiz testlere geçmeden önce köpeğinize fiziksel muayene yapacaktır. Veteriner hekiminize danışmadan köpeğinize fiziksel muayene yapmamalısınız. Ters müdahale sebebiyle köpeğinizin durumu daha kötü olabilir. Veteriner hekiminize gidene dek köpeğinizin oyun oynamasına ve egzersiz yapmamasına dikkat etmelisiniz. Zarar gören uzvun daha fazla zorlanması ciddi problemlere neden olabilir. Köpeğinize veteriner hekiminizin onayı olmayan hiçbir ilacı vermemelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap