Köpekler Nasıl Serinletilir? Köpeğinizi Sıcaktan Korumanın Yolları

Köpekler nasıl serinletilir? Köpekleri serinletmek özellikle yaz aylarında oldukça önemlidir. Köpekler terleyemez ve vücut ısılarını düşürmek istediklerinde nefeslerini kullanırlar. Bu nedenle sıcak günlerle başa çıkmaları çok daha zordur. Onları serinletmek ve sıcak çarpması geçirmelerine engel olmak gerekir. Sıcak çarpmaları köpeklerde ciddi hasara ve hatta ölüme dahi neden olabilmektedir. Köpekler nasıl serinletilir? Köpekleri serinletmek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz.

Köpekler Nasıl Serinletilir?

  1. Serin ve Gölgelik Alan

Köpeğiniz ev içerisinde vakit geçiriyorsa gün içinde evde kalmasını sağlayabilirsiniz. Dışarıda bulunan köpekler için ise gölge ve serin alanlar hazırlanmalıdır. Bulunduğu alanda vantilatör olması fayda sağlayacaktır.

Köpeğinize Bol ve Taze Su Verin

Köpeklerin özellikle yaz aylarında bol ve taze suya ulaşabilmeleri önemlidir. Bu nedenle her zaman temiz bir mama kabının içerisinde taze su bulunduğundan emin olmalısınız. Mama kabının hijyen şartlarına uygun olması köpeğinizin su tüketimini de arttıracaktır. Köpeğinizin az su içtiğini düşünseniz de ağzına su dökmeyi denememelisiniz. Döktüğünüz su köpeğinizin akciğerleri tarafından emilerek boğulmasına neden olabilir. Köpeğinizin dilini ıslatmayı deneyebilirsiniz.

Köpeğinizi Islak Havlu İle Serinletin

Köpekleri serinletmek amacıyla ıslak ve soğuk havlular kullanılabilir. Islak havluyu köpeğinizin bacaklarının altına, kalçasına ya da ensesine koyarak serinlemesini sağlayabilirsiniz. Havlu olmadığında oda sıcaklığında ki suyu köpeğinizin belli bölgelerine dökebilirsiniz.

Köpek Yatağı

Köpekler vakitlerinin çoğunu uyuyarak geçirirler. Fakat yaz aylarında uyumaları ve dinlenmeleri sıcak sebebiyle zorlaşmaktadır. Bu noktada köpeğiniz için serinletici köpek yatağı edinebilirsiniz. Serinletici köpek yatakları dokuları sebebiyle köpeğinizi uzun süre serinletecektir.

Sıcaktan Bunalan Köpeğinizle Yüzme Aktivitesini Deneyin

Köpekler hem suyu hem de yüzmeyi çok severler. Bu nedenle beraber denize, havuza ya da göl giderek köpeğinizin serinlemesini sağlayabilirsiniz. Şehir hayatında bu imkanlara sahip değilseniz köpeğiniz için bir köpek havuzu alabilirsiniz. Bahçeye koyacağınız bir köpek havuzu, köpeğinizin sık sık yüzerek serinlemesini sağlayacaktır.

Uzun Tüyler Sorun Yaratır: Köpeklerde Makas Tıraşı

Köpeklerin tüylerini kesmek pek önerilmese de makas tıraşı onların serinlemesi için uygun bir yöntemdir. Tüylerini tamamen kesmek köpekleri depresyona sokabildiği gibi derisinin zarar görmesine de neden olabilir. Fakat makas tıraşı ile sadece tüylerinin kısaltılması mümkündür.

Köpeklerde Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Şart

Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için egzersiz yapmaları şarttır. Fakat sıcak yaz aylarında köpeklerin egzersiz yapması da oldukça güçtür. Özellikle öğlen vakitlerinde yapılan kısa bir yürüyüş dahi köpeğinizi kötü etkileyebilir. Bu nedenle egzersiz ve yürüyüşlerinizi akşam üstü ya da akşam saatlerinde yapmaya özen göstermelisiniz. Böylece egzersizleri aksatmayarak köpeğinizin yaşam kalitesini de düşürmemiş olacaksınız.

Aşırıya Kaçmamak Şartıyla Klima veya Vantilatör

Köpeğinizi üşütmemek kaydıyla bulunduğu ortama klima ya da vantilatör yerleştirebilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin bulunduğu ortamın havalandırılması da oldukça önemlidir. Aksi halde köpeğiniz sıcak havadan bunalır ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Köpeğinizin bulunduğu ortam hem serin hem de havalandırılmış olmalıdır.

Köpeklerde Sıcak Çarpması Belirtileri

  • Hızlı nefes alıp vermesi
  • Ağzında ya da gözlerinde koyu renkli mukus
  • Kusma
  • Bitkinlik, halsizlik
  • Kanlı ishal
  • Aşırı zayıflık
  • Nöbetler
  • Bilinç Kaybı

Sıcak Çarpmasından En Çok Etkilenen Köpekler

Bazı köpeklerin sıcak çarpmasından etkilenme riski daha yüksektir. Bu köpeklere özellikle dikkat edilmesi önerilmektedir;

  • Obez köpekler
  • Bebek ya da genç köpekler
  • Solunum problemi olan köpekler
  • Yaşlı köpekler
  • Pug, bulldog veya boxer gibi burunu düz olan köpekler

Köpeklerde Sıcak Çarpması Tedavisi

  • Köpeğinizi vakit kaybetmeden en serin yere götürmelisiniz.
  • Vücut ısısını ölçmek için rektal bir termometre kullanabilirsiniz. 38 ila 41 derece arası köpeğinizin aşırı sıcaktan bunaldığı anlamına gelmektedir. 41 ve üstü ise sıcak çarpması yaşadığının kanıtıdır.
  • Köpeğinize su içirmeye çalışmalısınız. Fakat suyu kendi içemiyorsa zorlamamanız gerekir.
  • Köpeğinizi su ile serinletmeyi denemelisiniz. Suyun aşırı soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz. Buz küpleri yedirmek gibi vücut ısısını çok hızlı düşürecek yöntemler uygulamanız köpeğinizin şoka girmesine neden olabilir.
  • Köpeğinizi direkt suya sokmayı deneyebilir ya da ıslak bir havlu ile sarabilirsiniz.
  • En kısa zamanda profesyonel yardım almasını sağlamalısınız.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap