Köpeklerin Dişleri Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerin Dişleri Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Köpeklerin dişleri tıpkı insanlarda olduğu gibi yavru iken çıkmaya başlar. Diş çıkarma, 1 – 3.5 aylık olana kadar devam eden bir süreçtir. Ancak bu dişler, kalıcı değildir. Köpekler, asıl dişleri 3.5 aylık olduktan sonra süt dişlerinin dökülmesi ile yavaş yavaş çıkarırlar. Yaşamları boyunca onlar ile kalacak dişleri bu dönemde çıkarmaya başlarlar. Köpeklerde diş çıkarma dönemi, yavruluktan sonraki dönem denebilir.

Köpeklerin Dişleri Neden Dökülmektedir?

Köpeklerin dişlerinin dökülmesi, olağandışı durumlar haricinde endişelenecek bir durum değildir. Köpeklerde diş çıkarma, aynı insanlarda olduğu gibi gerçekleşmektedir. 3.5 aylık bir köpek yavrusunun diş dökme dönemi başlar ve yeni dişler çıkarır. Dökülen dişlerin yerine daha sağlıklı, düzgün ve yaşam boyu köpeğiniz ile kalacak olan dişler çıkar. Anne sütünden kesilmeye başlayan köpekler, daha sert besinleri yiyebilmek amacı ile diş çıkarırlar. Anne sütü ile beslenen köpeklere sert besinler verilmez. Verilmesi halinde köpeklerin sağlığına zarar verebilirler.

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerin diş bakımı, sağlık açısından dikkat edilmesi ve uyulması gereken bir rutindir. Köpeklerde dişlere iyi bakılması halinde diş çürümesi gibi problemler ile karşılaşılması söz konusu olmaz. Diş bakımına ek olarak köpeklerde doğru beslenmeye de oldukça önem verilmesi gerekmektedir. Köpeğinizi beslerken kuru mama vermeniz, diş sağlığı için en iyi seçim olacaktır. Sürekli yaş mama ya da yumuşak gıdalar ile beslenen köpeklerde diş sorunları daha sık görülmektedir. Çünkü yumuşak gıdalar, dişlerde daha kolay bir şekilde birikir. Biriken bu tabakalar, zamanla ağız içerisinde bakteri, tartar ve plak oluşumlarına sebep olarak dişlerin çürümesine neden olur. Veteriner hekiminizin önerdiği miktarlarda köpeğinize ölçülü bir şekilde yaş mama verebilirsiniz. Köpeğinizin ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal etmemeli, düzenli olarak veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Yetişkin Bir Köpeğin Dişleri Dökülür Mü?

Yetişkin bir köpeğin dişlerinin dökülmesi durumu anormal bir durumdur. Eğer ki diş değiştirme dönemi biten bir köpeğin tekrar dişlerinin dökülmesi durumu söz konusu ise mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Aksi takdirde var olan problem, ertelendikçe daha da büyüyebilir ve diş kaybı sayısı artış gösterebilir. Eğer ki yetişkin bir köpekte diş dökülmesi söz konusu ise bunun sebebi çürükten kaynaklı olabileceği gibi diş eti hastalığı kaynaklı bir neden de olabilir. Aynı zamanda köpeğin ağız içerisinde meydana gelmiş yaraları varsa da diş dökülmesi görülebilir.

Köpekler Diş Çıkarırken Isırırlar Mı?

Köpekler diş çıkarma döneminde ısırma eğilimi gösterebilirler. Yavru köpeklerin diş çıkarma dönemlerinde ısırganlık durumu oldukça yaygındır. Diş çıkarma sebebi ile yavru köpeklerin damakları kaşınır. Bu kaşınma, yavru köpeklerin sürekli bir şekilde bir şeyleri ısırma isteğini arttırır. Bu yüzden de diş çıkarma döneminde ısırma durumu normal karşılanır. Bu durumun aşırı olduğunu düşünürseniz veteriner hekiminize başvurmakta fayda vardır.

Köpekler Diş Çıkarma Döneminde İştahsız Olurlar Mı?

Köpekler diş çıkarırken iştahsızlık yaşayabilirler. Kedi ve köpekler, tıpkı insanlarda olduğu gibi süt dişlere sahiptir. Bebeklerde diş çıkarma döneminde huzursuzluk, diş kaşınma ve iştahsızlık gibi durumlar gözlenirken yavru köpeklerin diş çıkarma dönemlerinde de bu sorunlar gözlenir.

Köpeklerde Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanmalıdır?

Köpeklerde diş fırçalamaya başlama yaklaşık olarak köpeğiniz 2 – 4 aylıkken tavsiye edilir. Köpeğinizi 2 – 4 aylık iken diş fırçalama rutini oluşturmanız, köpeğinizin ağız ve diş bakımı açısından oldukça faydalı ve önemli olacaktır. Yetişkin köpekleri diş fırçalamaya alıştırmak, yavru köpekleri alıştırmaktan daha zordur. Veteriner hekiminizden bu konu hakkında bilgi almanızı tavsiye etmekteyiz.

Diş Çıkaran Bir Köpek Nasıl Beslenmelidir?

Diş çıkaran bir köpeğin beslenmesi içerisinde şu besinlere yer verilmesi tavsiye edilmektedir:

  • Süt,
  • Lapa yiyecekler,
  • Yaş mamalar verilmelidir.

Süt, hem köpeğin karnının doymasını sağlar hem de çıkacak olan dişlerin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Yaş mama ve lapa besinler, köpeğin daha kolay bir şekilde çiğneyerek sindirmesini kolaylaştırmaktadır. Bu süreçte kuru gıdalardan uzak durulması oldukça önemlidir. Köpeğinizin özel bir durumu olması halinde ise veteriner hekiminizle görüşerek uygun bir beslenme programı hazırlamanız önerilmektedir. Köpekler, 3.5 – 4 aylık iken diş dökme dönemi başlar. Yerine ise yeni dişler çıkmaya başlar. Bu dönemde köpeklerin beslenmesi oldukça önemlidir. Köpekler, anne sütü ile beslenmek zorundadırlar. Eğer ki köpeğin annesi yoksa daha farklı besinler ile beslenmesi gerekmektedir.

Köpeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanır?

Köpeklerin diş fırçalaması için öncelikle köpekleri alıştırmak gerekmektedir. Köpeğinizi sakinleştirmek ve alıştırmak için bol bol güven vermeniz bu süreçte en önemli adımdır. Köpekler için özel olarak üretilmiş diş macunundan minik bir parça tadına bakmasına izin verip ardından buna alıştırmak için dişine hafif bir şekilde masaj uygulayabilirsiniz. Köpeğiniz başlangıçta bu durumdan hoşnut kalmayabilir ancak sabırlı olarak bu işleme devam etmeniz önemlidir. Dişlerin diş eti ile birleştiği bölgelere özellikle masaj yaparak dairesel bir şekilde fırçalayın. Fırçalamayı bitirmeye yakın yerinden çıkardığınız herhangi bir plağı temizlemek adına ağzın içini dikey yönde fırçalayın. Diş taşlarını azaltabilen ve periodontal hastalıkların başlamasını engelleyen özel bir formül ile üretilmiş köpek mamaları ve köpek bisküvileri de piyasada bulunmaktadır. Bu ürünler, köpeğinizin her gün dişlerinin fırçalama işlemi uygulandığından emin olmak için tercih edilen bir yöntemdir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpekler Mama Harici Ne Yer?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap