Köpek Pasaportu Nasıl Çıkartılır? 2022 Köpek Pasaport Ücretleri

Köpek pasaportu her evcil hayvan sahibinin çıkarması gereken önemli belgelerden biridir. Yurt dışına çıkmaya karar verdiğinizde köpeğinizi yanınızda götürmek için köpek pasaportu almanız zorunludur. Nasıl ki bizlerin uçuş için gerekli belgelere ihtiyacı var, evcil hayvanların da belgesi olması gerekiyor. Köpeğinizle beraber tatil planları yaparken en az 4 ay öncesinden birtakım belgeleri tamamlamalısınız. Çeşitli prosedürler gerektiren köpek pasaportu işlemleri sırasında sabırlı olmanızı ve çok sevdiğiniz dostunuz ile beraber tatilin güzel geleceğini düşünün ki hemen pes etmeyin.

Evcil Hayvan Pasaportu Neleri İçerir? Köpek Pasaportu Nereden Alınır?

Köpeğinizi sahiplendiğiniz ilk gün veteriner hekiminize giderek köpek pasaportu çıkarmalısınız. Böylece köpeğin olması gereken aşılarını, parazit kontrollerini evcil hayvan pasaportundan rahatça takip edebileceksiniz. Köpeğinizin doğum tarihi, mikroçip numarası, hangi aşıları olduğu ve sahibi hakkında temel bilgileri içerir. Köpeğe yapılan işlemlerin hangi veteriner tarafından uygulandığı da pet karnesine işlenir. Böylece AB onaylı evcil hayvan pasaportuna köpeğiniz hakkında detaylı bilgilerin kaydedilmesi yapılır.

Evcil hayvan pasaportunu çıkarmaları konusunda hayvan sahiplerine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu kılmıştır. Kedi, köpek ve gelincik besleyen kişilerin ayrıca mikroçip taktırması da gerekmektedir.

Neden Evcil Hayvan Pasaportu Çıkarılır?

Köpeğiniz için pasaport çıkarmanın en önemli nedeni hayvana ait tüm bilgilerin bakanlığın sistemine aktarılması ve yaşamasına uygun görülmesini sağlar. Aşılarının düzenli yapılması, kaybolduğunda ya da sokağa terk edildiğinde sahibiyle iletişim kurmak amaçlanır. Böylece bilinçsiz hayvan sahiplenmenin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Bunların yanında köpeğinizi yurt dışına çıkarmak için aşılarının, ırk bilgilerinin, herhangi bir hastalık taşımadığı belgelenir. Eğer başka bir veteriner hekime giderseniz önceki hekimin köpeğe ne gibi işlemleri yaptırdığını görülür. Avrupa ülkelerinden birine seyahat etmek isterseniz yine pet pasaportu olmadan köpeğinizi yanınızda getiremezsiniz.

Köpek Pasaportu Aldıktan Sonra Dikkat Etmeniz Gerekenler

Köpeğinizin 2 aylıktan sonraki dönemlerinde düzenli aşılarının yaptırılması. Yasal olarak yapılması gereken köpeklerde kuduz aşısı kesinlik yapılıp karneye işlenmesi şart!

Yine yasal olarak zorunlu hale gelen mikroçipi taktırıp çip numarasını karnesine işletmeniz.

Her veteriner ziyaretinde yapılan aşıları ve markasını veteriner hekiminizden doldurmasını isteyin.

 Yurt dışına çıkacaksınız köpeğinizden kan örneği alınmak üzere veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Yurt dışı için çıkış formunu veteriner hekiminize doldurtun. Kan örneğini, köpek pasaportunun fotokopini testin yapılacağı yere gönderilecektir. Bir hafta içinde test sonuçları çıkacaktır. Bu test sonucundan sonra kuduz aşısı yapıldığı günden itibaren 3 ay bekleme süresi vardır. Sonrasında yurt dışına çıkabilirsiniz.

Kuduz aşısını olan köpek 3 ayını doldurduktan sonra bulunduğunuz ildeki Tarım Bakanlığı ve İlçe Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Buradaki formu doldurduktan sonra ücretini ödeyip köpeğiniz için hazırlanan raporu teslim alabilirsiniz.

Raporu teslim aldıktan sonra 10 gün geçerliliği vardır. Bu süre içinde yurtdışı uçuşunu gerçekleştirmelisiniz.

Köpek Pasaportunun Geçerlilik Süresi


Yurt dışına çıkmak için köpeğinizin işlemlerinde herhangi bir sorun olmayıp her şey tamamlandığında en az 3 ay geçerliliği vardır. Köpeğinizin pet pasaportunun süresini başlatmadan önce veteriner hekiminize gidip yurt dışına gideceğinizi söylemeniz önemli. Gideceğiniz tarihe kadar köpeğin olması gereken bütün tetkikleri belirleyecektir.

Evcil Hayvan Pasaport Ücreti

Köpeğe pasaport çıkartmak isteyen hayvan sahiplerinin en çok merak ettikleri pet pasaport ücreti konusudur. Ne yazık ki ülkemizde vergiler ve kdv oranlarında sürekli değişiklik olduğu için pet pasaport ücretleri de artış görülmektedir. Köpeğinizin kan örneğini gönderdiğiniz Tarım Bakanlığı’na bağlı veteriner laboratuvarlarında ödenmesi gereken pet pasaport ücreti vardır. Bu ödemeyi yaptıktan sonra dekont almayı unutmayın. Dekont almadan kan örneği laboratuvara gönderilmemektedir. Önce ücretini yatırın sonrasında dekont ile beraber işlemin daha hızlı gitmesi için testin gönderilmesini sağlayın. Köpek pasaport ücreti yaklaşık 650 tl’ye yakın bir ödemesi mevcuttur. Aldığınız dekontun açıklama kısmına Kuduz  Titrasyon Testi yazılması gerekiyor. Buna da ayrıca kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Güncel evcil hayvan pasaport ücreti için veteriner hekiminize sorarak öğrenebilirsiniz.!!!  

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap