Köpek Isırması: Köpeklerde Isırma Problemi Ve Çözümü

Köpek ısırması sorunu her köpekte görülen çok yaygın davranış sorunlarından bir tanesidir. Köpeklerin ısırma sorunu nedeniyle uzmanlardan, veterinerlerden ve eğitmenlerden sık sık yardım istenmektedir. Köpek ısırması birçok farklı nedenden kaynaklanabilen ve çeşitli koşullar altında gelişebilen bir davranıştır. Tüm hayvanlarda kendi alanlarını korumak, yavrularına sahip çıkmak ve kendilerini tehdit altında hissetmek gibi durumlar sonucunda agresif tavırlar görülebilir.

Köpekler sosyal yaşamları içerisinde pazarlık etmek ya da barışı sağlamak amacıyla saldırganlık eğilimi gösterebilirler. Köpek ısırması genellikle önce uyarılar ve ardından saldırıya dönüşmesi ile gerçekleşmektedir. Köpekler agresif tavırlar sergilerken bir anda çabalarını kesebilirler. Davranışlarını izlemek ve ısırma eylemini göstermeden önce verdiği işaretleri gözlemlemek gereklidir.

Köpek Isırması: Saldırganlık Öncesi Görülen Davranışlar

  • Tehditkar ve genizden gelen bir havlama
  • Temas kurmaksızın saldırmak üzere olduğu kişiye doğru eğilmesi
  • Diş gösterme, hırlama
  • Saldıracağı kişiye ağız atma
  • Vücudunun sert ve katı kesilmesi
  • Ciltte iz bırakacak şekilde seri şekilde ısırma
  • Isırıp sallama hareketi
  • Sürekli ısırmaya devam etmek
  • Morluğa ve yaraya neden olabilecek kuvvetli ısırma

Köpeklerde Saldırgan Davranışların Sınıflandırılması

Köpeğinizin agresif tavırlar sergilemesine neyin neden olduğu, nerede ve ne zaman tetiklendiği ve saldırganlığını durduran şeyin ne olduğu gibi konularında bilinmesi gereklidir. Bu sayede köpeğinizi sinirlendirecek koşulların neler olabileceğini daha net anlar ve önüne geçebilirsiniz. Köpeğinizin saldırgan tavırlarını belli gruplara ayırmak mümkündür.

  1. Korumacı Saldırganlık: Kendi grubunda ki köpekleri ya da aile üyelerinden birini herhangi bir tehdit karşısında korumak isteyebilirler.
  2. Sahiplenici Saldırganlık: Özellikle yiyecek ve oyuncaklarını sahiplenen köpekler, herhangi bir tehdit karşısında ısırma davranışı gösterebilirler.
  3. Bölgesel Saldırganlık: Köpekler atalarından gelen bir içgüdü ile kendi alanlarını ve bölgelerini koruyarak yaşamlarına devam etmektedir.

Köpekler Neden Isırır?

Annelik İçgüdüsü: Eğitimlerini başarıyla tamamlamış bir köpek bile yavrularını sahiplenirken agresifleşmeye meyillidir. Annelik duygusuna saygı duymak ve yavrularına fazla yaklaşmamak gereklidir.

Avcılık İçgüdüsü: Köpeğinizin yanından hızla geçen bir araba ya da insan köpeğinizin avcılık içgüdülerini ortaya çıkarabilir. Köpeğiniz ondan kaçan bir avın olduğunu hissedebilir. Bu durumun önüne geçmek için gerekli itaat eğitimlerinin verilmesi gerekir.

Korku: Birçok köpek posta memuru ya da veteriner hekimlerden hoşlanmamaktadır. Bunun nedeni ise köpeğinizin yabancılardan korkması olabilir. Köpeğiniz ani hareketler sonucunda korkarak da çevresine istemeden zarar verebilir. Bu nedenle köpeğiniz uyurken ya da dinlenirken ona karşı ani hareketlerde bulunmamak önemlidir.

Acı: Köpeklerde diğer tüm canlılar gibi canı acıdığında agresif olabilir. Köpeğinizin herhangi bir rahatsızlığı bulunuyorsa yaralı bölgesinden uzak kalmak gerekir.

Sahiplenme: Köpekler kendi eşyalarını koruma içgüdüsüne sahiptir. Aynı şekilde sahiplerini ve aile üyelerini de sahiplendikleri bilinmektedir. Sahiplenme içgüdüleri nedeniyle saldırgan tavırlar sergilemelerini istemiyorsanız, erken yaşta eğitimlerini tamamlamasını sağlamalısınız.

Köpek Isırması Nasıl Engellenir?

  • Köpeğiniz ısırma davranışı gösterirken onu bir oyuncağa ya da dikkatini çekebilecek herhangi bir eşyaya yönlendirmek etkili olabilir. Özellikle genç köpeklerde bu yöntem işe yaramaktadır. Tekrar ısırmaya çalıştığında ise sert bir ses tonu ile ‘’hayır’’ demelisiniz.
  • Köpeğiniz sizi ısırdığında canınız acıyormuş gibi sesler çıkartabilirsiniz. Özellikle yavru köpekler ısırmanın can acıttığını çıkardığınız sesler sayesinde anlayabilir ve hareketlerinden vazgeçebilirler.
  • Elinize bir eldiven takarak bu eldivenin üzerine köpeğinizin hoşuna gitmeyecek bir tat bırakmalısınız. Bu sayede köpeğiniz eldiveni ısırdığında aldığı kötü tat nedeniyle bu davranışı kısa sürede bırakacaktır.
  • Köpeğiniz sert şekilde sizi ısırdığında ona yüksek sesle ‘’hayır’’ deyin ve baş parmağınızı dilinin alt kısmına, diğer parmağınızı da çenesine koyabilirsiniz. Yaklaşık 10 saniye bu hareketi yaptığınızda köpeğiniz rahatsız olacak ve hareketini tekrarlamayacaktır. Bu hareketi çok sıkı yapmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Temel itaat eğitimi ile köpeğinize bırak ve hayır komutunu öğretmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede verdiğiniz komutla sizi ısırmaması gerektiğini öğrenecektir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap