Köpek Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı

Köpek Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Köpek ağız bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi takdirde köpeklerin çeşitli diş problemleri yaşaması mümkün olacaktır. Pek sık gözlenmese de köpeklerde de diş, diş eti ve ağız sağlığı konusunda problemler meydana gelebilmektedir. Diş eti iltihabı, tartar oluşumu, plak oluşumu gibi pek çok problem aslında köpeklerde de görülebilecek olan sorunlardır. Bu sorunlar ilk başlarda her ne kadar ciddi problemler olmasa da ilerleyen dönemde ağız sağlığının ciddi boyuta ulaşması ile kalp, böbrek gibi organlarda da rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu sebeple de erken dönemde diş ve ağız bakımının en iyi şekilde yapılması ve aslında kontroller sırasında da herhangi bir sorun olup olmadığının incelenmesi önemlidir.

Köpek Ağız Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpek ağız bakımı sırasında dikkat edilebilecek en önemli noktalardan biri dişlerin fırçalanmasıdır. Köpekler ilk başlarda dişlerinin fırçalanmasını istemeyebilir, bundan rahatsız olabilir ve hatta saldırgan davranışlar sergileyebilir ancak köpeğinizin dişlerini fırçalayacağınız zaman nasıl davranmanız gerektiğini bilirseniz dişlerini fırçalamanıza izin vermesi de mümkündür. Diş fırçalamadan önce köpeğinizin tüm enerjisini attığından ve yorulduğundan emin olun. Bu sayede saldırgan davranması ya da size karşı çıkması ihtimali de daha az olacaktır.

Köpeğinizi severek onun diş fırçası ve macunu ile tanışmasına izin verin. Sonrasında dişlerini fırçalamaya başlayın. Eğer izin vermezse ya da ters şekilde tepki gösterirse başka bir zamanda yeniden deneyin. Köpeğinizi diş fırçalamaya ikna etmeniz ilk zamanlarda yorucu, uğraştırıcı ve zor olabilir ancak zamanla köpeğiniz de dişlerinin fırçalanmasını dört gözle bekler hale gelecektir.

Köpeğinizin dişlerini fırçalamak için özel köpek diş macunlarını ve diş fırçalarını tercih etmeniz mümkündür. Bu fırçalar parmağa takılan fırçalarda olabilir, saplı fırçalar da. İlk olarak köpeğinizin de sizin de daha kolay alışması için parmağa takılan fırçaları tercih etmeniz mümkündür.

Köpeğin Ağız Bakımına Ne Zaman Başlanılmalı?

Köpeğinizin ağız bakımına yavruluk döneminde başlamak önemlidir. Bu sayede diş fırçalamaya daha kolay adapte olabilir ve buna tepki göstermemesi de mümkündür. Yavrular her olayı bir oyuna çevirebileceği için diş fırçalamak da onlar için çok eğlenceli bir aktivite olabilir. Bu sayede de köpeğiniz büyüdüğü zaman dişini fırçalamanıza tepki göstermeyecektir.

Çiğnenebilir oyuncakları tercih etmek de ayrıca köpeğinizin dişlerinin ve diş etlerinin temizlenmesinin yanı sıra güçlenmesine de katkı sağlar. Bu oyuncaklar köpeklerin sağlığına zararlı olabilecek maddeleri içermediği için köpeğiniz istediği zaman bunu çiğneyebilir. Bu sayede dişleri ve diş etleri güçlenmekle kalmaz, aynı zamanda da temizlenir. Bu oyuncaklar köpeklerin bulduğu herhangi bir nesneyi çiğnemesinden çok daha sağlıklıdır. Bu nedenle de köpeklere yavruluk döneminden itibaren çiğneme oyuncakları satın alınabilir.

Köpek Ağız Bakımında Gıdaların Önemi

Köpeklerin kuru mama yemesi genellikle yumuşak ve yaş mama yemesinden daha iyidir çünkü kuru mamalar dişlerde kalıntı bırakmaz ve dişlere yapışmaz. Yaş mamalar ise köpeklerin dişlerine yapışabilir ve kalıntılar nedeniyle dişlerde çürükler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra dişlerde temizlik ve bakımın sağlanması için özel olarak üretilen köpek ödül mamaları da mevcuttur. Bu köpek ödül mamaları da verilerek köpeklerinizin dişlerini aslında düzenli şekilde temizlemesi sağlanabilir. Bu sayede diş fırçalama konusunda saldırgan davranış gösteren köpeklerin de dişlerini fırçalamadan temizlemesi mümkün olacaktır.

Köpeğinizin ağız ve diş bakımını fırçalama, oyuncaklar ya da mama gibi ürünler ile yapsanız dahi yine de altı ayda bir olacak şekilde veteriner kontrolüne götürmeniz ve köpeğinizin dişlerinin sağlıklı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Bu sayede ağız ve dişlerde meydana gelebilecek olan problemlere karşı da erken dönemde önlem almak, diş ve ağız temizliği rutininde düzenlemeler yapmak da mümkün hale gelecektir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap