Arama Kurtarma Köpek Irkları Nelerdir?

Arama Kurtarma Köpekleri

Arama kurtarma köpek ırkları hayatımızda birçok rol oynarlar. Bazı köpekler tam bir oyun arkadaşı olurlar. Bazıları koruyucu, bazıları da hizmet köpeğidir. Arama ve kurtarma görevlerinde yer alan köpekler, zor durumda olan insanlara yardım etmek için doğal üstün koku alma ve duyu yeteneklerini kullanan kahraman köpeklerdir.

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen büyük 2 depremin ardından deprem bölgesine getirilen keskin duyularını ve eğitimlerini kullandılar. Bu yetenek ve eğitimleri sayesinde hayat kurtarıcılar olarak, enkaz altında kalan çok sayıda insanı kurtarmayı başardılar.

Bu yetenekli köpekler, insanları koklamak ve ardından bir koku algıladıkları yerde havlayarak uyarmak için özel olarak eğitilmişlerdir. Çoğu zaman insanların giremediği yerlere girebildikleri için arama ekibinin değerli üyeleridir. Depremde binlerce bina yıkıldığından ve enkaz yığınları arama kurtarma ekibi için zararlı unsurlar içereceğinden, hem hayvanlar hem de insanlar için tehlikeli bir iştir. Her köpek arama kurtarma köpeği olarak eğitilebilir mi? Gelin hangi köpek cinslerin bu işler için eğitildiğine daha yakından bakalım…

Arama Kurtarma Köpek Irkları

Arama ve kurtarmalarda görev alması için en iyi köpek ırkları, güçlü koku alma ve izleme yeteneklerine sahiptir. Zeki, eğitilebilir köpeklerdir. Örneğin, tazıların son derece keskin bir koku alma duyusu vardır. Alman köpek ırkının da güçlü bir görme yeteneği vardır.

Tüm bu özellikleri tek bir köpekte bulmak zor bir iştir. Bu nedenle her köpek türünün en iyisidir. İşte arama kurtarma köpek ırkları şunlardır:

Alman Kurdu

Son derece sadık ve cesur olan bu köpekler, asker, güvenlik teşkilatı, kurtarma ekiplerine yardım etmek için sayısız eğitimlerden geçmektedirler. Doğru eğitim ile itaatkar ve zorlu görevleri başarılı bir şekilde atlatırlar. Özellikle narkotik, madde arama görevlerinde üstün koku alma yetenekleri ile tanınmışlardır. Eğitim sonrasında emir aldığı sahibiyle korkusuzca tehlikelere atılmaktan geri durmamıştırlar.

Belçika Çoban Köpeği

Son derece aktif ve enerjiktirler. Uzun süren arama kurtarma çalışmalarında verimlidirler. Askeri güvenlik teşkilatındaki görevlerden yer alan zeki ve son derece eğitilmeye yatkın bir arama kurtarma köpek cinsidir. Patlayıcılar, uyuşturucular ve diğer aranan maddeleri bulabilirler.

Basset Hound

Aslında tazı olarak bilinen ancak kısa bacakları ile keskin kokuları sayesinde arama kurtarma operasyonlarında sıkça görülmektedirler. Büyük, sarkık kulakları aslında çok iyi işitme görevini yerine getirerek insanların duyamayacağı kadar küçük sesleri duyarlar. Bir kısmı av köpeği olarak yetiştirildiği gibi bir kısmı da rehber köpek olarak insanlara arkadaşlık etmesi için eğitilir. Kısa bacaklı olmasına rağmen çevik ve asla hantal bir köpek değildir.

Aziz Bernard

İsviçre kökenli bir köpek cinsi olan Aziz Bernard batı Alplerde yaşayan insanları korumak, arama kurtarma köpek cinsi olarak eğitilmiştir. Daha çok dağlık alanlarda arama kurtarma çalışmalarında görev alıyorlardır.

Labrador Retriever

Son derece iyi yüzen, koşan ve titizlikle iz süren bir arama kurtarma köpek cinsidir. Keskin zekâları ile öğrenmeye isteklilikleri eğitimlerde başarılıdır. Bomba tespiti, deprem, sel, arama kurtarma dâhil olmak üzere zor operasyonlarda görev almışlardır. Retriever cinsinden olan Golden retriever köpek ırkı da arama-kurtarma faaliyetlerinde oldukça başarılı, aynı zamanda iyi birer terapi köpek cinsidir.

Arama- kurtarma köpekleri belirgin özellikleri enerjik, zeki ve cesur olmalarıdır. Bununla beraber, herhangi bir köpek, doğuştan sahip olduğu yetenekleri doğru ve sıkı bir eğitim ile birleştirildiğinde potansiyel olarak mükemmel bir arama kurtarma köpeği olabilir.

 

Arama Kurtarma Köpekleri Eğitime Ne Zaman Başlar?

Köpekler, temel itaat becerilerinden başlayarak çok sayıda eğitime ihtiyaç duyar. Daha sonra arama kurtarma köpekleri, stresli durumlarda nasıl yol izleyeceklerini; emir aldıkları kişiye nasıl sinyal göndereceklerini ve uygun şekilde davranacaklarını öğrenirler. Bu esnada sadece köpeğin değil, köpeği yönlendiren kişilerin de eğitim alması gereklidir. Genellikle asker, polis kuvvetleri, itfaiye ve acil durum müdahale uzmanları olarak eğitilir. Yavru köpekler, 8-10 haftalıkken eğitime başlar. Hazır olmaları için 1,5 yaşına kadar gerekli eğitimleri tamamlamaları gerekmektedir. İş fiziksel olarak zorlu olduğundan, bu köpekler genellikle 5-10 yaşlarındayken emekli olurlar. Daha sonra emekli olan bu köpekler ailenin bir parçası olmaya da devam ederler.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Depremi Nasıl Hisseder?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap