- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde temel eğitimin başlangıç zamanı üç ile dokuz ay arasıdır. Bazı köpek ırkları inatçı ve güçlüdür. Bu köpek ırkları üç aydan itibaren temel eğitim almaya başlayabilir.
Köpeklerde temel eğitim, her köpeğin alması gereken bir eğitimdir. Gerek onların sosyal hayatı açısından gerekse sahipleri açısından büyük önem taşır.
Köpeklerdeki temel eğitimin amacı komutlara hakim olmaktır. Bu komutlar köpek ve sahipleri açısından güçlü bir bağ oluşumunu sağlar ve tehlike arz edebilecek durumlarda önlem niteliği taşır.
Köpeklerdeki temel itaat eğitimi, çocuklardaki ilk okul eğitimine çok benzer. İlk okula başlayan bir çocuk okulda arkadaşlık kurmayı, birlikte oyun oynamayı ve sorumluluk kazanmayı öğrenir. Köpeklerde temel itaat eğitimi ile aynı çocukların öğrendiği gibi, bu davranışları öğrenir ve zamanla pekiştirerek eğitimli bir köpek haline gelir.
Köpeklerde temel eğitim komutlardan oluşur. Bu komutlar sayesinde köpekler, oturmayı, kalkmayı, durmayı, koşmayı, oturmayı ve yatmayı öğrenir. Köpek sahipleri ve köpekler arasında güçlü bir bağ kuran temel eğitim, mutlaka profesyonel köpek eğitmenleri tarafından verilmelidir.
Bu konuda uzman olarak eğitim veren birçok köpek eğitim okulu bulunur. Bu eğitim okulları titizlikle araştırılmalı ve uzman kişilerce eğitimlerin verilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ancak bu şekilde eğitim başarılı olacaktır.
Köpeklerde Temel İtaat Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Köpeklerde temel itaat eğitimine başlama zamanı köpek ırkına, cinsine ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Köpeklerde temel eğitim başladığı andan itibaren, köpek sahiplerinin bu konuda çok fazla sabırlı olması gerekir.
Genel olarak köpeklerde temel itaat eğitimi üç ve dokuz ay aralığıdır. Özellikle hırçın, saldırgan ve inatçı olan köpeklerin temel eğitimi üç aydan itibaren başlamalıdır.
Köpek eğitimi ne kadar erken başlatılırsa o kadar iyi olacaktır. Çünkü bu dönemde köpeklerin kasları yeni yeni güçlenmeye başlar ve kişilikleri henüz oturmamıştır. Kişiliklerini yönlendirecek olan kişiler eğitmenlerdir. Geç kalındığı taktirde eğitim vermek zorlaşacak ve olması gerekenden çok daha fazla zaman kaybı yaşanacaktır.
Temel itaat eğitimleri köpeklere özellikle bebeklik dönemlerinde verilmelidir. Bunun sebebi ise köpeğin komutları çok daha hızlı algılaması ve içerisinde bulunduğu çevreye çok daha hızlı adapte olmasıdır. Köpeklere komutlar bir anda değil, zamana yayarak yavaş yavaş öğretilmelidir. Bu dönemde köpek sahiplerinin çok daha fazla sabırlı ve ılıman olması gerekir.
Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Komutları Nelerdir?
Köpeklerde temel itaat eğitimi komutları, hayır, otur, kalk, gel, dur, izle ve yat başta olmak üzere birçok komut içerir. Bu komutlar temel eğitimin temel komutlarıdır. Bu komutlara zamanla başka komutlarda eklenebilir.
Bu komutlar arasında ise en çok kullanılan komut ‘’hayır’’ komutudur. Komutların hangisi öğretilecek olursa olsun, sürekli olarak aynı ses tonu ve aynı mimikler kullanılarak öğretilmelidir. Köpekler bu mimik ve ses tonlarına alışarak komut alır. Bu durum eğitimdeki en önemli faktörlerden biridir.
‘’Hayır’’ komutu köpeklerde temel eğitim uygulanırken öğrenilmesi en kolay komuttur.
Bu komutu ‘’dur’’ komutu takip eder. En çok kullanılan ikinci komut olarak yerini alır. Köpeğe dur komutunu öğretirken, hayır komutundan da sık sık yardım alınır. Köpeklere dur komutu verilirken avuç içi kullanılır. Bu komutu birkaç kez denedikten sonra, köpeklerde sahiplerine doğru hareket görülür. Hayır komutu kullanılarak köpeğin gelmesi engellenir.
Köpeklere komut eğitimleri verilirken mutlaka başarılı ödüllendirilmelidir. Bunun için ödül mamalarından destek alınabilir.
Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklere temel itaat eğitimi verirken, dikkat edilecek en önemli şey eğitmendir. Bir eğitmenin tecrübesi, köpeğe yaklaşımı ve teknik bilgisi ne kadar iyi olursa, eğitimde o kadar iyi ve başarılı olacaktır.
Eğitmeni değerlendirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar; köpeğe disiplinli bir o kadar da sevecen yaklaşması, eğitim ve dinlenme aralıkları, eğitim ortamının düzeni gibi konularda tecrübeli ve yeterli olup olmadığıdır.
Köpeklerde temel eğitimin sağlam temeller üzerine kurulu olabilmesi için, köpeğin bir süre sahibinden alınarak uzakta eğitilmesi gerekir. Eğitim belirli bir düzeye geldikten sonra ise tekrar sahiplerine teslim edilebilir.
Köpeklerdeki eğitim süreci köpeklerin karakterine, fizyolojik özelliklerine, psikolojik durumlarına ve ırklarına göre değişiklik gösterir. Bu nedenden dolayı eğitim süresi net bir şekilde belli olmaz. Ama genel olarak dört haftalık bir süre eğitim yapı taşlarının oluşması için yeterli olur.
Köpeklerde Temel Eğitim Neden Önemlidir?
Köpeklerde temel eğitimin önemi, başta davranış kazandırmak ve sosyalleşmeye katkı sağlamaktır. Köpekler içgüdüleri çok kuvvetli olan hayvanlardır. Fakat bazı durumlarda köpek sahipleri, köpeklerin ne anlatmak istediklerini anlayamaz ve onlarla iletişim kurmakta zorlanırlar.
Temel itaat eğitimi köpekler ve sahipleri arasında güçlü bir iletişim bağının kurulmasını sağlar. Bu nedenden dolayı da çok önemlidir. Köpeklerde temel eğitim sayesinde, zaman içerisinde köpeğiniz onunla kurduğunuz iletişimi anlayacak ve ona göre davranacaktır.
Temel eğitim almış olan köpekler sosyal ortamlarda sahiplerinin daha rahat olmasına olanak sağlar. Saldırganlıkları olmaz ve toplum içerisine rahatça karışabilir. Ayrıca sahiplerinin verdiği tüm komutları anlar ve ona göre davranırlar.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman, köpeklerde temel eğitim büyük önem taşır. Köpeklere temel eğitim aldırmak için, çok iyi bir araştırılma yapılması gerekir. Eğitim alınacak tesis ve öğretmenin, bu konuda yeterli olması en büyük etkenlerin başında gelir. Bu eğitimler uzman kişilerce verildiği zaman daha etkili olacaktır.
Ayrıca Bakınız: Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?