- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde eğitim atlanılamaması gereken önemli durumlardan biridir. Köpekler komutlar ve itaat eğitimleri ile yetiştirilebilen varlıklardır. Kedilerin aksine, doğru uyguladığınız takdirde sizin söylediklerinizi yerine getirirler. Bugün yazımızda köpek itaat eğitimleri ne zaman başlar ve nasıl verilir gibi soruları yanıtlayacağız.
Köpeklerde İtaat Eğitimi
Köpekler tam anlamıyla sahibini dinlemek ve onun söylediklerini yerine getirmek için yaratılmış varlıklardır. Bu özellikle dışarıda gezerken, yabancılar ve diğer köpeklerin yanındayken onun hayatını korumanızı sağlayacaktır. Temel itaat eğitiminde otur, takip, yat, hayır, otur ve bekle gibi komutlar yer almaktadır.
Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Ne Zaman Verilir?
Genel olarak köpeklerde temel itaat eğitimi için en ideal yaş 6 ile 9 ay arasıdır. Ancak bazı köpek ırklarının eğitimi daha zor olduğundan mümkün olan en erken yaşta itaat eğitiminin verilmesi gerekir. Bu köpek ırkları arasında Sibirya kurdu, Chow Chow, Samoyed, Kangal, Shar Pei gibi köpek ırkları yer almaktadır.
Köpeklerde Eğitim Ne Kadar Sürer?
Köpeklerde eğitim süreci köpeğinizin öğrenmesine ve sizin anlatmanıza göre kısa veya uzun sürebilir. İtaat eğitimleri köpekte herhangi bir psikolojik ya da davranışsal problem yoksa 5 hafta içerisinde tamamlanacaktır. Her cinsten ve her zekadan köpeğin mutlaka alması gereken temel ve en önemli eğitim seviyesidir; çünkü eğer köpek temel eğitimini almazsa diğer eğitimleri de alamayacaktır.
Köpeklerde Eğitim: İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeğinize vereceğiniz itaat eğitimi itaat eğitiminin türüne göre değişiklik gösterecektir. Bu türler arasında takip komutu, otur komutu, yat komutu, hayır, yat ya da otur bekle komutu, uzakta otur gibi pek çok farklı köpek komut eğitimi içermektedir.
1.Köpeklere Takip Komutu Öğretme
Köpeğinizin yürüyüş sırasında sizi takip etmesi çok önemlidir. Köpeğinizin size eşlik etmesini sağlar. Sizin hızınıza ayak uydurması için köpeğinizi tasma ile eğitmeniz çok önemlidir. Bu eğitim sürecinde köpeğinizle hızlanma ve yavaşlama pratiği yapmanızı öneririz.
2. Köpeklere Otur Komutu Öğretme
Öncelikle köpek otur komutu vermek köpeğinizin size ayak uydurmasını sağlayan bir komuttur. Otur eğitimi verirken köpeğinizle bol bo pratik yapmanız ve oturduğunda ödül maması vermesini öneririz. Yine otur-bekle komutu da köpeğinizin sizi oturarak beklemesini sağlayacaktır. Otur komutu eğitimi verirken kısa süre köpeği oturarak bekletmeniz ve sonra süreyi zamanla arttırmanız önerilir.
3.Köpeklere Yat Komutu Öğretme
Otur komutundan sonra verilmesi gereken bir komut olarak karşımıza çıkmaktadır. Köpeğinize yat komutu verirken pandomim eğitim verebilir ve gösterebilirsiniz. Yine yat-bekle komutu da siz gelene kadar köpeğinizin yatarak izi beklemesini sağlayacaktır. Otur bekle komutuna kıyasla bu komutun süresini biraz daha uzun tutabilirsiniz.
4.Köpeklere Hayır Komutu Öğretme
Hayır komutu köpeğinizin yaptığı davranışın yanlış olduğunu anlamasını sağlayacaktır; köpek hayır komutası hata yaptıktan sonra ya da hata yapacağını hissettiğiniz zaman bunu engellemek için kullanabileceğiniz bir komuttur.
Köpek İtaat Eğitiminde Dikkat Edilecekler
Köpeğinize itaat eğitimi verirken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Köpeğinize karşı her daim sevgi dolu, anlayışlı ve kibar olun.
- Köpeğinize kızmayın, bağırmayın ve onu itaat eğitimi için aşırı zorlamayın.
- Bu eğitimin zaman alabileceğinin bilincinde olmaya çalışın. Bu nedenle sabırlı olmaya özen gösterin.
- Bol bol pratik yapın. İtaat eğitiminin altın kuralı sabır ve istikrar olduğundan köpeğinizle her gün eğitim yapmaya özen gösterin.
- İtaat eğitimini aşama aşama vermeye özen gösterin. İlk olarak takip komutu daha sonra oturma ve yatma komutlarını öğretin.
- Köpeğinizi itaatinizi yerine getirdiğinde mutlaka ödüllendirin. Bu köpeğinizde köpek itaat eğitimi davranışlarının oturmasını sağlayacaktır.