Köpeklerde Diş Eti İltihabı Nedenleri, Tedavisi, Nasıl Önlenir?

Köpeklerde diş eti iltihabı

Köpeklerde diş eti iltihabı oldukça yaygın bir ağız sorunudur. Kontrol edilirse, köpeğinizin günlük yaşamına fazla bir etkisi olmayacaktır. Diş eti iltihabı köpeklerde en sık görülen ağız enfeksiyonlarından biridir. Neyse ki tedavisi çok karmaşık değil.

Temelde diş etlerine saldıran ilerleyici bir iltihaptır. Kontrol edilmezse kemik dokusuna bile yayılabilir. Diş eti iltihapları neden oluşur, biz oluştuğunu nasıl anlarız veya asıl tedavi edebiliriz gibi soruların cevabını tüylü dostlarımıza en iyi bakımı sağlayabilmek için bilmemiz gerekir.

Köpeklerde Neden Diş Eti İltihabı Oluşur?

Çoğu diş hastalığı, dişlerde diş plağı oluşumundan kaynaklanır. Köpeklerde diş eti iltihabı oluşumu için de aynı durum geçerlidir. Genellikle köpeğinizin dişlerindeki plakla kavga etmediğinizde ve köpeğinizin ağzında uzun süre hayatta kaldığınızda ortaya çıkar. Nasıl ortaya çıktığı konusunda daha derin bir anlayışa sahip olalım. Bu şekilde semptomları ve tedavileri daha iyi anlayabilirsiniz.

Bir köpeğin ağzında doğal olarak bazı bakteriler bulunur. Dişlerinizi fırçalamadığınız zamanlarda dişleriniz ve diş etleriniz arasında yemek artıkları birikecektir. Burada, köpeğin ağzında zaten bulunan bakteriler bu organik atıklarla beslenir. Onları “besleyerek”, büyümelerine ve daha hızlı yayılmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu olduğunda köpeğin ağzındaki bu bakteriler çoğalacaktır. Bu noktada plaklar oluşmaya başlar. Diş plağı köpeğin dişlerine yapışabilir.

Diş minesi ve tükürük ile reaksiyona girdiğinde tartar oluşur. Tartar köpeğin dişlerine yapıştığı zaman bakteriler yayılmaya devam eder. Zamanında herhangi bir işlem yapmazsanız, dostlarınızın iltihaba bulaşmasına izin vermiş olursunuz. Bu noktada aslında diş eti iltihabı veya jinjivit denen sorun başlar.

Tüylü Dostlarımızda Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde diş eti iltihabı geç gelişme eğilimindedir. İlk bakışta ilk belirtileri fark etmek zordur. Bu nedenle, herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için köpeğin ağzını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Diş eti iltihabının ilk belirgin belirtisi genellikle dişlerin ve diş etlerinin kesişme noktasında görülen ince kırmızı bir çizgidir.

Köpeğin diş etlerinin normalden daha kırmızı ve daha büyük olduğunu da fark edebilirsiniz. Diş eti iltihabı kötüleştiyse, diş etleri kanamaya veya yaralar oluşturmaya başlayabilir. Diş eti iltihabı, özellikle uygun şekilde tedavi edilmezse, köpeğin semptomlarını daha karmaşık hale getirebilir.

En yaygın semptomlarından bahsedecek olursak; ağız kokusu, çiğneme zorluğu, iştah kaybı, aşırı tükürük, kaşıntılı ağız, diş eti hiperplazisi (anormal diş eti büyümesi), dokunmaya çalışırken ağzınıza dokunmanıza veya olumsuz tepki vermenize izin vermemesi, genellikle diş eti iltihabının neden olduğu ağrı nedeniyle davranış değişiklikleri.

Köpeklerdeki diş eti iltihabı zamanında tedavi edilmezse, bakteri gelişmeye devam edecektir. Dişlerin yakınındaki kemik ve kas dokusuna nüfuz eder. Bu, periodontal hastalık veya diş eti hastalığı gibi daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu, köpeğinizin dişlerini kaybetmesine neden olabilecek bir sorundur.

Köpeklerde Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?

Köpeklerdeki diş eti iltihabı aslında çok ciddiye almamız gereken bir sorundur. Bu yüzden köpeğinizin ağzında veya dişlerinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Veteriner hekim köpeğinizin ağzını inceleyebilir ve ağız sağlığını kontrol etmek için gerekli testleri yapabilir. Bakterinin ne kadar ilerlediğini görebiliyordu. Köpeklerde diş eti iltihabının tedavisi, sorunun aşamasına bağlıdır. Bakteriyel bir hastalık olduğu için antibiyotikler genellikle tedavinin önemli bir parçasıdır. Daha hafif vakalarda, antibiyotikler genellikle topikal olarak uygulanır ve bakterileri temizlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar. Daha ağır vakalarda antibiyotikler tablet veya enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. Çünkü köpeğinizin bakterilerin yayılmasına karşı savaşmak için daha güçlü ilaçlara ihtiyacı vardır. Veterineriniz ayrıca köpeğin ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için ağrı kesiciler yazabilir, böylece köpek tedavi sırasında çok fazla acı çekmez.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap