Dişi Köpekler Ne Zaman Regl Olur ve Çiftleşir?

Dişi Köpekler Ne Zaman Regl Olur ve Çiftleşir

Her canlıda olduğu gibi dişi köpeklerde de çiftleşme güdüsü vardır. Regl olduktan sonra annelik sinyali veren dişi köpeklere bu süreçte nasıl davranmanız gerektiği ve dişi köpekler ne zaman regl olur ve çiftleşir sorusuna yanıt bulabileceğinizle ilgili bir yazı hazırladık.

Dişi Köpeklerde Regl

Dişi köpekler regl sürecinde farklılaşır ve huyları değişir. Hormonları değiştiğinden tamamen farklı bir ruh haline bürünürler. Gelin birlikte fiziksel ve psikolojik değişimlerini, regl sürecine giren dişi köpeği nasıl anlayacağınız konuları üzerinde duralım.

Köpekler Ne Zaman Regl Olur?

Genel olarak yavru dişi köpeklerin 6 ya da 7 aylık bir ömre ulaştıklarında regl olduklarını söyleyebiliriz. Bu konuda köpeklerde regl zamanı sıklıkla mevsim değişikliklerine denk gelir. Regl süreci köpeklerde ortalama 3 hafta kadar sürmektedir.

Köpeklerde Regl Belirtileri

Köpekler regl döneminde hem fiziksel hem de psikolojik olarak farklı olurlar. Gelin, genel olarak köpeklerde regl belirtilerini ele alalım:

  • Öncelikle vajinanın rengi kırmızı ya da pembe rengini alır.
  • Vajinada sarma görülebilir.
  • Köpeğiniz bu süreçte çok su içecektir.
  • Meme uçları daha belirgin bir renk alabilir ve şişmeler görülebilir.
  • Sürekli çiş yapma eğiliminde olurlar.
  • Pembe ya da kırmızı renklerde kanama yaşarlar.
  • Bu süreçte iştahsızlaşabilirler.
  • Yine köpek regl belirtileri arasında davranış değişiklikleri yer alır. Huysuz ya da saldırgan bir mizaca bürünmeseler de her zamanki keyifli havaları yoktur.

Köpeğin Regl Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Regl döneminde açık renkli bazen pembe bir vajinal akıntı başlar. Damlalar halinde oluşan kanamanın rengi gün geçtikçe koyulaşır. Bu nedenle çoğu zaman kedilerin regle girdiğini sahipleri kanama koyulaşana kadar anlamaz. Çünkü köpekler kanamayı hissettiklerinden sürekli kendilerini temizlerler. Kanama artık iyice yoğunlaşıp koyu renkli olduğunda yerde ya da yataklarında lekeler kendisini gösterir.

Köpeğe Regl Döneminde Nasıl Davranılmalı?

  • Eğer köpeğiniz regl dönemine girdiyse daha agresif ve tahammülsüz olabileceğinin farkında olun.
  • Bu süreçte onunla konuşun, yanında olun. Sevginizi göstermekten kaçınmayın.
  • İsterseniz köpek regl pedi kullanabilir ve kanama lekelerinin önüne geçebilirsiniz.
  • Kanama lekeleri oluşmuşsa bunu doğal karşılayın ve köpeğinize kızmayın.
  • Hassas olduğundan onu yormadan ve kırmadan sevin. Yorucu oyunlara zorlamayın.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık ve Çiftleşme

Üreme döngülerinin doğurganlığa gelmesi ile birlikte dişi köpekler kızgınlığa girmektedir. 3 haftalık bir kızgınlık süreci geçiren dişi köpekler ortalama 6-8 ayda bir kızgınlık dönemine girerler. Regl süreci ile başlayan dişi köpek çiftleşme sürecinde köpeğiniz kısırlaştırılmamış erkek köpekleri kendisine çekecektir. Eğer köpeğinizi çiftleştirmek istemiyorsanız bu süreçte onu erkek köpeklerden uzak durmanız gerekecektir. Köpeğiniz regl olduğunda kanamadaki koku erkek köpekleri çekeceğinden köpeğinizin erkek köpeklerle temas etmemesini sağlamanız çok önemlidir. Eğer yavru istemiyorsanız köpeğinizi kısırlaştırmanız en iyi yöntem olacaktır.

Dişi Köpek Çiftleştirmek İçin Ne Yapmalı?

Eğer köpeğinizi çiftleştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin:

  • Öncelikle köpeğinizin kızgınlığa girmesini bekleyin. Regl sürecindeki belirtileri inceleyerek köpeğiniz gözlem altında tutun.
  • Kızgınlığa girdikten sonra çiftleşmesini istediğiniz köpekleri belirleyin. (Bazı ırklar çiftleştiğinde hastalıklar söz konusu olabileceğinden çiftleştirmeyi düşündüğünüz köpek ırkını iyice araştırmanızı öneririz.)
  • Köpekleri bir araya getirin ve tanıştırın. Tanışma aşamasında eğer birbirlerinden hoşlanırlarsa onları yalnız kalabilecekleri bir alana taşıyın. Eğer birbirlerinden hoşlanmadılarsa bu durumda köpeğiniz için başka köpek eş bulma yolunu seçin.
  • Çiftleşme sürecinin ardından bir süre sonra köpeğiniz hamile kaldıysa onun rahat bir hamilelik geçirmesi ve doğum yapması için bakımını iyi bir şekilde yapın.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap