Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Köpeklerde kısırlaştırma sonrasında yapılması gereken önemli adımlar vardır. Köpeğinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız onun sağlığı ve mutluluğu için yapacağınız en iyi şey köpeğinizi kısırlaştırmak olacaktır. Ancak kısırlaştırma ameliyatı sonrasında köpeğinizin iyileşme sürecini hızlandırmak için köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası yapılması gerekenler vardır.

Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrasında Ne Yapılmalı?

Köpeklerde kısırlaştırma dişi köpeklerde erkek köpeklere nazaran çok daha zor ve kompleks bir ameliyat şeklinde yapılmaktadır. Ancak köpeğiniz ister dişi ister erkek olsun ameliyatın ardından onu rahat ettirmek ve tam anlamıyla iyileşmesini sağlamak için size düşen çok iş vardır:

Köpeklerde Kısırlaştırma: Köpeğinizi Rahat Ettirin

Operasyonun ardından köpeğinizin dinlenmesi gerekir. Bunun için köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı öncesinde onun dinlenebileceği rahat bir yer hazırlayın. Eve geldikten sonra köpeğinizin burada dinlenmesini sağlayın. Ortamın sessiz olmasına özen gösterin. Köpeğiniz büyük ihtimalle uzun bir süre uyuyacağı için onu rahatsız etmeyin ve çocuklardan, diğer hayvanlardan bir süreliğine uzak tutun.

Köpeğinizin Kusmalarını Kontrol Edin

Operasyonun ardından köpeğiniz hala bir süre anestezinin etkisi altında olacaktır. Bu nedenle vücut ve duyu kontrolünü tam anlamıyla sağlayamaz. Anestezinin etkisi geçerken mide bulantısı görülebileceğinden saat başı köpeğinizi kontrol etmenizi öneririz.

Köpeğinize Mama Vermek İçin Anestezinin Geçmesini Bekleyin

Köpeğinize kısırlaştırılmış köpek maması vermeden önce anestezinin geçtiğinden emin olun. Aksi takdirde yemek yiyemeyebilir ya da yediklerini kusabilir. Ya da yediği mama soluk borusuna kaçabilir. Köpeğiniz hareket kabiliyetini kazanmadan onu mama yemeye zorlamayın. Ancak bu iştahsızlığın bir süre sonra kendiliğinden geçmesi gerekmektedir. Bu süreçte iştahsızlık bir türlü geçmez ve köpeğiniz 2 gün boyunca hiçbir şey yemezse veterinerinize ulaşın.

Köpeğinizin Ameliyat Bölgesinin İyileşmesini Sağlayın

Köpeğinize operasyon sonrası bir Elizabeth yakalığı alın. Aksi takdirde köpeğiniz operasyon bölgesini yalayacak ve dişleyecektir. Bu da dikişlerin açılmasına ve enfeksiyon kapmasına yol açabilecektir. Bu durumun önüne geçmek için köpeğinize operasyon bölgesi tamamen kapanana kadar Elizabeth yakalığı takın.

Köpeğinizde Olası Tehlike Belirtilerini İzleyin

Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu sonrası uyuşukluk, ishal, iştah kaybı, kesintisiz kusma gibi belirtiler olup olmadığını gözlemleyin. Bu belirtiler ilk 24 saatte aşırı değilse endişelenmeyin ama sürekli bir durum söz konusuysa ve 2 gün geçmesine rağmen geçmiyorsa veterinerinize ulaşın. Aksi takdirde köpeğinizin hayatını tehlikeye atabileceği sorunlar meydana gelebilecektir.

Köpeğinizin Kesik Bölgesini Kontrol Edin

Operasyonun ardından günde en az 2 kez operasyon bölgesini inceleyin. Eğer bölgede şişme, akıntı ya da kızarıklık varsa ve bu durum kötüleşiyorsa hemen veterinerinizi arayın. Aynı zamanda kesi bölgesinin enfeksiyon kapmaması için evinizi ve köpeğinizin yatağını, mama kaplarını temiz tutun.

Köpeğinizin Hareket Etmemesini Sağlayın

Öncelikle köpeklerde kısırlaştırma operasyonu sonrası en az bir hafta köpeğinizin aşırı hareket etmemesini sağlayın. Bol bol dinlenmesini sağlayın çünkü köpeğiniz dinlendikçe ve uyudukça iyileşecektir. Kısa yürüyüşlere, hafif egzersizlere izin verin. Yürüyüş sırasında diğer hayvanların yanına gitmesine engel olun.

Köpeğinizin İlk Banyosunu Erteleyin

Operasyon sonrası bölgenin iyileşmesi için ameliyatın ardından en az 10 gün geçene kadar köpeğinize dış aldırmayın. Çünkü ıslanmak köpeğinizin enfeksiyon kapma ihtimalini ciddi anlamda arttıracaktır. Eğer köpeğinizin bir nedenden dolayı temizlenmesi gerekiyorsa kuru şampuanı kesi bölgesinin uzağına uygulayabilirsiniz.

Köpeğinizi Mutlaka Veteriner Kontrolüne Götürün

Veterinerinize köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası en az bir kere gitmenizi öneririz. Özellikle erimeyen dikiş, enfeksiyon, ameliyat komplikasyonu gibi durumlar varsa bu sorunlar köpeğinize hayati bir sorun yaşatmadan çözüme ulaştırılacaktır. Aynı zamanda veteriner kontrolü her şeyin yolunda gittiğini gösterecek ve yüreğinize su serpecektir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap