Köpeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin egzama hastalığı nemli ya da kuru egzama olarak iki farklı grupta toplanmaktadır. Köpeklerde egzama belirtileri gruplara bağlı olarak farklılaşabilmektedir. Egzama belirtileri arasında sürekli kaşınma, yalama, tüylenme, dökülme ve çiğneme davranışları ön plana çıkmaktadır. Egzamada en karakteristik özellik ise lezyonların kırmızı ve akıntılı bir yapıda olmasıdır. Islak egzama hayvanlarda kuru olana göre daha sık rastlanmakta ve daha kolay fark edilmektedir.

Köpeklerde görülen kuru egzamanın en belirgin özellikleri ciltte soyulmaya ve dökülmeye neden olmasıdır. Pullanma ve soyulma gibi durumlar kuru egzamada oldukça sık ortaya çıkmaktadır. Aşırı kaşınma ve acı oluşturabilen egzama tüyler nedeni ile geç fark edilebilmektedir. Bu nedenle köpeklerin düzenli olarak taranması ve cilt kontrollerinin sağlanması son derece önemlidir.

Hem ıslak hem de kuru egzamada görülen genel belirtiler aşağıdaki şekildedir:

  • Kaşıntı giderilmesi için ikincil enfeksiyon
  • Ciltte kalınlık
  • Cildin renk değiştirmesi
  • Kabuklanma ve pullanma
  • Şiddetli kaşınma
  • Deride yaralar
  • Çiğneme aktivitesi
  • Fiziksel acı belirtileri
  • Agresifleşme
  • Uyku örüntüsünde bozulma

Köpekte Egzama Nedir?

Köpeklerin egzama olması ciltte üst tabakada oluşan bir iltihap durumudur. Köpeklerde egzama var ise vücudundaki o kısmı ısrarla yalama durumu gözlenmektedir. Yoğun şekilde hissedilen kaşıntı ancak bu şekilde azaltılabilmektedir. Tırnaklar ile kaşınma ya da ısırmaya çalışma köpeklerde egzama göstergesidir. Ciltte derin enfeksiyon oluşacaktır.

Eğer köpeğinizde egzama var ise yalama, ısırma ya da kaşınma gibi davranışlar baş gösterebilmektedir. Bunlara ek olarak özellikle sırt, bacak aracı, testis ve kuyruk gibi kısımlarda çeşitli lezyonlar gelişerek köpeğin canını yakabilmektedir.

Köpekte Neden Egzama Oluşur?

Köpeklerde egzama sebepleri akut olarak ortaya çıkabileceği gibi kronik de oluşabilmektedir. Köpeklerde egzama belirtileri kadar nedenleri de büyük bir öneme sahiptir. Aşağıda hem psikolojik hem de fiziksel nedenler yer almaktadır:

  • Aşırı soğuk iklimler
  • Aşırı sıcak havalar
  • Parazit tarzı ısırmalar
  • Stres
  • Vitamin eksilmesi
  • Hormonlarda bozulmalar
  • Sık sık yıkanma durumları
  • Irklara özgü genetik özellikler
  • Temizlik malzemeleri
  • Polenler gibi alerjen maddelere maruz kalma
  • Diyetlerde düzensizlik
  • Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar

Köpek Egzamasına Uygun Beslenme

Köpeklerde egzama besinleri düzenlenir iken en ideal olanı veteriner hekime danışarak yapılandır. Pek çok farklı nedene bağlı olarak yapılabilen diyet listeleri egzamanın beslenmesini de etkileyebilmektedir. Dengeli beslenme hem fiziksel sorunlarda hem de psikolojik sorunlarda iyi birer çözüm olabilmektedir. Özellikle çeşitli genetik alerjilere karşı yatkınlığı bulunan köpek ırkları sağlıklı ve dengeli beslenmenin gerekliliğini kanıtlamaktadır. Bunun için köpeğinizin yapısına en uygun olan beslenme düzenini ortaya çıkararak spesifik ihtiyaçlarına en uygun şekilde yanıt verebilirsiniz.

Köpek beslenmesinde bazı hatalar mevcuttur. Örnek olarak köpeklerin çiğ et tüketmesi, kemik tüketimi, yüksek protein tüketimi, buğday, süt ürünleri gibi besinlerin köpeklere verilmemesi gerekmektedir. Yumurta ya da çiğ olarak verilen dana etleri de köpeklere zarar verebilmektedir.

Koruyucu katkı maddeleri ile düzenlenen ve köpeklerin sindirim sistemlerine uyum sağlayan mamalar sayesinde köpeklerinizin egzamaya yakalanmasını önleyebilirsiniz. Köpeklerin cilt sağlığını tehdit eden mamalardan uzaklaşarak daha sağlıklı olan mamalara yönlenebilirsiniz. Bazı durumlarda köpeklerin egzama oluşturmasının nedeni ev yemekleri de olabilmektedir. Bu nedenle ev yemekleri verilirken de köpeklerin bu besinleri tolere edip edemeyeceğinin araştırılması gerekmektedir.

Köpek Egzaması Tedavisi

Köpeklerin egzama tedavisi evde olabileceği gibi veteriner hekim kliniğinde de olabilmektedir. Ancak evde tedavi edilmesi oldukça riskli bir durumdur. Bu nedenle genel olarak başarıya ulaşılabilmesi için klinik önerilmektedir. Veteriner hekim egzama tedavisi için nedenleri ve belirtileri detaylı olarak araştırılmaktadır.

Köpeklerin egzama semptomlarına neden olan unsurlar bazı durumlarda tedavi seçeneklerini etkileyebilmektedir. Ciltte oluşan lezyonlar kaşınmalara neden olabilmektedir. Isırılma, yalanma gibi durumlar da köpeklere zarar verebilmektedir. Köpeklerin egzama nedeni ile ortaya çıkan acıları bazı ilaçlar ile dindirilebilmektedir. Ayrıca egzama bölgelerinin temiz kalmasını sağlamak için çeşitli krem ve pomatlardan da yararlanılabilmektedir. Sürülen ilaçların köpekler tarafından yalanmasını engellemek amacı ile ilaç üzerine bir bez kapatılabilmektedir. Enfeksiyon oluşumunun tetiklenebilmesi için köpeklerde yakalık da kullanılabilmektedir.

Egzama tedavisi bazı semptomlara yol açan parazit ilaçlarını da içerebilmektedir. Bu gibi bir durumda mama değişimlerine gidilebilmekte ya da vitamin takviyesi yapılabilmektedir. Köpeklerin yıkanma sıklığının azaltılması ya da enfeksiyonların tedavisi için ağrıların şiddeti iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.

Veteriner hekim egzama tedavi sürecince cildin tahriş olma durumuna puan vermekte ve ona göre bir değerlendirme yapmaktadır. Kullanılan ilaçlar genel olarak köpeklerin immun sistemini destekleme amaçlıdır. İnflamutuar ilaçlar ve antibiyotikler reçete edilerek anti histaminik etki yaratılabilmektedir. İlaçların veteriner hekim tarafından önerilen yollar ile önerilen dozlarda uygulanması son derece önemlidir.

Köpeklerde egzama sorununun doğal bir şekilde tedavi edilebilmesi de mümkündür. Bazı doğal yollar ile hazırlanan kürler, köpeklerin ağrı ve acılarını dindirmek için idealdir.

Egzamaya İyi Gelen Uygulamalar

Köpeklerde egzamaya iyi gelenler dendiği zaman akla direk olarak veteriner hekim tarafından önerilen pomatlar gelmektedir. Kaşıntıların ciddi boyutlara ulaşması durumunda merhem ya da antibiyotiklerden de yararlanılabilmektedir. Köpeklerde egzama belirtileri ve nedenlerine bağlı olarak seçilen tedavi yöntemleri köpeklerin iyileşmesi üzerinde etkilidir. Hassas bir bünyeye sahip olan köpeklerin tedavi seçenekleri belirlenir iken daha hassas davranılması gerekmektedir. Bunun için kullanılabilecek hipoalerjenik mamalar lezyonlarda hijyen sağlanması amacı ile oldukça yararlıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Diş Eti Hastalığı Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap