Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi Ne Kadar Sürer?

Köpeklerde Tüy Dökme Mevsimi Ne Kadar Sürer

Köpeklerde tüy dökme mevsim geçişlerinde görülür. Köpeklerde tüy dökülmesi mevsimlere hazırlık olarak da algılanabilir. Köpekler diğer tüylü hayvanlar gibi sıklıkla tüy dökerler. Köpeklerin tüy dökmesini tamamen engellemenin bir yolu yoktur. Bazı tüysüz köpek ırkları dışında tüy dökmeyen köpek yoktur.

Hem köpekler hem de köpek sahipleri için can sıkıcı olan bu durum özellikle mevsim geçişlerinde en üst seviyeye çıkar. Evde bakılan köpeklerin tüy dökmesi köpek sahibi tarafından önemli bir sorundur.

Bazı köpek ırklarında az görülse bile bütün köpekler tüy dökerler. Köpeklerde tüy dökmeyi engellemek mümkün olmasa da bunu en düşük seviyeye getirmek mümkündür. Köpeklerde tüy dökmenin en fazla olduğu mevsim ilkbahar ve sonbahardır. Bu mevsimlerde sıklıkla tüy dökülmesi görülür.

Köpeklerin En Çok Tüy Döktüğü Mevsim Hangisidir?

Köpekler ilkbahar ve sonbahar aylarında sıklıkla tüy dökme eğilimi gösterir. İlkbahardan sonra yaz geleceği ve aşırı sıcaklar yaşanacağı için köpek psikolojik ve biyolojik olarak kendini buna hazırlar. Bu hazırlık döneminde de aşırı tüy dökülmesi yaşanır.

Sonbaharda ise yine kış geleceği için köpeğin kendini hazırladığı bir dönem başlar. Bu dönemde yine yüksek derecede tüy dökülmesi yaşanır. Kış ve yaza uyum sağlama eğiliminden dolayı tüy dökülmesi yaşanır.

Köpeklerin biyolojik takvimlerine göre tüy dökme zamanları özeldir. Yaz aylarına girerken kış tüylerini dökerek yerine daha ince tüyler gelmesini sağlarlar. İnce tüyler köpeğin yazın daha rahat ve serin kalması sağlanır.

Sonbaharda ise ince tüyleri dökerek daha kalın ve sık tüylerin çıktığı görülür. Aslında tüy dökme olarak adlandırılan bu dönemlerde girilecek mevsime uygun yeni tüyler çıkarılır.

Köpekler Neden Tüy Döker?

Köpeklerin vücut ve kafalarının tamamının tüyler ile kaplı olmasından dolayı tüy dökmeleri son derece normal bir durumdur. İnsanlarda her zaman tüy dökülmesi ve değişiminin yaşanması durumu köpeklerde de geçerlidir.

Köpekler mevsim değişikliklerinin dışında farklı nedenlerden dolayı da tüy dökerler. Özellikle:

  • Beslenmede yetersizlik ve bozukluk
  • Hastalıklar
  • Stres ve sinir hali
  • Bağırsak kurtları
  • Parazitler
  • İç organlardaki sorunlar gibi nedenlerden dolayı köpeklerde sıklıkla tüy dökülmesi yaşanır.

İnsanlarda stres anlarında görülen aşırı saç dökülmesi köpeklerde de geçerlidir. Köpek olması gerekenden yüksek seviyede tüy dökerse bu herhangi bir iç hastalık veya stres kaynaklı olabilir.

Köpeğin Tüy Dökmemesi İçin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Köpeklerde tüy dökülmesinin sebeplerinden biri de beslenmesinin yeterli ve sağlıklı olmamasıdır. Kalitesiz mama veya insan artıklarıyla beslenen köpeklerde tüy dökülmesi daha fazla görülür.

Köpeği sağlıklı kılmanın ilk şartı kaliteli ve sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Bu bakım hem tüylerinin güçlenmesine hem de derisinin sağlığına olumlu etki eder. Premium mama kullanımında da tüy dökülmesinin azaldığı tespit edilmiştir.

Köpek sahiplerinin köpeklerine çok fazla tavuk ürünleri veya çiğ kemik vermesi de köpeğin aşırı tüy dökmesine neden olur. Köpeklerde tüy dökülmesi sorununu önlemek için lif bakımından zengin protein ağırlıklı mamalar tercih edilmelidir.

Köpeklerin beslenmesinde suyun önemi büyüktür. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de çok su tüketimi köpeğin cilt ve derisi için önemlidir. Köpekler hassas hayvanlar olduğu için sudan çabuk iğrenirler. Köpeğin yeteri kadar su içmesi için su kabında sürekli taze ve temiz su bulunması gerekir.

Köpeklerde Tüy Dökmeyi Azaltmanın Yolları Nelerdir?

Köpeğin tüy dökmesini engellemek için köpekler yakından ilgilenmek gerekir. Sinir ve stres yaşamayan köpek rahat olur ve daha az seviyede tüy döker. Köpeklerin tüy dökmemesi için uygulanması gereken bir diğer kural da hastalıkları önlemektir.

Köpeğin genel sağlığı her daim kontrol altında tutulmalıdır. Başka hastalıklara yakalanan köpeklerde ilk belirtilerden biri tüy dökülmesidir. Bunu önlemek için köpeğin veteriner muayenelerinin tam yapılmış olması gerekir.

Köpeğe yeteri miktarda egzersiz ve yürüyüş yaptırılarak hem fiziksel hem de mental sağlığı iyileştirilmelidir. Köpeğin tüy dökmesini azaltmak için tüylerinin düzenli olarak taranması gerekir.

Sürekli taranan tüy dipleri hava alır ve daha güçlü kalırlar. Köpeğin aşırıya kaçmadan belirli aralıklarla yıkanması da tüy dökmesini engeller. Köpeğin sağlıklı bir deriye sahip olması tüylerinin de az dökülmesi anlamına gelir. Bu bakımdan köpeğin derisine kene veya parazit yapışıp yapışmadığı gözlemlenmelidir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesini Önlemek İçin İlaç ve Vitamin

Köpeklerin tüy dökmesini engellemek için bazı ilaç ve vitaminler önerilir. Özellikle bu durumdan rahatsız köpek sahipleri bu ilaçları sıklıkla kullanır. Ancak köpeğin tüy dökmesi eğer herhangi bir hastalık yaşamıyorsa gayet doğaldır.

Doğal olan bu duruma müdahale etmek için ilaç kullanılması tavsiye edilmez. Köpeklerde tüy dökme diğer mevsimlere hazırlık olduğu için normal karşılanmalıdır. Bazı hastalık dönemlerinde tüy dökme aşırıya kaçar ve beraberinde başka sorunlar da getirir. Bu gibi durumlarda ilaç kullanımı normaldir.

Köpeğin vitamin değerlerinde eksiklik saptandığında bu eksiklikle beraber tüy dökülmesinin azaltılması için vitamin takviyeleri yapılabilir. Köpeklerde tüy dökme normal olarak karşılanmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpekte Uyuz Nasıl Geçer?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap