- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Viral bir hastalık olan kuduz, genel olarak tüm memeli canlılarda görülebilmektedir. Doğada yaşayan birçok hayvanda görülebilen kuduz hastalığı, aşıları yapılmamış köpeklerde de meydana gelebilmektedir. Beyin fonksiyonlarının ve omuriliğin etkilenmesine neden olan kuduz hastalığının belirtilerinin meydana gelmesi, köpeklerin kurtulma riskinin düşük olduğu bir evredir. Bu nedenle, köpeklerin düzenli olarak aşılarının yapılması ve kuduz hastalığına neden olacak durumlardan uzak tutulması, bu hastalığın önüne geçilmesi için alınabilinecek en iyi tedbirleri meydana getirmektedir. Köpeklerin kuduz olduğunun anlaşılması ilk olarak köpeklerin davranışlarında meydana gelen değişikliklerin fark edilmesi ile başlamaktadır. Bu davranış değişiklikleri, yemek yeme düzenlerinin değişmesi, aşırı tepkilerin verilmesi ya da normalde olamayan saldırganlıkların kendini göstermesi gibi durumları kapsamaktadır. Virüsün köpeklerde daha fazla yayılması, köpeklerin alışık olduğu durumlardan rahatsızlık duymasına, sürekli saklanmak istemesine ve kaslarını kontrol edememesine neden olmaktadır. Son olarak köpeklerin yutkunma zorluğu çekmesinden kaynaklı olarak salya oluşumunda artışlar meydana gelir. Ani nöbet atakları ve felç gibi ölümcül durumlar da kuduz hastalığının son evrelerinde gözlemlenmektedir.
Kuduz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde kuduz, genellikle köpek sahiplerinin aşı takvimlerine uymaması gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Dünya çapında düşünüldüğünden daha sık kuduz vakaları ile karşılaşılmaktadır. Bu durum köpekten köpeğe bulaşabildiği gibi kuduz bir köpek tarafından ısırılan insanlara da bulaşabilmektedir. Ölümcül bir hastalık olan kuduz, gerekli önlemlerin alınmasını gerekli kılmaktadır. Genel olarak kuduz hastalığının belirtileri şu şekilde kendini göstermektedir;
- Vücut ısısının artması,
- Baş ağrısının meydana gelmesi,
- Akıl karışıklığı nedeni ile davranış bozukluklarının gözlemlenmesi,
- Anksiyete ataklarının gözlemlenmesi,
- Aşırı salya üretiminin meydana gelmesi,
- Halüsinasyonların görülmeye başlanması,
- Hiperaktivite,
- Kısmi felcin meydana gelmesi,
- Kusma,
- Yutma güçlüğü ve yutma güçlüğü nedeniyle sıvı içmeye karşı geliştirilen korku hissinin meydana gelmesi
Köpeklerdeki Kuduz Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?
Zoonoz bir hastalık olan kuduz, köpekler tarafından insanlara bulaştırılabilmektedir. Kuduz bir köpek tarafından ısırılan kişilerin, kuduz hastalığına neden olan virüse maruz kalmasına neden olmaktadır. Kuduzun insana bulaşması için köpek tarafından ısırılmasına gerek yoktur. İnsanlarda bulunan yaralı bir bölgenin, kuduz bir köpek tarafından yalanması da köpekteki kuduz virüsünün insana geçmesine neden olmaktadır. Köpeklerdeki kuduz hastalığının insana bulaşması, insanların en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşuna başvurmasını ve gerekli tahlillerin yapılmasının ardından, doktorlar tarafından gerçekleştirilecek aşıların yaptırılmasını gerektirmektedir.
Köpeklerde Kuduz Hastalığı Nasıl Önlenir?
Köpeklerdeki kuduz hastalığı, maalesef köpeklerin hayatını kaybetmesine neden olan ölümcül bir hastalıktır. Herhangi bir tedavisi olmayan kuduz hastalığının, köpeklere bulaşmaması için köpek sahiplerinin bir dizi önlem alması gereklidir. Köpeklerde kuduz hastalığının önlenmesi için alınacak tedbirler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yavru köpeklerin on iki haftalık olmasının ardından kuduz aşısının yaptırılması gerekmektedir.
- Uygulanacak kuduz aşısının, önceki aşı ile arasında mutlaka, en az iki hafta olması gerekmektedir.
- Yavru köpeklere uygulanan ilk doz kuduz aşısının ardından, bir yıl sonra tekrar kuduz aşısının yaptırılması gerekmektedir.
- Daha sonrasında ise, ülkemizde zorunlu olan kuduz aşısının her yıl düzenli olarak köpeklere yaptırılması ve köpeklerin bu virüse karşı dayanıklı olması sağlanmalıdır.
Hangi Köpeklerin Kuduza Yakalanma Riski Daha Yüksektir?
Her köpek kuduz hastalığına yakalanabilir. Bu riskin daha yüksek olduğu köpekler ise, sokaklarda yaşamak zorunda olan ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılmadığı köpeklerdir. Sokaklarda yaşayan köpeklerin kuduz aşıları, belediyeler tarafından yapılmaktadır. Ancak bazı köpeklerin farklı doğal yaşam alanlarında olması bu süreçlere dahil olamamalarına neden olmaktadır. Aynı zamanda, bilinçsiz köpek sahiplerinin aşılama süreçlerini takip etmemesi ve köpeklerin düzenli veteriner kontrollerini yaptırmaması da köpeklerin kuduz hastalığına yakalanma riskinin artmasına neden olmaktadır. Köpeklerin, tedavisi olmayan ve ölümle sonuçlanan kuduz hastalığına yakalanmaması için gerekli tedbirlerin, köpeklerin yavruluk döneminden itibaren alınması hem köpeklerin sağlığı hem de köpek sahiplerinin sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Kuduz Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Ölümcül bir hastalık olan kuduz, tam olarak semptomlarını göstermeye başlamış ise bir tedavisi bulunmamaktadır. Köpeklerin, kuduz bir köpek tarafından ısırılmasından şüphelenilmesi gibi durumlarda, köpeğin en kısa sürede bir veterinere götürülmesi ve gerekli testler ile aşılamaların yaptırılması gerekmektedir. Bu süreç, köpeklerin kuduz hastalığına yakalanmasını engelleyebilmektedir. Ancak, köpeklerde kuduz hastalığının belirtilerinin görülmeye başlanması durumunda herhangi bir ilaç tedavisi mümkün değildir. Köpeklerdeki kuduz hastalığı veteriner hekimler tarafından kolaylıkla anlaşılabilse de bu hastalığın teşhisi için net bir yöntem bulunmamaktadır. Kuduz kaynaklı ölümlerin sonucunda köpeklerin beyin dokusundan alınan örneklerin incelenmesi, kuduz hastalığı için net bir teşhisin konulabilmesini sağlamaktadır. Ancak kuduz hastalığının teşhisinin, köpeklerin yaşaması durumunda koyulmasının bir yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle, köpeklerin aşılanması ve düzenli kontrollerinin gerçekleştirilmesi hayati önem taşıyan bir konudur.
Ayrıca Bakınız: Köpekte Uyuz Nasıl Geçer?